RETRO RÁDIÓ

A fővárosiak a maszkviselés mellett döntöttek – Videó!

A megállókban kevesebben, a járatokon viszont az utasok döntő többsége hordja a maszkot – derült ki a Metropol és a Ripost körképéből. A fővárosiak jellemzően helyesen, vagyis az orrot és szájat is eltakarva hordják.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.11.04. 06:20
újra felkaptuk a maszkot

A hosszú hétvége utáni első munkanapokon már zsúfoltak voltak a budapesti buszok és villamosok. A kormány döntése értelmében november 1-jétől kötelező a tömegközlekedési eszközökön a maszkhasználat, sőt a megállókban is viselni kell azt. Lapunk tapasztalata szerint, vasárnap az utasoknak még csak a 20-25 százaléka viselt maszkot a buszokon és villamosokon, vagyis, amíg nem lett kötelező, addig a többség nem gondolta úgy, hogy az egészsége védelmében eltakarja a száját és az orrát. November 1-je után ez egy csapásra megváltozott, az utasok többsége felmérte a járványügyi kockázatot és betartja az előírást.

Az utasok szinte kivétel nélkül hordanak maszkot a járatokon – Fotó: Metropol

Egyre többen úgy vélik: jól időzítették a szigorítást

Október utolsó hetében 30 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a koronavírus-járvány ellen szigorúbb intézkedéseket várnak el. A Nézőpont Intézet a koronavírus-járvány kitörése óta vizsgálja, hogy a magyarok hogyan viszonyulnak a kormányzat járványkezelési intézkedéseihez. A reprezentatív felmérések szerint, a harmadik hullám lecsengése után, a kora őszi időszakban tízből hatan éppen megfelelőnek találták a szabályok szigorúságát. A múlt héten azonban már tízből hárman tartották volna helyesnek a koronavírus elleni intézkedések további szigorítását, amelyet a kormány éppen a kutatás lezárulta után jelentett be – adták tudtul.

Sokan azokon a helyeken is hordanak maszkot, ahol nem kötelező – Fotó: Metropol/Csóka Ferenc

Ezek a korlátozások vannak érvényben

 • A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt megköveteli.
 • Maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban.
 • Látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben.
 • A szociális intézményekben a vezető döntheti el a látogatási tilalom bevezetését.
 • Főként a fiatalabbak között találni olyan utast, aki nem viseli a kötelezően előírt maszkot. Ezzel 8 ezer forint helyszíni, vagy 16 ezer forint utólag befizetendő bírságra számíthat – Fotó: Metropol

  Megkérdeztük a fővárosiakat, mi a véleményük a kötelező maszkviselésről

  Karácsony Lászlóné: Én az oltásban bízom, de hordom a maszkot is. Az emlékeztető oltást is felvettem, szerintem ez a legfőbb védelem.

  Molnár Nándor: Ezt a maszkhasználatot nem értem. Hol azt mondják, hogy jó, hol nem. Szerintem inkább mindenkinek be kellene oltatnia magát.

  Erzsébet: Én is beoltattam magam, de annak örülnék, ha mindenhol kötelezővé tennék a maszk viselését. Ott, ahol tömegek vannak.

  Cserháti Ákos: Nem tudom, hogy ér-e valamit a maszk, de ha azt mondják az orvosok, hogy ez jó, akkor nekem is jó. Még nem oltattam be magam, de most már fogom.

  Kiss Gergő: Ahogy észrevettem, elég sokan nem használják komolyan a maszkot. Anélkül szálnak fel mindenhova, és átadhatják a fertőzést.

  Fodorné Ágnes: Több olyan esetről tudok, hogy pozitív lett a tesztje az illetőnek, de gyorsan még elszaladt bevásárolni a karanténja előtt. Szóval kell a maszk, mert nem tudjuk, mi lakozik a másikban.

   

  Ezeket olvastad már?
  „Meg kellett tennem!”: nyakon szúrta feleségét a 71 éves nógrádi férfi

  „Meg kellett tennem!”: nyakon szúrta feleségét a 71 éves nógrádi férfi

  Szívszorító tragédia: a Dunába fulladt egy 9 éves kisfiú, barátját még most is keresik

  Szívszorító tragédia: a Dunába fulladt egy 9 éves kisfiú, barátját még most is keresik

  Horror a hegyen: a mélybe zuhant egy idős túrázó

  Horror a hegyen: a mélybe zuhant egy idős túrázó

  Csodájára jártak az orvosok a magyar babának, akire azt mondták, a reggelt sem éli meg

  Csodájára jártak az orvosok a magyar babának, akire azt mondták, a reggelt sem éli meg

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás