Dér Heni vallomása: megharcolt azért, hogy magyar lehessen





Ötven középiskolás csapat vágott neki és teljesítette a trianoni békeszerződés hátterével és mélyebb összefüggéseivel foglalkozó valóságismereti és történelmi vetélkedő feladatait. Dér Heni volt az egyik díjátadó.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.13.
Trianon

Ötven középiskolás csapat vágott neki és teljesítette a trianoni békeszerződés hátterével és mélyebb összefüggéseivel foglalkozó valóságismereti és történelmi vetélkedő feladatait. Ötven különböző, átélhető, megragadható történet bontakozott ki Magyarország elmúlt 100 évének egyik maghatározó eseményéről. Az első helyet az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium „Justice for Apponyi” nevű csapata nyerte el.

A vetélkedő kiindulópontját a Megafilm gyártásában készült „Béke - A nemzetek felett” című, Trianon kulcskérdéseivel foglalkozó dokumentum-játékfilm adta, amely a magyar békedelegáció küzdelmeit bemutatva helyezi új megvilágításba és értelmezési keretbe a XX. századi magyar történelem sorsfordító eseményét.

A díjakat Helmeczy Dorottya, a Béke – A nemzetek felett című film producere, Lánczi Tamás politológus, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Dombrovszky Linda, forgatókönyvíró, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Nagy Viktor színművész, valamint Dér Heni énekesnő adta át.

Dér Heni elmondta: lényegében születésétől küzd azért, hogy magyar lehessen, határon túli magyarként mind szülőhelyén, mind pedig itt, Magyarországon is meg kellett harcolnia magyarságáért. Az, hogy van Trianonról szóló film, van vetélkedő, azt is jelenti, hogy a fiatal nemzedék esélyt kapott arra, hogy alaposan megismerje és feldolgozza ezt a nemzeti sorsfordulót.

Fotó:Megafilm

 





Ezeket olvastad már?
Jakupcsek Gabriella: „Igen, életem legnagyobb sikere”

Jakupcsek Gabriella: „Igen, életem legnagyobb sikere”

Felgyújtották Tilli Mariannt

Felgyújtották Tilli Mariannt

Megszakad a szív: így ünnepelte Nótár Mary az anyák napját

Megszakad a szív: így ünnepelte Nótár Mary az anyák napját

Elképesztő, mire képes Csuti a kislányáért!

Elképesztő, mire képes Csuti a kislányáért!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás