Elképesztő, mire képes ez a magyar férfi a hangjával – videó!





Még Zámbó Jimmyn is túltesz Magyaróvári Viktor: a férfinek ötoktávos a hangterjedelme, és abszolút hallása van.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.17.
abszolút hallás

Magyaróvári Viktorra először zeneszerzőként figyelt fel a zenészvilág egy versenyt követően: mikor megkérdezték tőle, hogy ki énekelte fel a mélybasszustól a szopránig felvonultató kórusművet, elárulta, hogy minden hang az övé, egyedül ő énekel. Viktor kezdetben nem is tudta, milyen csoda van a torkában: úgy hitte, öt oktáv kiéneklésére egy átlagember is képes. Csak akkor ébredt rá, hogy különleges, mikor utánaolvasott annak, hogy a meglepően széles hangterjedelmű Zámbó Jimmynek is csak négy oktáv sikerült.

 

Viktor hangszalagjai az átlagosnál szélesebb tartományban mozognak, így tudja magából előcsalni ezt a nagy hangskálát. Az öt oktáv azonban nem ment könnyen, gyerekkorától fogva kísérletezett, edzette a hangját, mígnem a zongora legalsó hangja alá is le tudott már menni.

De Viktornak nemcsak a hangja különleges: fiatal korában a zongoratanára megállapította, hogy abszolút hallása van – ez a ritka adottság egymillió emberből csak egyre jellemző. Azóta az is kiderült, hogy a férfi még ennél is jobb, úgynevezett logaritmikus hallással rendelkezik. Ezáltal könnyedén megkülönbözteti két hang között a frekvenciakülönbséget is, ami egy átlagember számára nem is érzékelhető.

Magyaróvári Viktor a Zeneakadémia karvezető szakjának befejezése óta zeneszerzőként és énekesként is alkot, első lemezét, rajta saját szerzeményeit 2012-ben adta ki, de gyakran előad többszólamú improvizációkat is fellépéseken. Jelenleg a Bábel újraszületése hétkórusos, 13 tételes projektjén dolgozik, amelyet nemcsak vezényelni fog, de szólózik is a darabban. A hitvallása: zenélni és mosolyra fakasztani az embereket.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás