Az óceán mélyén jött a sokk, titkos világ bukkant elő





500 méteres mélységben tették a felfedezést a kutatók. Rejtélyes és egyben nagyon színes látvány tárult eléjük.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.29.
felfedezés

„Az élet oázisára” bukkantak a kutatók a Maldív-szigeteken, egy óceán fenekén lévő hegynél. Egy tengeralattjáróval végrehajtott küldetés tárta fel a virágzó ökoszisztémát a víz mélyén, sőt egy csapdahelyzetre is felfigyeltek a szakemberek.

Az 500 méter mélyen lévő oázis környékén nagyméretű halakat találtak, melyek a kisebb, nektonikus létformákat fogyasztják – írja a sciencealert.com. Az apró lények a tenger fenéken található hegynél csapdába esnek, mivel nem tudnak mélyebbre jutni, így könnyen elérhető táplálékforrást jelentenek a tonhalak és a cápák számára.

A Nekton Maldív Misszió keretében először vizsgálják a térség mély vizeit. Bár a nektonok fontos szerepet töltenek be a tengeri élővilágban, a szakértők keveset tudnak ezekről az organizmusokról. A felfedezés megfigyelési lehetőséget jelent számukra, amely mára sürgetővé vált, a klímaváltozás ugyanis ezeket a létformákat is fenyegeti. Úgy vélik, a jövőben máshol is hasonlóra bukkannak, mi több, valószínűsítik, hogy a tengeri hegyek és a víz alá süllyedt vulkánok a mélytengeri élet gócpontjai.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás