„Úgy gondoltam, hogy ő örökké fog élni” – először állt kamerák elé Bálint gazda özvegye

Amíg csak él, a férje emlékét ápolja, gondozza a kertjét Récsey Antónia, Bálint gazda özvegye. Az ország kertésze, Bálint gazda 101 évesen hunyt el négy évvel ezelőtt, felesége mégis azt érzi, a mai napig mellette van.



Megosztás
Szerző: Mona
Létrehozva: 2024.10.02. 16:30
Módosítva: 2024.10.02. 17:45
Bálint gazda bálint györgy elmúlás özvegy

Az egész országot megrázta a hír 2020. június 21-én: elhunyt Bálint gazda. Özvegye, Récsey Antónia négy év elteltével, most először állt kamerák elé. Férje betöltetlen űrt hagyott maga után a szívében, hosszú idő kellett ahhoz, hogy túl tudjon lépni gyászán.

Bálint gazda
Bálint gazda özvegye 25 boldog évet töltött férjével Fotó: Németh András Péter

Bálint gazda 101 évesen is dolgozott

Bálint gazda felesége amíg csak él, ápolni fogja férje emlékét. Mint ahogy a csodálatos kertet is, aminek minden szeglete a népszerű kertész keze munkáját dicséri.

Lehet, hogy én ezt túlgondolom, de azt érzem, hogy ő itt van még mellettem.

„Ő egy olyan ember volt, akit nem tudom, hogy találnék-e magamnak. Nem hiszem” – kezdte Antónia.

A kertészmérnök gondosan ügyelt mindenre, úgy tervezte a kertet, hogy az vidámságot tükrözzön, ahogy Antónia mondja, azért, mert ő is vidám volt. Éppen ezért a férje halála után sem változtatott semmit a gyönyörű kerten.

Azt szeretném, hogy úgy maradjon meg, hogy ez Bálint gazda kertje, és így is emlegetik. (…) Ez az ő munkája, én már csak simítgatom őket, vigyázok a növényekre” – hangsúlyozta, majd hozzátette, kötelességének érzi, hogy ugyanolyan maradjon a sashalmi házuk portája, ahogy a férje megálmodta. Bár neki is kertész végzettsége van, nem dolgozott gazdaságban, amit lehetett, a Bálint gazdával töltött 25 év alatt sajátította el.

Csomó dolgot nem tanultam meg tőle, mert úgy gondoltam, hogy ő örökké fog élni, és mindig ő fogja csinálni.

„A rózsát és a szőlőt 101 éves koráig ő metszette – mondta Antónia.

Bálint György, Bálint gazda
Bálint gazda 101 éves korában, négy évvel ezelőtt hunyt el Fotó: Mediaworks-archívum

Az elmúlás sosem jött szóba közöttük

Bálint György csak abban a 14 napban nem dolgozott, amíg kórházban volt halála előtt. A növényei, fái, virágai gondozása éltette, és hogy szaktanácsaival segítsen másokat. Antónia szerencsésnek tartja magát, hogy a népszerű szakember és televíziós személyiség felesége lehetett. Több mint két évtizeden át éltek együtt. 30 éven át szerkesztette és gondozta könyveit. Az özvegy két fiú gyermeket nevelt egyedül, Gyuri bácsi pedig özvegy volt, amikor összekötötték az életüket.

53 éves voltam, ő 27-tel több. Abban a korban az ember már kifelé megy.

Csak azt kértem a sorstól, legalább öt évet adjon nekünk.

„Az a 25 év nekem sokkal többet jelentett, mint másnak egy 50 éves együttlét” – mondta az asszony, aki elárulta, bár sokat beszélgettek, de az elmúlás sosem jött szóba közöttük. Bálint gazda tele volt tervekkel, halála előtt is egy gyerekeknek szóló gyógynövény-ismertető könyvön dolgozott. Récsey Antónia úgy érzi, a szeretett férjét még csak most tudta elengedni. Ebben az segített neki, hogy elutazott Horvátországba, ahol utoljára voltak együtt.

Úgy éreztem, bakancslista nekem, hogy el kell még mennem oda.”

Ezzel talán le tudom zárni a vele való együttélésemet és a gyászomat, ami egyben nehéz volt, miközben nagy boldogságot jelentett számomra, mert nagyon féltem ettől az úttól.

„Erre négy éven át készültem, idén eljutottam. Jó volt, hogy elmentem” – mondta a TV2 Mokka című műsorában Antónia, aki férjét haláláig támogatta, segítette, mert ezt tette boldoggá. Amíg él, ápolja férje emlékét.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás