Egy elképesztően hangulatos karácsonyi vásár vár a Millenárissal közös szervezésben. Tucatnál is több töltött káposzta és más karácsonyi finomságok december 17-től december 24-ig.
A Magyar Ízek Utcája Magyarország leglátogatottabb gasztrovására. Alapvetése, hogy magyar és magyarországi -főként Kárpát-medencei- alapanyagokból, magyar termékeket állítson ki. Cél a sokszínűség, hogy a kulturális hagyományainkat a XXI. századi szempontoknak megfelelően gondoljuk végig. Egyedi tudások felkutatását és bemutatását, elfeledett ízek, technikák reneszánszát sorakoztatja fel. Alapvető még a természetesség, így jutunk el gabonáktól és eredeti paraszttechnikáktól a gyógynövényes készítmények bonyolultságágig.
„Évek óta foglalkoztat minket a gondolat, hogy az a lendület, kreativitás, erő, sokszínűség, ami a nyári találkozóinkat összehozza, mennyire jól működne az Advent időszakában. A karácsonyt mindenki szereti! Mi is! A szeretetből tálalt ételek évszázadok ünnepivé teszik az év végét, a magyar és Kárpát-medencei konyha szeretete és hagyománya összehozza az embereket, családokat és közösségeket. Ezért úgy döntöttünk belevágunk: a Magyar Ízek Utcája különleges karácsonyi kiadást „tálal fel” 2021. december 17-e és december 24-e között a Millenárissal közös szervezésben.” - jelentették be a szervezők.
A fókuszban a halételek mellett a töltött káposzta lesz, melyből tucatnál is több félét hoznak el a vásárba készítőik, jelesül:
Az első magyarul nyomtatásban megjelent szakácskönyv gyakorlatilag ezzel a recepttel kezdődik. Misztótfalusi Kis Miklós leírása szerint a sós (savanyított) káposztára „azonban nyers tehén húst szalonnával, öszve kell vágni jól a vágó késsel, szép aprón, abba bors, gyömbér fő (…) darabonként takargasd egész káposzta levélben”. Befejezésül borral kell felengedni.
Az egyik legizgalmasabb töltöttkáposzta receptünk a sertéshús tölteléket édeskáposzta levélbe tölti és paradicsommal főzi készre. Fontos, hogy kásának durvára tört kukoricát használ a töltelékbe, ezzel lesz tökéletes az étel. Külön sem édes, sem savanyúkáposzta nem kerül a fazékba a töltelékek burkolatán túl. Tejföllel gazdagon locsolva a legfinomabb.
A csombor avagy borsikafű emésztésserkentő hatását gyakran alkalmazzák erdélyi receptekben. A savanyúkáposzta levélbe töltött fűszeres sertéshús töltelékeket füstölt szalonnán kipirított hagymával és fokhagymával keverik, így a legfinomabb.
A bogyiszlói csípős paprika hazájából származó recept szerint klasszikus kolbászhús töltelék kerül rizzsel lazítva a savanyúkáposzta levelekbe. A töltelékek mellett füstölt oldalas és köröm fő, amitől az ízek még intenzívebbek lesznek.
Pusztinában húsos galuskának mondják. A receptre a legjellemzőbb, hogy nincs állandó recept, az kerül bele, ami akkor rendelkezésre áll, ettől végtelenül izgalmassá válik. Általában három-négy kásaféle – hajdina, kukoricadara, köles – mellett legalább annyi zöldfűszer, ha télen szárított is, és legalább ötféle zöldségféle kerül a hús mellé. Van böjtös változat is.
Mosott savanyúkáposzta levélbe töltött fűszerpaprikás sertéshús töltelék. Ízeit a babér, kömény, bors és a vele főtt füstölt csülök színesíti. Tejföllel nagyon jó.
A kacsazsír és a kacsahús utánozhatatlan ízzel látja el az ételt, amit jól egészít ki a káposzta savassága. A gersli vastagabbá teszi a tölteléket, amit kecskeméti fűszerpaprika tesz teljessé.
A padlizsánból, cukkíniből, vörösbabból készül a töltelék dióval gazdagítva és rizzsel lazítva. Savanyúkáposzta levélbe kerül. Tejföllel meglocsolva nagyon finom, de e nélkül vegánok is fogyaszthatják.
A szárma török eredetű kifejezés, jelentése takart, töltött. E vajdasági recept libazsírral indul. A sertéshús tölteléket az alföldihez hasonlóan fűszerezik, paprikával, köménnyel, fokhagymával, borssal, és rizzsel lazítják. A töltelékek mellett elkészült savanyúkáposzta, könnyű de fűszeres rántással van kötve.
Ez a recept Turai néni remek konyháját dicséri. Az ízes savanyúkáposztával készült töltelékeket, kolbásszal és kisütött szalonnával adja. Tálaláskor a káposztára rakott töltelékekre kerül a tejföl, kolbász, majd a szalonna, amit pofával, azaz a készítés során keletkezett fűszerpaprikás szafttal locsol meg. Tunkolni való kenyeret érdemes hozzá kérni.
Borókával és vörösborral ízesített füstölt szalonnán indított vaddisznópörkölt van összeforgatva, vagy inkább összepirítva savanyúkáposztával. Kiadós, intenzíven fűszeres káposztaétel.
Füstölt szalonnával készült enyhén csípősre fűszerezett malachús készül, köménnyel, fűszerparikával amit végül jóízű savanyúkáposztával forgatnak össze. Tejföllel, vagy anélkül egyaránt finom.
A töltött káposzta félék mellett a vásárban kaphatóak lesznek Magyarország 2021-ben győztes bejglijei, hiszen a A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt.
Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia - Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda - Budapest
Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Advent Gyöngye - Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda - Szarvas
Az Év Ínyenc Bejglije, az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.
Nem csak ételek, kézműves és dekorációs termékek lesznek kaphatóak a vásárban, de aranyvasárnap hétvégéjén és december 24-én színes programokkal is várjuk a kicsiket és nagyokat.
December 17-én 15 órakor Magyarország egyik legszebb betleheme érkezik Ajakról a Millenárisra.
December 18-án 15 órától 17 óráig gyerekprogramokkal várjuk a kicsiket a Bab Társulat óriás bábjaival, Csoóri Sanyi muzsikusaival és táncházzal.
Aranyvasárnap egész nap „TUDJ TÖBBET – ÉLJ JOBBAN!” aktív, játékos családi közlekedésbiztonsági oktató program kicsiknek és nagyoknak a Kulturált Közlekedésért Alapítvány szervezésében. A résztvevő gyerekek egy ajándékcsomagot is kapnak a játék végén. Szintén vasárnap, december 19-én 15 órától egy sorozat harmadik darabjaként most Európa karácsonyi dalai kerülnek bemutatásra a Kossuth-díjas Szarka Tamás (Ghymes) és Zenekara tolmácsolásában a Millenáris „D” épületében.Vendégművészek: Piros Ildikó, Pápai Erika és Pindroch Csaba színművészek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre