RETRO RÁDIÓ

Brutális szeméthegyek és patkánykolóniák: így élnek a ferencvárosi lakótelep mellett a hajléktalanok – Videó!

Bosszantó és lelombozó látványt nyújtanak az irdatlan szemétszigetek a IX. kerületi József Attila-lakótelep melletti erdős-parkos részen. Az ott élők elmondták: egy elhagyott hajléktalantábor „öröksége” a hulladéktenger. A beszámolók szerint a ferencvárosi hatóságok tudnak róla, mégsem történik semmi.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.06.24. 06:00
IX. kerület exluzív riport

A Metropol korábban már írt a 3-as villamos Csengettyű utcai megállója és a lakótelep közötti fás-bokros részen uralkodó vadnyugati állapotokról. Tavaly november óta a lármás hajléktalan-sátortábor ugyan eltűnt, cserébe viszont tonnányi hulladékot „örököltek” a környéken lakók. Háztartási szemét, műanyag- és textilhulladék és némi bezsákolt törmelék csúfítja azt a zöldterületet, amelyen keresztül a lakótelepen élők nap mint nap átvágnak a villamosmegálló felé.

Ezt a szemetet nem mi csináltuk – mutatja Pál Magdolna, aki a környéken él fedél nélküliként. – Lássák maguk, hogy milyen rend van, mi nem csinálunk mocskosságot. Hajléktalanok vagyunk, de nem szemetelünk. De az a fiú itt lakik másfél éve, a Cefre – mutat az éppen megérkező férfira.

Az ott élők találkoztak a hatóság embereivel is, de hiába Fotó: Metropol

– Itt egy házaspár lakott, és nekik ott volt a sátruk, ott vannak még a sátormaradványok – mondja Cefre, azaz Huszka Károly, aki másfél éve él a környéken hajléktalanként. – Ennyi flakon meg szemét... ők hagyták itt. Egyszerűen megfogták magukat és elmentek, itt hagytak csapot-papot. Arra föntébb is van szemét végig – mutat végig a villamossínek mentén.

A hatalmas szeméthalmok között gyakran jelennek meg a hatalmas patkányok is Fotó: Metropol

A háztartási hulladéknak van egy még gusztustalanabb vonzata: a szeméthegyeken egész patkánykolóniák lakmároznak.

El vannak szaporodva a patkányok, nézze, ott is! Itten végig – mutat körbe Cefre. A férfi beszámolt arról is, hogy folyamatosan itt él, és találkozott is a hatóság embereivel, akik tudnak a hulladéklerakatról, azonban mégsem tesznek semmit.

A Metropol helyszínen készített döbbenetes felvételeit, és hogy mit mondtak az ott élők itt tudjátok megnézni:

Hiba volt a kukaleszerelés, Karácsony már visszakozna

A budapesti szeméthelyzet immár két éve aggasztó. 2020-ban a főpolgármester spórolásra hivatkozva leszereltette a köztéri szemetesek 30 százalékát, összesen 3000 darabot. Szinte hetek alatt elöntötte a fővárost a szemét, a kukákból kifolyt a hulladék, az emberek pedig – szemétgyűjtők híján – az utcán kezdték el eldobálni az üdítősdobozokat, maszkokat, papír zsebkendőket. Karácsony helyett az önkritikát végül nem várt módon Horváth Csaba gyakorolta. Úgy tűnik, Zugló MSZP-s polgármesterének lett először elege a dagadó pesti kosztengerből, és június 12-én a Hír TV-ben beismerte: hibás döntés volt a 2020-as tömeges kukaleszerelés. Öt nappal később a főpolgármester bejelentette: július 1-jétől 41 fővárosi helyszínen 150 darab új közterületi kukát helyez ki. Mindezt nem az ő döntése eredményeképp kialakult szeméthegyekkel, hanem a turistákkal, a járvány után visszatért irodai dolgozókkal és a sporteseményekkel indokolta. A 150 új edény azonban a 3000 leszerelt fővárosi kukának csupán az 5 százaléka, ami kerületenként alig néhány darabot jelent. Az egyik leginkább érintett kerületben, Józsefvárosban például csak 6 új kukát helyeznek ki, azokat is mind a József körúton.

Ezeket olvastad már?
„Nincs, aki ne gyászolná Zolit" – Otthonában lőtte magát főbe a biharugrai férfi

„Nincs, aki ne gyászolná Zolit" – Otthonában lőtte magát főbe a biharugrai férfi

Nincs menekvés: szinte az összes vármegyére riasztást adtak ki

Nincs menekvés: szinte az összes vármegyére riasztást adtak ki

Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Újabb pedofil támadás: kislányt próbáltak megerőszakolni Újbudán

Újabb pedofil támadás: kislányt próbáltak megerőszakolni Újbudán

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás