A fővárosiak a maszkviselés mellett döntöttek – Videó!





A megállókban kevesebben, a járatokon viszont az utasok döntő többsége hordja a maszkot – derült ki a Metropol és a Ripost körképéből. A fővárosiak jellemzően helyesen, vagyis az orrot és szájat is eltakarva hordják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.04.
újra felkaptuk a maszkot

A hosszú hétvége utáni első munkanapokon már zsúfoltak voltak a budapesti buszok és villamosok. A kormány döntése értelmében november 1-jétől kötelező a tömegközlekedési eszközökön a maszkhasználat, sőt a megállókban is viselni kell azt. Lapunk tapasztalata szerint, vasárnap az utasoknak még csak a 20-25 százaléka viselt maszkot a buszokon és villamosokon, vagyis, amíg nem lett kötelező, addig a többség nem gondolta úgy, hogy az egészsége védelmében eltakarja a száját és az orrát. November 1-je után ez egy csapásra megváltozott, az utasok többsége felmérte a járványügyi kockázatot és betartja az előírást.

Az utasok szinte kivétel nélkül hordanak maszkot a járatokon – Fotó: Metropol

Egyre többen úgy vélik: jól időzítették a szigorítást

Október utolsó hetében 30 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a koronavírus-járvány ellen szigorúbb intézkedéseket várnak el. A Nézőpont Intézet a koronavírus-járvány kitörése óta vizsgálja, hogy a magyarok hogyan viszonyulnak a kormányzat járványkezelési intézkedéseihez. A reprezentatív felmérések szerint, a harmadik hullám lecsengése után, a kora őszi időszakban tízből hatan éppen megfelelőnek találták a szabályok szigorúságát. A múlt héten azonban már tízből hárman tartották volna helyesnek a koronavírus elleni intézkedések további szigorítását, amelyet a kormány éppen a kutatás lezárulta után jelentett be – adták tudtul.

Sokan azokon a helyeken is hordanak maszkot, ahol nem kötelező – Fotó: Metropol/Csóka Ferenc

Ezek a korlátozások vannak érvényben

  • A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt megköveteli.
  • Maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban.
  • Látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben.
  • A szociális intézményekben a vezető döntheti el a látogatási tilalom bevezetését.
  • Főként a fiatalabbak között találni olyan utast, aki nem viseli a kötelezően előírt maszkot. Ezzel 8 ezer forint helyszíni, vagy 16 ezer forint utólag befizetendő bírságra számíthat – Fotó: Metropol

    Megkérdeztük a fővárosiakat, mi a véleményük a kötelező maszkviselésről

    Karácsony Lászlóné: Én az oltásban bízom, de hordom a maszkot is. Az emlékeztető oltást is felvettem, szerintem ez a legfőbb védelem.

    Molnár Nándor: Ezt a maszkhasználatot nem értem. Hol azt mondják, hogy jó, hol nem. Szerintem inkább mindenkinek be kellene oltatnia magát.

    Erzsébet: Én is beoltattam magam, de annak örülnék, ha mindenhol kötelezővé tennék a maszk viselését. Ott, ahol tömegek vannak.

    Cserháti Ákos: Nem tudom, hogy ér-e valamit a maszk, de ha azt mondják az orvosok, hogy ez jó, akkor nekem is jó. Még nem oltattam be magam, de most már fogom.

    Kiss Gergő: Ahogy észrevettem, elég sokan nem használják komolyan a maszkot. Anélkül szálnak fel mindenhova, és átadhatják a fertőzést.

    Fodorné Ágnes: Több olyan esetről tudok, hogy pozitív lett a tesztje az illetőnek, de gyorsan még elszaladt bevásárolni a karanténja előtt. Szóval kell a maszk, mert nem tudjuk, mi lakozik a másikban.

     





    Ezeket olvastad már?
    Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

    Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

    Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

    Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

    "Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

    "Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

    Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

    Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás