Patkányok és penész: borzalmas körülmények között élnek a Drégely utcai ház lakói





Embertelen körülmények között élnek a IX. kerületben, a Drégely utca 12. szám alatti, önkormányzati társasházban lakók. Annyira vizesek és penészesek a lakások, hogy már az egészségük is megromlott.



Megosztás
Szerző: D.S.
Létrehozva: 2023.01.23.
Módosítva: 2023.01.23.
IX. kerület Budapest patkány penész társasház IX. kerület

Áldatlan állapotok uralkodnak a IX. kerületi Drégely utca 12. szám alatti önkormányzati társasházban. A lakók felhívták lapunk figyelmét, hogy már évek óta életveszélyes az épület a hulló vakolat miatt, de ez még nem minden.

Penészes falak és patkányok között kénytelen élni több mint ötven ember; idősek és kisgyermekes családok egyaránt.

Kitűnik a többi közül a romos ház a Drégely utcában – Fotó: Bánkúti Sándor

„Ez a szégyen”

Az emberek – akik elmondták, hogy inkább nem ettek, de a lakbért mindig tisztességesen időben fizették − most úgy érzik, hogy az önkormányzat magukra hagyta őket a lakhatatlan házban. Úgy volt, hogy egy másik, a Vágóhíd utca 10. szám alatt lévő házzal együtt lebontják ezt is, és a lakók biztonságosabb lakásokba költözhetnek, de ez azóta sem valósult meg.

Csak hallásból értesültünk, hogy valami történik a házzal, de a polgármesterünk, Baranyi Krisztina sajnos visszamondta ezt az egész hóbelevancot. Ez a szégyen

 – magyarázta Kiss Józsefné.

Ramaty állapotban vannak a külső vécék is – Fotó: Bánkúti Sándor

„A tanyán sincs ilyen körülmény”

A lakók elmondása szerint a ház bejárati kapuján az megy be, aki nem akar, mert nincs kiépítve biztonsági rendszer. A helyiek rettegnek az illegális lakásfoglalóktól; nem egyszer kellett már rájuk rendőrt hívni. Volt, hogy az egyik idős nénire egy ismeretlen alak rátört vécézés közben, ezért a lakók nem is mernek kimenni éjszaka vécére – merthogy az is a folyosón van, sok lakásban nincs beépítve. 

A tanyán sincs ilyen körülmény, mint amiben mi lakunk. 17 foknál nem tudok többet csinálni. A nyílászárók nem jók. Itt szenvedek, már feladtam. Az egészségem is megromlott

– panaszkodott a ház legrégebbi lakója, Losonczky Mária, aki 54 éve él az épületben. Az idős nő lakása beázik, vizesek a falak, és annyira hideg van, hogy maximum 17 fokot tud mérni odabent. Elmondása szerint már többször írt levelet az önkormányzatnak, de szerintük lakható a lakás, amiben él, ezért nem foglalkoznak a problémájával.

Mária már többször kért biztonságosabb ajtót az önkormányzattól – Fotó: Bánkúti Sándor

Penészesek a falak

Gombos Béla szintén régóta él a házban, igyekszik rendbe hozni, amit csak tud, de a lehetősége és az ereje is véges. Lapunknak a középkorú férfi elmondta: a ház több mint 100 éves és iszonyú állapotban van. Elmondása szerint a lakók próbálnak alakítani valamit a lakásokon, ám mindezt teljesen önköltségen teszik, amire az önkormányzat úgy reagált, hogy megemelte a lakbért, mivel a lakások komfortosabbá váltak. 

Most cseréltünk bútort, elhúztuk a szekrényt: penészes a fal. Hiába festünk, tapétázunk, semmit sem ér, ha jön az esős idő. A hátsó homlokzat le sincs szigetelve

– panaszolta lapunknak a férfi, aki azt is nehezményezi, hogy 2023-at írunk, mégis vannak kinti vécék.

Beáznak és penészednek is a falak – Fotó: Bánkúti Sándor

Patkányok vannak a lakásokban

A lakók szerint a penészedő falak és drogos lakásfoglalók mellett még a patkányokkal is meg kell küzdeniük.

Hiába teszünk ki patkánymérgeket. Bejönnek a lakásokba a patkányok. Nem mentem be a saját lakásomba a patkány miatt, mert féltem

 – panaszkodott Elemér, aki feleségével és két kisgyermekükkel él a házban.

Középkori állapotok uralkodnak az önkormányzati társasházban – Fotó: Bánkúti Sándor

„Három tüdőasztmás gyermekem van”

Jolika a földszinten lakik férjével és három gyermekével. A penész megkeseríti az ő életüket is. Belefáradtak, hogy a saját pénzükön kell korszerűsíteniük az önkormányzati tulajdont.

Három tüdőasztmás gyermekem van. Sajnos nem bírják a penészes lakást. Nagyon sok pénzt költött már rá a férjem, új ajtókat is vettünk. Egyszerűen nincs kedvem erre a lakásra költeni több pénzt

 – bosszankodott Jolika néni.

 

Az ügyben felkerestük a Ferencvárosi Önkormányzatot is, akik cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre, de amint kapunk választ, frissítjük a cikket. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás