„Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla” – Rusvai Miklós az omikron XBB1.5 variánsról

Az Egyesült Államokban már erősen jelen van az új koronavírus-mutáns.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.11.
Módosítva: 2023.01.11.
járvány

A virológus a blonline.media.hu-nak beszélt arról, hogy az omikron XBB1.5 variánsától nem szabad félni, azonban nagyon fontos a védekezés. 

Rusvai Miklós szerint az új Covid-mutáció már hazánkban is megjelenhetett. 

Nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla” – jelentette ki Rusvai Miklós a portálnak. 

Még az is ritka, hogy az omikron-variánst kimutatják; a koronavírusteszteken belül viszont nem vizsgálódnak a változatokra. PCR-teszt kellene hozzá, de már nagyon kevés ilyen tesztet végeznek. A Nemzeti Népegészségügyi Központnál a légúti mintákból ki tudják mutatni a koronavírus variánsait, de a vizsgálatok eredményét nem hozzák nyilvánosságra” – ismertette a szakember.

A virológus azt is elmondta, ez a variáns nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikronváltozat. 

Ez a variáns azért okoz most feltűnést, mert olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. De azok hatékonysága a többi omikronváltozattal szemben sem volt százszázalékos.” 

„A halálesetek száma sem fog nőni, mert a most fertőző vírusvariánsok nem okoznak annyira súlyos tüneteket és szövődményeket, mint amilyen a koronavírus korai variánsaié volt. Emellett a népesség átoltottsága is jelentős” – tette hozzá Rusvai Miklós.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás