Fekete telefon: hívás a túlvilágról





A Stephen King fia 30 oldalas regényéből adaptált Fekete telefon című horrorfilm 114,6 millió dolláros bevételt hozott, annak ellenére, hogy a film rendezője elzárkózott attól, hogy háttértörténetet adjon fő karakterének.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.08.
félelem és rettegés

A Fekete telefon (eredeti címén The Black Phone) egy amerikai, természetfeletti, hátborzongató horror Scott Derrickson rendezésében. A film „mumusát”, a gyerekrabló Portyázót Ethan Hawke alakítja, akinek háttértörténetéről nem sokat tudhatunk, de talán ettől lesz még ijesztőbb a történet. Főbb szerepekben látható még Mason Thames, Madeleine McGraw, Jeremy Davies és James Ransone is. A filmet itthon június végétől vetítik a mozikban. Világszerte 114,6 millió dolláros bevételt hozott.

FOTÓ: IMDB

Hiányzó háttértörténet

A film rendezője, Scott Derrickson szándékosan hallgatta el a Portyázó háttértörténetét.

– Amikor teszteltük a filmet, a közönség többet akart megtudni a Portyázóról – mondta Derrickson az Empire-nek. – A stúdió odajött hozzám, és azt kérdezte: „Még beletehetünk valamit a háttértörténetébe?” Azt mondtam, nem. Az ilyen szociopaták titokzatossága és megismerhetetlensége nagyrészt abból adódik, hogy honnan ered a rettegés.

„A szörnynek néha ki kell jönnie az ágy alól”

Nem véletlen, ha a történet egy kissé Stephen King regényeire emlékeztet minket. A Fekete telefont King fia, Joe Hill 2007-ben megjelent azonos című, 30 oldalas novellájából adaptálták a vászonra. Hill nemcsak apja nyomdokaiba lépett azzal, hogy regényíró lett és műveit megfilmesítették, de Hill és King együtt is működtek néhány novellában. Hill apjától azt tanulta, hogy jobb felfedni valamit a néző előtt, mint valami rejtélyeset megőrizni.

– Az olvasó megérdemel némi felfedést és megértést arról, hogy miről van szó és annak a szörnynek néha ki kell jönnie az ágy alól – árulta el apja tanítását Hill a Wisconsin Public Radionak 2019-es interjújában.

FOTÓ: IMDB

Telefonhívás odaátról

A történet a 70-es évek környékén játszódik egy kisvárosban, ahol egy Portyázó nevű rém (Ethan Hawke) sorozatosan gyerekeket rabol el. A történetben megismerkedhetünk a Finney és Gwen testvérpárral, akik nem túl jó otthoni körülmények között élnek. Anyjuk öngyilkos lett, az apjuk pedig azóta alkoholista, és nem veti meg a testi fenyítést sem, mikor úgy véli, gyerekei rosszul viselkednek. A testvérek különböző módon reagálnak az otthoni helyzetre. Finney visszahúzódóbb, gyakran zaklatják az iskolában, Gwen pedig hevesebb természetű és különleges látnoki képességgel rendelkezik. Az otthoni élet még rosszabbá válik, amikor Finneyt elrabolja a sorozatos gyermekrabló és gyilkos Portyázó. A fiút pincéjébe zárja egy nem működő fekete telefon társaságában. Az eszköz azonban mégis megcsörren és az elrabolt gyerekek lelkei segítenek Finney-nek kiszabadulni, miközben a Portyázó ijesztő maszkjaiban bármikor felbukkanhat. Gwen látnoki képessége és a gyerekek hangjai végül segítenek Finney-nek...

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás