Leslie Mandoki: Gorbacsov odafigyelt a gyerekeimre





Negyed évszázados barátság kötötte össze Leslie Mandokit és az augusztus 30-án, életének 92. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsovot. A világhírű zenész a Metropolnak emlékezett a politikusról, akivel sajátságos módon ismerkedett meg.



Megosztás
Szerző: e.j.
Létrehozva: 2022.09.02.
Leslie Mandoki

Több mint harminc évvel ezelőtt Mihail Gorbacsov felesége, Raisza azzal kereste meg Leslie Mandokit, hogy orosz népdalokból csináljanak együtt, illetve a legnagyobb zenei csatornákkal egy jótékonysági projektet. Tudták, hogy Leslie Mandoki édesapja, édesapám ’56-os pesti srác volt, aki a szovjetek ellen harcolt, az első beszélgetést pedig aztán több követte, így alakult ki a barátságuk.

Fotó: Facebook/Mandoki Soulmates

Szerette a fiatal generációt

Leslie Mandoki jól emlékszik, mennyire szívén viselte Gorbacsov a jövő nemzedékének sorsát. A zenész három – ma már felnőtt – gyermekével is jó kapcsolatot alakított ki, ha náluk vendégeskedett, szívesen cserélt eszmét a kicsikkel.

– Gorbacsov nagyon jó ember volt, akit érdekelt a következő nemzedék sorsa. Az én gyerekeimmel is megtalálta a közös hangot. Amikor együtt voltunk, örömmel beszélgetett velük. Az én csemetéim egészen furcsán, nem szokványos módon nőttek fel, Michael Jackson neverlandi birtokán nyaraltak, amerikai filmstúdiókba voltak bejáratosak és ezáltal számos világsztárt, történelmi személyiséget ismertek személyesen. Gorbacsov különösen nagy hatást gyakorolt rájuk, egyfajta nagyapafigura volt számukra, aki nagy szeretettel fordult feléjük – emlékezett a Metropolnak a Mandoki Soulmates frontembere. – Odafigyelt arra, hogy a gyerekeknek milyen élete, jövője lesz. Azt mondta nekik egyszer: „Azt kívánom, a ti generációtoknak ne legyen az a sorsa, mint édesapátoknak, akinek menekülnie kellett a hazájából!”

Fotó: Facebook/Mandoki Soulmates

Büszke volt Orbán Viktorra

Gorbacsov ezen mondata azért is feltétlenül lényeges, mert a politikus nagyon büszke volt Orbán Viktorra az 1989-es beszéde miatt, amit Nagy Imre újratemetésén mondott.

– Nagyon tisztelte az 1989-es júniusi, Hősök terén tartott beszéde miatt Orbán Viktort. Állandóan utalt rá, mindig kiemelte, mennyire jó volt látni számára a magyar szabadságvágyat és bátorságot.

Fotó: Facebook/Mandoki Soulmates

Már nem találkozhattak

A politikus kilencvenedik születésnapjára Leslie Mandoki dalt írt Gorbacsovnak, de személyesen már nem volt lehetőségük eszmét cserélni.

– A koronavírus-járvány miatt jó ideje nem találkozhattunk, de telefonon tartottuk a kapcsolatot. Tudtam, hogy régóta nagybeteg már, de így is fájdalmasan érintett a halálhíre. Az ő tanítása soha nem volt olyan aktuális, mint most, amikor háború van. Azt mondta: a tárgyalás fontosabb, mint a konfrontáció. Ezt kellene megjegyeznünk útravalóul nekünk, itt maradottaknak – fogalmazott Mandoki.

Fotó: Facebook/Mandoki Soulmates

 

A fotón szerepel: Ian Anderson (Jethro Tull), Masha Elstner, Gary Brooker (Procol Harum), Leslie Mandoki, George Kopecsni, Michail Gorbachev, Laszlo Bencker, Bobby Kimball (Toto), Eric Burdon és Peter Frampton, a ZDF „50 Years Rock” című showműsorának felvételén.

 





Ezeket olvastad már?
Komoly döntést hozott Singh Viki, eljött a változás ideje

Komoly döntést hozott Singh Viki, eljött a változás ideje

Meghan döntött: elhagyja Harry herceget

Meghan döntött: elhagyja Harry herceget

36 év szerelem: Tom Hanks megható sorokkal köszöntötte feleségét a házassági évfordulójukon

36 év szerelem: Tom Hanks megható sorokkal köszöntötte feleségét a házassági évfordulójukon

Palvin Barbi elárulta a titkot: elképesztő dolgot tettek a testével

Palvin Barbi elárulta a titkot: elképesztő dolgot tettek a testével

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás