RETRO RÁDIÓ

Ezek a legbizarrabb technikák, amelyekkel fogyhatsz





Hideg zuhany, piros tányér, szemmaszk – apró kis trükkök tárháza, amelyek kutatások szerint segíthetnek megszabadulni a makacs kilóktól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.12.
praktikák

A fogyni vágyók minden fűszálba szívesen belekapaszkodnak annak érdekében, hogy végre búcsút inthessenek a nem kívánt zsírpárnáknak, azonban a Daily Mail fogyást elősegítő trükkgyűjteménye elsőre inkább április elsejei tréfának tűnne – ha nem támasztaná alá mindegyik technikát egy-egy tanulmány.

Fotó: Pixabay

Hideg zuhany

A szépségért meg kell szenvedni, és ez a tétel az amerikai táplálkozásszakértők ajánlására is igaz: Kim Pearson és kollégái szerint ugyanis a hideg vízzel való zuhanyzás rendesen felpörgeti a fogyást. Azzal ugyanis, hogy a testünket hideg, legfeljebb 16 fokos vízben áztatjuk, fokozottan beindul az anyagcserénk, és elsősorban a barna zsír aktiválódik a szervezetünkben. A barna zsír neve ellenére jótékony dolog, szemben fehér testvérével, amely a has, a fenék és a nyak tájékán rakódik le. A barna zsír ugyanis a hideg víz hatására megpróbálja melegen tartani a testünket, ehhez pedig kalóriát kezd el égetni, elsősorban a fehér zsírból.

Ami még a 16 °C-nál is rosszabb hír, az az, hogy a kúra akkor igazán hatékony, ha legalább egy órán át fürdünk a hideg vízben – viszont már néhány perccel is elérhetünk egy aprócska eredményt. Ezen kívül a hideg vizes zuhany a 2-es típusú diabétesz kialakulásával is felveszi a harcot.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Asztalnál elfogyasztott fogások

Mai felgyorsult világunkban már szinte luxusnak számít, ha nem a gép előtt ülve lapátoljuk magunkba az ebédet, a vacsora pedig sokkal könnyebben lecsúszik, míg a tévé képernyőjét bámuljuk – és ezzel máris súlyos vétséget követtünk el fogyási vágyunkkal szemben.

Egy amerikai kutatás szerint, ha semmi nem vonja el a figyelmünket evés közben, akkor sokkal hamarabb felismerjük, hogy már jóllaktunk, mintha az étkezés alatt is több dologgal foglalkoznánk egyszerre. Erre pedig tökéletes megoldás, ha az étkezőasztalnál ülve táplálkozunk, távol a filmektől, könyvektől vagy az internettől, és az evésre szánt időnket fókuszáltan, csak az ételre koncentrálva töltjük el. Ilyenkor alaposabban rágunk, így az emésztőrendszerünk is könnyebben boldogul, és rögtön észrevesszük a gyomrunk jelzését, mikor az megtelt, tehát szóba sem jöhet a túlevés.

A kutatás arra jutott, hogy azok, akik nem az evésre koncentrálnak ebédidőben, átlagosan tíz százalékkal több ételt fogyasztanak el, mint azok, akik csak az étkezésnek szentelik ezt az időt.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Szemmaszk

Az alvás és a súly alakulása közötti összefüggés rég nem ismeretlen a tudomány számára, azonban még mindig maradtak felderítetlen területek a témában. Egy illinoisi kutatócsoport viszont arra a következtetésre jutott, hogy akik a javasolt mennyiséget, napi hét-kilenc órát alszanak, azok sokkal kisebb eséllyel nyúlnak nassolnivalóért ébrenlétük során.

A megfelelő mennyiségű alvás nemcsak az aktivitásunkról gondoskodik, de a cukor utáni sóvárgást is csillapítja, illetve kiegyenlítettebbé teszi az éhség kialakulásáért felelős hormonok termelődését. Egy jó alváshoz viszont a megfelelő körülmények is szükségesek, elsősorban egy sötét szoba – és itt jön a képbe a szemmaszk. Manapság ugyanis már kütyük miriádja vesz körbe minket a hálószobában is, és ezek szinte mindegyikének van egy állandó, halvány jelzőfénye, amely ronthat az alvás minőségén. Egy túl sok fénnyel rendelkező háló több mint ötven százalékkal növelheti az elhízás valószínűségét. Ha a kütyüktől nem is bírunk megszabadulni, egy szemmaszk felhelyezésével máris megóvhatjuk az alakunkat.

Fotó: Pixabay

Piros, kicsi étkészlet

Ha fogyni szeretnénk, érdemes lehet lecserélni kedvenc tányérjainkat, méghozzá hivalkodó piros színű garnitúrára – ez a szín ugyanis szintén a túlevést akadályozhatja meg. Az Oxford Egyetem professzora, Charles Spence vizsgálata szerint a piros színű tányér átveri az agyat, amely így azt üzeni, kisebb ételadaggal is beérhetjük, mivel a vörös szín ösztönösen a veszélyre figyelmeztet minket. Emellett ront az étel kontrasztján is, amit így kevésbé találunk kívánatosnak, és automatikusan kevesebbet is eszünk belőle.

Franz Delboeuf belga filozófus már az 1860-as években arra jutott, hogy ha kisebb tányérokra porciózzuk az ételt, kevesebbet is eszünk belőle, mintha ugyanazt a mennyiséget nagyobb tányérra raknánk, mindezt pedig egy illúziós trükknek köszönhetjük. Ha ugyanis kicsi tányéron szolgáljuk fel az ételt, körülötte kevés szabad terület marad, így az adag nagynak tűnik, míg egy nagy tányéron olyan sok érintetlen felület marad, hogy az agyunk kevésnek kódolja a látott ételt.

Fotó: Pixabay

Búcsú a diétás italoktól

Ugyan a diétás italok pont azt a célt szolgálják, hogy a kevesebb cukorfogyasztással elősegítsék a fogyást, valójában csak egy ördögi körbe löknek be minket. Az ezekben az italokban használt édesítők ugyanis azt érik el, hogy megváltozik az a mód, ahogy a testünk a különböző ételekre válaszol.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a cukorhelyettesítőkre nem reagálnak azok a sejtek, amelyek azt jelzik az agynak, hogy hozzájutott a kellő mennyiségű cukorhoz és kalóriához, így pedig további adagokat követelnek a feltöltetlen raktárak. Ezért a diétás italokra úgy kell tekintenünk, hogy azok a „kis csalások”, amelyek egyszer-egyszer beleférnek a szigorú fogyókúrás étrendünkbe, hiszen sokkal egészségesebbek a cukrozott társaiknál, de nem szabad erre alapoznunk a folyadékbevitelünket. Sokkal jobb, ha vízre és gyömbérteára váltunk, utóbbi ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az éhségérzetet.





Ezeket olvastad már?
Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás