Dávid Petra a vegánságról: „A vegánok némileg fanatikusok”

A Házasság első látásra egykori szereplője meglepő vallomást tett. Dávid Petra néhány évvel ezelőtt az egyetlen olyan női fitneszversenyző volt, aki vegán étrenddel versenyzett.



Megosztás
Szerző: M. K.
Létrehozva: 2024.09.23.
Dávid Petra tudatosság vegán

Dávid Petra étkezési zavarairól és egykori nagy fogyásáról többször nyilatkozott már, nemrég azonban arról rántotta le a leplet, hogy vegánként is kipróbálta magát, amelynek érdekes tanulságai voltak, és a mostani életére is hatással volt.

Dávid Petra
Dávid Petra fogyása után egy vegán időszakot is kipróbált Fotó: Dávid Petra

Nagyon megnehezítette Dávid Petra életét

A fitneszedzőnek néhány évvel ezelőtt, 2019-ben volt egy körülbelül fél évig tartó, vegán időszaka.

Ez egy kísérlet volt igazából, mert akkor Magyarországon még nem volt olyan női fitneszversenyző, aki vegánként indult volna. Nagyon kíváncsi voltam, hogy fel lehet-e így készülni növényi alapú étrenddel, és azt kell mondanom, hogy nagyon különleges gasztrotúra volt, mert soha nem ettem annyira változatosan, mint akkor.

„Ilyenkor sokkal többféle ételt eszik az ember, hogy meglegyen a megfelelő fehérje bevitel, és ez nagyon egészséges. Nyilván senkit nem buzdítok arra, hogy ennyire szélsőségesen étkezzen, de jó volt kipróbálni” mondta Petra, majd bevallotta, hogy ugyan ez alatt a fél év alatt nem hiányzott neki a hús, de alapvetően nincs gondja a húsfogyasztással:

Sok vegán számol be arról, hogy undorodnak a hústól, sőt, még a szagától is. Én szeretem a húst, viszont vegánként nagyon nehéz diétázni, a tápanyagokat alapvetően szénhidrátból, zsírból és fehérjéből visszük be.

„Vegánként pedig különböző szénhidrátokból visszük be a fehérjét, nekem viszont a sok szénhidrát megbolygatja az alap táplálkozási zavaromat. (Nagyon megnehezítette az életemet, mert még éttermet választani is nehéz volt). Illetve diétázó vegánként étteremet is nehéz találni. Vegetáriánus variációk sok helyen vannak, de vegánból már jóval kevesebb.”

Sokkal tudatosabb környezetvédő lett

Petra szerint az emberek hajlamosak a pazarlásra, és nem figyelnek oda, hogy mit vesznek meg, majd utána mindent kidobálnak:

A vegán életmód alatt sokkal közelebb kerültem a környezetvédelemhez és a környezet-, állatvédelemhez. Azóta nagyon odafigyelek, hogy ne vegyek olyan termékeket, amiket állatokon tesztelnek, soha nem veszek zacskókat vagy táskákat, mindig a sajátomat viszem be a boltba, igyekszem minimalizálni a műanyagot.” 

Azóta sokkal tudatosabban vásárolok, soha nem dobok ki élelmiszert, mindig csak annyit veszek, amennyiről tudom, hogy biztosan el fog fogyni. Érdekes egy világ ez egyébként, bár a vegánok némileg fanatikusok, ami szemléletben nekem egy kicsit sok volt. Én nagyon érzékeny lelkű vagyok, és nem tudtam soha belemenni igazán állatbántalmazásos anyagok tanulmányozásába, mert rosszul érintett. De rendkívül tanulságos volt megtapasztalni, hogy a vegánok mennyivel jobban odafigyelnek a környezetükre és a környezetvédelemre, illetve arra, hogy ne pazaroljanak.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás