RETRO RÁDIÓ

Ákos: Érzem, szeret az Isten! – Videó!





Kovács Ákos Aréna-koncerttel kezdi a ’22-es évet – vagy inkább folytatja a tavalyi termékeny esztendőt. A Kossuth-díjas dalszerző-énekes 2021 nyarán országjáró turnéra indult, több mint százezer érdeklődőnek játszott, emellett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának és imázsfilmjének munkáit fogta össze. Megjelent első novelláskötete, az Ezt nem lehet megúszni, amelynek egyik írásából kisjátékfilmet is forgatott. Az évet Az utolsó békeév című kislemezzel zárta, ennek dalai élőben is hallhatóak lesznek január 22-én az Arénában.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.01.20.
Záróvonal Ezt nem lehet megúszni ákos Aréna koncert

Ákos számos verseskötet után tavaly novellistaként is bemutatkozott, de forgatókönyvíró-rendezőként leforgatta az első kisjátékfilmjét is, amelyet Záróvonal címmel 2022 első felében mutatnak be. A film irodalmi alapanyaga egy novella, amely az Ezt nem lehet megúszni című prózakötetében szerepel.

Ákos az Arénában Fotó: Fazekas István

Tinódi Lantos Sebestyén

„Ha igaz, hogy abból lehet jó dalszerző, aki sok dalt hallgat, akkor érdemes sokat olvasni, ha írni akar az ember. Mindig a kimondott vagy leírt szó bűvöletében éltem” – tudjuk meg Ákostól, aki egyszerűen énekesnek vallja magát.

„Előbb érdekelt az irodalom, mint a zene. Nem is lettem igazi zenész, szerzőként a dalforma izgat. Énekes vagyok, adatközlő, Tinódi Lantos Sebestyénhez több közöm van, mint a csillogó popsztárokhoz.”

A dalszerző a 2021-es turnén is több százezer embernek énekelt Fotó: Fazekas István

„Adni szeretnék valamit”

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan találkozik benne az előadó és a verset, prózát író ember, egyszerűen azt válaszolja: „Örülök a megnyilvánulás lehetőségének. Egy fajta energia mozgat, nem válik szét bennem műfajokra mindez.”

A világról próbálok beszélni, szeretnék adni valamit. Egyebet nemigen tehet az ember, a saját kis világát próbálja üveggolyóként odagurítani a közönségnek. A novellákkal azokra az olvasókra számítok, akik nem idegenkednek ettől a formától.”

Ákos dedikál Fotó: FE

A sorssal való szembenézést, 54 éves leszek idén, az írás egyben számvetés is. Mire jó az ember, mire voltam eddig jó? Figyelem a világot, szeretném megtanulni, hogyan kell élni. Nem sok időnk van erre. Időseink mondják, hogy mire az ember kitanulja az életet, addigra pont lejár a menet. Mindent utánzással tanulunk meg, a beszédtől a sokkal bonyolultabb dolgokig: nem mindegy, kinek a nyomdokába próbálunk szegődni. Nyilván olyanokat szeretnénk követni, akik megérintettek, katarzist okoztak. Számomra ilyen Krúdy, Arany, Hrabal, Márquez vagy Updike – és persze lehetne még sorolni. Egy kritika azzal próbált elmarasztalni, hogy a novelláim nem reflektálnak a kortárs magyar próza fejleményeire. Ez megmosolyogtatott, szerintem ez inkább bók” – mondja Ákos, aki hamarosan a Záróvonal című első kisjátékfimjével is bemutatkozik a közönségnek. A filmben a kiváló színművészek mellett két gyermeke is szerepel.

Kovács Ákos prózakötete Fotó: FE

Sztárszereposztás és családi vonatkozás

„Komoly színészek szavaztak bizalmat a kezdő rendezőnek, valóságos sztárparádé lesz ez a kisfilm: Papp János főszereplő mellett Piros Ildikó hangja is hallható benne, de az egészen kis szerepekben is nagy nevek alakítanak. Nagy Mari, Sára Bernadette, Kubik Anna, Pápai Erika és Szász Júlia mellett Eperjes Károly, Cseke Péter, Pindroch Csaba, Méhes László, ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós és Trill Zsolt is feltűnik egy-egy rövid jelenetben. Szeretném, ha a film méltó lenne hozzájuk, és elérné, megérintené a nézőket. A két kisebb lányunk nem vonakodott kamera elé állni, sőt nagyon élvezték, Kata egy ’56-os jelenet szereplői között szerepel, a 12 éves Júlia pedig Kubik Anna partnere, felnőtt színészek fegyelmével, mégis felszabadultan játszott. Nem új keletű dolog ez, annak idején az Előkelő idegen című klipemben is szerepeltek a gyerekeim, ezt tíz év távlatából izgalmas dolog visszanézni. Édesapám annak idején megjelent A fénybe nézz kisfilmjében, a zenekarom tagjainak gyerekeit és apáit pedig a 2019-es Felemel klipváltozatához sikerült összehozni. Számomra fontosak ezek a személyes, családi vonatkozások.”

Az énekes, dalszerző, négy gyermek édesapja novellistaként is bemutatkozott Fotó: FE

„Most még működik a fék/De vonz a szakadék”

Az új kislemez borús jövőt jósoló címére vonatkozóan is kapunk magyarázatot Ákostól.

„A dal válasz arra a közegre, amiben élünk. „Még nincs koromsötét/Az égen szikrázik a kék/Most még működik a fék/De vonz a szakadék”. A világban trendszerűen zajló folyamatok aggodalommal töltenek el. Az az érzésem, hogy gonosz erők megpróbálják átvenni az irányítást a világ fölött, a gyerekeink gondolkodása fölött. Ezzel szemben minden becsületes embert megillető eszközzel küzdeni kell.”

Ákos a stúdiójában Fotó: Metropol/NZ

„Atyai humorral szórakozik velem”

Ha megkérdezzük tőle, hogyan győzi ezt a sokrétű és tartalmas alkotómunkát – a dalszerzéstől az íráson és koncertezésen át a filmkészítésig, Ákos azt feleli: köszöni szépen, bírja és élvezi.

„Jobb napjaimon érzem, szeret az Isten, mert atyai humorral szórakozik velem. Ha nem tudok dönteni, mivel foglalkozzam, egyszerre adja ki az összes feladatot. Kivételes helyzet ez, nagyon megbecsülöm, hálás vagyok érte.”

Ákos nagyon büszke a könyvére Fotó: FE

„Olyan novellát találtam, hogy megőrülsz!”

„A személyesen megtapasztalt, hol mágikus, hol hihetetlen események sok novellához adtak alapanyagot. Az első közönségem a feleségem. Egyszer felhívtam őt egy utazásról, ahol sikerült valami érdekeset írni. Figyelj, ez a Márquez fantasztikus! Olyan novellát találtam, hogy megőrülsz! És felolvastam neki a saját írásomat. Tetszett neki, rákérdezett, hogy ez melyik kötetben van. Vagyis átment. Szeretném, ha a munkám méltó lenne azokhoz, akik nagy hatással voltak rám, belém markoltak, nyomot hagytak rajtam.”

Kalmopyrin-dalok

„Mondom a magamét a dalok eszközrendszerén keresztül. Ezzel a műfajjal komoly közönséghez jutottam el, de a mondandóm az irodalomban gyökeredzik. A zene számomra játék, csomagolóanyag. Gyerekkorunkban a nagymamánk ostyába csomagolta az orvosságot, az ostyát meg szerettük, és így bevettük a Kalmopyrint is. Meg is gyógyultunk. Valami ilyesmi számomra a dalforma, amivel el lehet jutni a közönséghez.”

Mit olvas a taxis?

Hábermann Jenő producer ismerte A taxis című novellámat, és azt mondta: ebből forgatókönyvet kell írni. Megírtam, feldúsult a monológ egy csomó új, izgalmas elemmel. A forgatókönyv végén a taxis fekszik az ágyon, és olvas valamit. Az első stábértekezleten rengeteg kérdésre kellett válaszolnom, a vége felé az első asszisztens azt tudakolta, mit olvas a taxis. Piszkált, hogy nem tudok kapásból válaszolni. Klasszikus magyar túlteljesítő vagyok, ráugrottam a feladatra, hazamentem, és három napig írtam. Ebből lett a Magunk maradtunk című levélváltás, ami az utolsó pillanatban került a novelláskötetbe. A taxis tehát a felesége leveleit olvassa, amelyeket gondosan megőrzött a közös éveik során.”

Az utolsó békeév

A középlemez dalszövegeit ezúttal is Ákos jegyzi. Izgalmas gitár- és vonóshangzás jellemzi az új dalokat. Rafinált vokálok és korszerű szintetizátorhangzás váltakozik a szerzeményekben, Ákos fémtestű akusztikus gitáron, valamint szóló- és basszusgitáron is játszik. A címadó dal filmzenét idéző dobokat és a VoiSingers kórus hangját egyesíti. A kiadvány CD- változata digipack csomagolásban, gazdag fotóanyaggal jelent meg, az élő bemutatója régi és újabb dalok kíséretében, Ákos egykori bonanzás zenésztársa, Menczel Gábor közreműködésével január 22-én lesz a Papp László Arénában.





Ezeket olvastad már?
75 éves lett Szigeti Ferenc, a Karthago sztárja megmutatta a legszebb ajándékát

75 éves lett Szigeti Ferenc, a Karthago sztárja megmutatta a legszebb ajándékát

Körtvélyessy Zsolt felfedte, mi vezetett Tordy Géza halálához: „Sajnos tudtuk, hogy közeleg a vég”

Körtvélyessy Zsolt felfedte, mi vezetett Tordy Géza halálához: „Sajnos tudtuk, hogy közeleg a vég”

Hunyadi Donatella nemcsak az V. kerületben él, de a szívén is viseli a sorsát

Hunyadi Donatella nemcsak az V. kerületben él, de a szívén is viseli a sorsát

Régi felvétel került elő Fenyő Ivánról: „Néztem hang nélkül, és halál komolyan azt mondtam, ez nem is én vagyok”

Régi felvétel került elő Fenyő Ivánról: „Néztem hang nélkül, és halál komolyan azt mondtam, ez nem is én vagyok”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás