„Tud valaki bármit is róluk?” Megtámadták Harsányi Leventét, most a lakosság segítségét kéri





Ismeretlen rovar csípte meg a műsorvezetőt, akár veszélyes vírust terjesztő szúnyog is lehetett.



Megosztás
Szerző: Minion
Létrehozva: 2023.07.02.
Módosítva: 2023.07.02.
harsányi levente gyilkos szúnyog veszélyes

A népszerű műsorvezető a rajongói segítségét kérte az Instagram-oldalán. Harsányi Levente egy fotót tett közzé, amelyen egy rovarcsípés látható. A képhez írt szövegből egyértelműen kiderül, hogy őt támadta meg egy szúnyog. Ez talán még nem is lenne hírértékű, hiszen ki ne találkozott volna már össze élete során egy alattomos kis vérszívóval, aki megkeserítette az életét néhány órára vagy napra. A gond ott kezdődik, hogy a műsorvezető látta a szóban forgó élősködőt, és az eset előtt még soha nem találkozott hasonlóval.

Szúnyogszakértőket keresek. Hang nélkül jön, fekete kis apró testű és ekkora a csípése. Tud valaki bármit is róluk???

– tette fel a kérdést láthatóan kétségbeesetten Levente, s nem tudni, hogy a követőivel együtt megfejtették-e már a rejtélyt.

Fotó: Instagram

Megállíthatatlanul terjednek

A globális szállítmányozás miatt az olyan inváziós fajok, mint amilyen a szúnyog, a poloska és a kullancs, több ezer kilométert is utazhatnak anélkül, hogy bármi bajuk esne, így könnyedén megtelepedhetnek hazánkban. Jó példa erre a tigrisszúnyog, amely 2014-ben kezdett elterjedni Magyarországon, pedig Ázsiában őshonos. A rovar képes továbbítani olyan emberre is veszélyes vírusokat, mint amilyen például a sárgalázvírus, a dengue- és Chikungunya-láz.

@termeszetfilmek A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nőstényszúnyogokat a testből kisugárzódó hő, néhány jellemző illatkomponens, valamint a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához. #part27 #szúnyog #leggyolkosabb #legtöbbáldozat #legveszélyesebbek #emberreveszélyes #vérszívó #rovar #ízeltlábúak #foryou #foryoupage ♬ eredeti hang - Discovery of animals-plants

Nem a tigrisszúnyog az egyetlen faj, ami itthon elterjedt, a koreai és a japán bozótszúnyog is egyre nagyobb területet követel magának. Levente leírásának azonban egyik sem felel meg, van viszont egy olyan faj, amire tökéletesen illik a leírás. Egy rendkívül bosszantó típusról beszélünk, apró, legfeljebb 2-3 miliméteres termete és hangtalan mozgása miatt szinte teljes mértékben észrevehetetlen. Ez az állat nem más, mint a lepkeszúnyog, ami állatra és emberre egyaránt veszélyes.

A lepkeszúnyognak már négy alfaja ismert Magyarországon
Fotó: Bors

Életveszélyes kórt terjesztenek

A lepkeszúnyog a Leishmania-vírus terjesztéséért felelős. A betegség lappangása több nap, de akár több hét is lehet, idővel bőrfekélyek alakulhatnak ki, amelyekből a kórokozó kimutatható. Bőrelváltozásokat és fekélyeket okozhatnak a szájban és az orrnyálkahártyán, illetve a belső szerveket: lépet, májat, valamint a csontvelőt és a nyirokcsomókat is megtámadhatják. Fontos, hogy ismeretlen rovarcsípés esetén kérjük ki egy szakértő véleményét, hiszen akár az életünket is veszélyeztetheti egy-egy vérszívó által terjesztett betegség. 
 





 





Ezeket olvastad már?
Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

„20 éves, párductestű fruska!” – az 50 éves Ullmann Mónika falatnyi bikiniben villantotta meg tökéletes testét

„20 éves, párductestű fruska!” – az 50 éves Ullmann Mónika falatnyi bikiniben villantotta meg tökéletes testét

Marics Peti és Binhky reagált a megcsalási botrányra

Marics Peti és Binhky reagált a megcsalási botrányra

„Ha komolyan gondolta, ez tragédia” – Csonka András szemtanúja volt a Szabadság hídon történt öngyilkossági kísérletnek

„Ha komolyan gondolta, ez tragédia” – Csonka András szemtanúja volt a Szabadság hídon történt öngyilkossági kísérletnek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás