Itt az igazság: májusban mégis avathatják Varnus Xavér orgonáját





Rendeződni látszik a helyzet: megállapodhatnak a dühöngő felek az orgona ügyében.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.29.
Módosítva: 2023.03.29.
Varnus Xaver orgona ügyvéd

Ahogyan azt már lapunk is megírta: rosszul sült el a híres orgonaművész mezőlaki templomának felújítása. Varnus Xavér tavaly vásárolta meg a második templomát, az egyházi építményben található orgona felújítása már hetekkel ezelőtt megkezdődött, azóta be is fejeződött volna, azonban az orgonaépítő a hathetes felújítás helyett egy hét után közölte Xavérral, hogy kevés az a pénz, amiben a szerződésükben megegyeztek. 

Varnus Xavér a nyilvánossághoz fordult Fotó: Xaver Varnus 

Ember tervez…

Hiába volt írásos szerződés, váratlanul visszalépett és több pénzért lett volna hajlandó elvégezni a munkát egy orgonaépítő, akit Varnus Xavér bérelt fel. A botrány talán ki sem derült volna, ha múlt vasárnap Xavér nem dönt úgy, hogy a nyilvánossághoz fordul. De megtette… Az orgonát egy németországi helyszínről hozatta Magyarországra, a megbízott szakinak a szállításon kívül az volt a dolga, hogy itthon összeszerelje és be is hangolja azt. 

„Szerződésszegő módon lelépett”

Xavér a minap Facebook-oldalán dühöngött…

„Kedves Barátaim, szomorú szívvel jelentem, hogy az én csodálatos kis mezőlaki templomom orgonájának avatására – a tervekkel ellentétben – alighanem október végén kerül csak sor. Ugyanis az az orgonaépítő vállalkozó, ki a Marsról szabad szemmel is jól látható, neki euróban kifizetendő munkadíjért, szigorú szerződési feltételek mellett elvállalta az orgona Németországból Magyarországra való átköltöztetését, felépítését és behangolását, a hathetes munkafolyamat első hete után nevetséges, és azóta az ország egyik legkiválóbb orgonaszakértője által írásban is megcáfolt, hazug indokok alapján, szerződésszegő módon lelépett, miután felvette a hat hétre szóló teljes munkadíj felét” – osztotta meg mérgét Varnus Xavér. A muzsikus szerint a munkával megbízott szaki azt mondta neki, hogy az eredetileg kialkudott árnál több pénzért hajlandó elvégezni a munkát, Xavér azonban a dolgot inkább zsarolásnak nevezné… A zenész azonnal ügyvédhez fordult

Varnus Xavér
Mindkét fél ügyvédhez fordult Fotó: Biró István

Nem voltak megfelelő körülmények  

Az orgona Magyarországra telepítésével megbízott szakember is megszólalt: szerinte Xavér nem teremtette meg a templomban azokat a körülményeket, melyek szükségesek lettek volna a szereléshez. 

„A grandiózus munka után, 12 óra utazást követően megérkeztünk lepakolni. Egy köszönöm nem hangzott el, rabszolgáknak ez nem járt az uraságtól. A kötekedés viszont az alap. Az orgona megérkezésekor a következő fogadott: A templomban nincs áram, világítás. Hogy lássunk valamit, egy hosszabbítót hoztak, és kívülről, az ablakon egy reflektort dugtak be. A templom fele kitakarított, ez hamar megtelt az orgona alkatrészeivel. További munkafelület nincs, mivel a régi, kicsi templom tele volt állványokkal, betonkeverővel, építési anyagokkal. Mindez a csupasz, burkolattal sem ellátott földön. Jó látható volt, hogy az építési vállalkozó jelentős késésben van” – írta az Orgonaszerviz nevű Facebook-oldalon a szakember. A nézeteltérés tovább kulminálódott, hiszen Xavér és a szaki is a Facebookon panaszkodott, dühöngött, majd csakhamar ügyvédekhez került az ügy. A jogászok becsatlakozása hozhatta meg a várva várt fordulatot, most egész más hangnemben beszélnek egymással a felek:

A vállalkozó hétfőn a kora délutáni órákban üzenetet írt, hogy holnap el tudja kezdeni a munkát, és a szerződés szerint április 30-ra kész lesz. A teljesítéshez annyi kérése volt, hogy áramot, világítást és szállást biztosítsak nekik

– nyilatkozta hétfőn este a Ripost-nak az orgonaművész. Az ügy tehát megoldódni látszik, úgy tűnik, hamarosan a templomlátogatók nagy örömére mégis felavatják az új orgonát Mezőlakon. 





 





Ezeket olvastad már?
Várkonyi András elárulta, hogyan készülnek az aranylakodalomra

Várkonyi András elárulta, hogyan készülnek az aranylakodalomra

Nem akármilyen bevonulást tervez az esküvőre Somhegyi Krisztián

Nem akármilyen bevonulást tervez az esküvőre Somhegyi Krisztián

Állatok sokasága pusztult el a divatért: börtönbüntetésre ítélték a dívát

Állatok sokasága pusztult el a divatért: börtönbüntetésre ítélték a dívát

Rejtélyes betegség kínozza Baranyi Lászlót: „Nem tudják, hogy mi a bajom”

Rejtélyes betegség kínozza Baranyi Lászlót: „Nem tudják, hogy mi a bajom”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás