Így tudta meg a magyar rendező, hogy Oscarra küldik a filmjét





Indián teremtéstörténetet küldünk a legnagyobb filmes díjra, sokan komoly esélyesnek tartják a vegyes technikával készült filmet.



Megosztás
Szerző: EVE
Létrehozva: 2023.09.17.
Módosítva: 2023.09.17.
Gauder Áron Oscar-díj indián teremtéstörténet producer

A minap robbant a hír, hogy Magyarország Gauder Áron animációs rendező legújabb nagy dobását, a Kojot négy lelkét küldi az Oscarra. Ez önmagában annyit jelent, hogy hazánk egy egész estés filmet nominálhat a díjra, a döntés szerint ez Áron animációs filmje lett 2023-ban.

 Az Oscar-várományos film plakátján az összes szereplőt megmutatták (Fotó: Facebook)

A Nyócker! rendezője elmondta lapunknak, miként tudta meg a nagy hírt.

Megéreztem. Előtte való este jött egy sugallat, majd reggel a produkció producere, Temple Réka felhívott a nagy hírrel

– emlékezett vissza a nagy pillanatra Áron, aki imádja az amerikai indián kultúrát, mi több, ő maga is műveli. A film tehát nem véletlenül szól az indián teremtéstörténetről.

„Harminc éve járok minden évben indián közösségbe, így kívülről-belülről megismertem a kultúrájukat. Tisztelem a szokásaikat, ismerem a történeteiket. A síksági indiánok magyar követői, mint mi, nem használunk tudatmódosító szereket ahhoz, hogy ihletett állapotba kerüljünk.” 

Ezt koplalással, tánccal, énekléssel érjük el. Az egyik ilyen elmélyült helyzetben jött a Kojot filmesítésének ötelete is

 – mesélt tovább az alkotó. 

Áron és csapata majd egy évtizeden keresztül formálták a film ötletét (Fotó: Facebook)

Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a földön. 

„Tulajdonképpen a bibliai és az indián teremtéstörténet nagyon hasonló egymáshoz, de az indiánoknál máshol vannak a hangsúlyok. Náluk ugyanis nem a fejlődés koronája az ember” – folytatta gondolatait a filmes. Megtudtuk, hogy a Kojot összesen 8 évig készült, Áron és csapata sok mindenen ment keresztül a sikerig. 

Olyan ez, mint a gyerekszülés.

„Mind a két gyerekemnél is ugyanezt éreztem: készül, érlelődik, megszületik, és nem tudod, mi fog történni vele, csak megtörténnek a dolgok. Ez pont ilyen. Ha kérdi valaki, hogy tudom-e, a számos díj után, amiket már elvitt a film, mi lesz majd az Oscarral? Nem tudom, honnan tudnám? Annyi biztos, hogy most ki kell küldeni az amerikai bizottságnak egy példányt eredeti nyelven felirattal, és ők döntést hoznak, melyik lesz az idegennyelvű filmek között a legjobb. Együtt versenyzik a filmem a forgatott filmekkel, talán egyedüli animációs filmként. Csak kapkodom a fejem!”

– tette hozzá izgatottan Gauder Áron, aki amikor éppen nem dolgozik, a gyerekeivel szeret a legjobban lenni, akik sokszor a bemutatókra is elkísérik. A 9 éves Leili és a 4 éves  Dáriusz mit sem ért még édesapjuk sikereiből. Azonban Áron elmondta, mit gondol arról, ha a díjátadó vörös szőnyegére kell majd lépnie, amennyiben az Amerikai Filmakadémia is úgy akarja.

Hát azt, hogy fel kell vennem zakót…

 – vágta rá humorosan, ám mégis már az ötlettől is kiábrándultan Áron. A film eddigi filmfesztiválos sikerei is azt mutatják tehát, hogy a Kojot minden eséllyel indulhat az Oscar-díjért. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Forog a királynő a sírjában: Meghan már megint botrányosan viselkedik

Forog a királynő a sírjában: Meghan már megint botrányosan viselkedik

Most jött! Kulka Jánost választották Tordy Géza helyére a Nemzet Színészei

Most jött! Kulka Jánost választották Tordy Géza helyére a Nemzet Színészei

Hiába várták Korda Györgyöt és Balázs Klárit: komoly döntést hozott a házaspár

Hiába várták Korda Györgyöt és Balázs Klárit: komoly döntést hozott a házaspár

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás