RETRO RÁDIÓ

Az edzés okossá tesz, avagy ilyen az, amikor agyra is gyúrunk





Valamennyien megtapasztalhatjuk, hogy a mozgás hatására az idegrendszered könnyen „átkapcsol”, hiszen futás közben kimegy a feszültség, vagy egy meditatív mozgás hatására eláraszt bennünket a nyugalom. Ez tudományos szinten azt jelenti, hogy valódi kölcsönhatás jön létre az agyunk és a megmozgatott testrészeink között.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.13.
fitnesz

Az „izomagy” kifejezés nem éppen dicséret, ugyanis azokra használják, akik erőből szeretnének megoldani mindent, rugalmatlanok és nem túl okosak, ellenben sportosak, vagyis annyit „gyúrtak”, hogy merev izom van a gondolataik helyén. A tudomány ennek mégis ellentmond, hiszen a sport javítja a nagyagy külső rétegét adó szürkeállomány vérellátását, vagyis a fizikai aktivitás szó szerint okosabbá tesz és serkenti a kreativitást.

A mozgás rögzíti az agyban az emlékeket – Fotó: Shutterstock

A sport bevési az infót

A mozgás rögzíti az agyban az emlékeket, és ahhoz is hozzájárul, hogy kitartóbban tudjunk összpontosítani. A holland iskolákban az iskolai órák közé 20 perces laza edzést tartalmazó szüneteket iktatnak be, így a diákok tovább képesek figyelni az órákon. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig azt kutatják folyamatosan, hogy a tanítás utáni sporttevékenység hogyan hat az iskolai teljesítőképességre. A sportolóknak nehezebben kalandozik el a figyelmük, hatékonyabban végeznek egyszerre több feladatot, illetve könnyebben megjegyezik azt, amit szeretnének észben tartani. Ezzel pedig meg is dől az egyetemre csupán a sportteljesítménye alapján bejutó, ostoba baseballjátékos sztereotip mítosza.

Bringázással rögzül egy idegen nyelv

A séta és a biciklizés hozzájárul a szavak hatékony elsajátításához, ha valaki éppen idegen nyelvvel ismerkedik. Persze a gyakorlatban ez nem azt jelenti, hogy szótárazunk a bringán, hanem a mozgással egybekötve igyekszünk feleleveníteni a kifejezéseket fejben.

A biciklizés hozzájárul a szavak hatékony elsajátításához – Fotó: Shutterstock

Az aerobik megőrzi az emlékeket

A memóriára remek hatással van az aerobedzés, hiszen fokozott működésre készteti az agy hippokampusz régióját, ahol az emlékeket tároljuk. Számos kutatásban kimutatták, hogy a fizikai állóképesség javulásával gyarapodik a memóriáért és a tanulásért felelős idegsejtállomány. Minél edzettebb tehát a test, a tanulás és az emlékezés annál jobban megy.

A sportolóknak nehezebben kalandozik el a figyelmük – Fotó: Shutterstock

Edzés egyenlő kiegyensúlyozottság

A sport jó hatással van a belső egyensúlyra. Az a bizonyos euforikus érzés, ami egy jól sikerült edzés közben a hatalmába kerít, csupán egy egyszerű biokémiai folyamat, vagyis boldogsághormon-löket. A lazító-koncentráló edzések pedig – például a jóga – segítenek a stresszoldásban. A stressz ugyanis a test reakciója egy vélt vagy valós veszélyhelyzetre, ami beindítja a „harcolj vagy menekülj!” ösztönt. A jóga segít a test tudatos ellazításában, ami magával hozza a lelki nyugalmat. Egy 2010-es kutatás szerint a rendszeresen jógázóknál az agy amigdala régiójának zsugorodása figyelhető meg, ami a stresszért, a félelemért és a szorongásért felel.

Zseniális kreativitás, okos aggkor

Nem egy művész, tudós vagy nagy gondolkodó hangsúlyozta, hogy a mozgás kulcsszerepet játszik alkotói kreativitásának a megőrzésében. A rendszeres mozgás segít a szellemi teljesítőképesség megőrzésében. Már napi 30-45 perc sétával is kiküszöbölhető a demencia veszélye, és minél hamarabb vágunk bele az edzésbe, annál biztosabb, hogy évtizedek múlva is vágni fog az eszünk, mint a borotva.

 

 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás