Lebuktak: orvosi injekciótól fogynak a hazai sztárok





Szó sincs arról, hogy kemény edzéssel szabadulnak meg a hírességek a felesleges kilóiktól. Bár azt hirdetik, hogy fegyelmezetten diétáznak, a valóságban gyógyszereknek köszönhetik vékonyabb alakjukat.



Megosztás
Szerző: Zs.
Létrehozva: 2023.01.04.
Módosítva: 2023.01.04.
fogyás gyógyszer injekció

A magazinokban és interneten terjedő torz trendek szerint az ideális nő sovány. Nem vékony, nem karcsú, nem darázsderekú, hanem ijesztően sovány. Testszerte kiálló csontjai vannak, a bordái látszanak, a szegycsontja előretüremkedik, a combjai között minimum tízcentis rés tátong, övet pedig azért nem hord, mert a csípőlapátjai anélkül is megtartják a farmert. 

fogyás, sovány, soványság, testsúly, Shutterstock illusztráció
Már-már kóros soványság a divat. De mivel érik el?  Fotó: Vladimir Zlotnik / Shutterstock

Szomorú látvány. Mégis nők százai, ezrei sanyargatják, mérgezik magukat azért, hogy ők is így nézhessenek ki. A soványság-divathullám körülbelül két évvel kezdődött terjedni a hazai hírességek körében, és mára már olyan méreteket öltött, hogy akár társaságokban, bulikon, összejöveteleken is teljes természetességgel beszélnek arról, hogy mit és melyik orvosnál sikerült felíratniuk. Mert hogy azok a szerek, amelyekkel elérik a kívánt testsúlyukat, vényköteles gyógyszerek, melyeket túlsúlyos embereknek írja fel eredetileg a belgyógyász vagy az endokrinológus. 

Kétféle „kedvenc” van most Magyarországon: a Saxenda (liraglutid hatóanyag) és az Ozempic (szemaglutid hatóanyag) nevű injekciók. Mindkét szert testtömegcsökkentésre adják azoknak a betegeknek, akiknek a testtömegindexük jelentősen vagy kórosan eltér az egészségestől. A használatukkal a szakértők szerint 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15%-át is elveszítheti a delikvens. Az injekciókat hetente kell beadni, a Saxendát (3 darabos) jellemzően 60 ezer forintért, az Ozempicet pedig 36 ezerért lehet megvenni… 

És hogy mi mindezzel a probléma? Hogy az említett fogyni vágyók sok esetben messze nem tartoznak a kórosan elhízott kategóriába. A diétás koszt, az edzőtermi bérlet, a személyi edző azonban mind-mind nagyon sokba kerül, és sokkal több fegyelmet és kitartás igényel az ő segítségükkel lefogyni. 

Az időközben megrongálódott emésztőszervek – mert ezek a gyakori mellékhatások – pedig majd meggyógyulnak maguktól… 

Vagy nem. De valamit valamiért, ugye? 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás