A legnagyobb bunkót a magyarok meccsén láttuk az Eb-n - Videók és fotók a legekről

Már két hét alatt alapos érzelmi hullámvasútban volt részünk a labdarúgó Európa-bajnokságon. Most felidézzük azokat a pillanatokat, amelyek a közvetítésből kimaradtak, és csak a helyszínen élhettük át.



Megosztás
Szerző: Szabó Tamás
Létrehozva: 2024.06.29.
Magyarország foci Eb 2024 Németország

Már a csoportmeccsek számos emlékezetes pillanatot produkáltak az Európa-bajnokságon, de hol van még a vége? Szombaton 18 órakor kezdődik a legizgalmasabb rész, az egyenes kieséses szakasz. A Metropol a helyszínről tudosított a csoportmeccseken, a tíz Eb-stadion közül négyben ott jártunk. Íme egy kis összegzés, így láttuk az németországi Eb első két hetét a stadionokban és azok környékén.

20240615_1172_SZM
A magyar válogatott három ponttal zárt, és nem jutott továb Fotó: Szabó Miklós

A legdurvább tömeg

Az Eb-nyitómeccsét, a Németország-Skócia mérkőzést június 14-én Münchenben játszották, de a másnapi, Magyarország-Svájc találkozó miatt mi már Kölnben tartózkodtunk. Azt terveztük, hogy a kölni szurkolói zónában, kivetítőn nézzük meg a nyitómeccset, erre azonban esélyünk sem volt. Egy órával a kezdés előtt megtelt a szurkolói zóna, már senkit sem engedtek be. Sőt, körülötte is akkora tömeg volt, hogy a környező éttermek, bárok is megteltek. Úgy tudjuk, Németország szerte, a többi Eb-városban is telt házat jelentettek a szurkolói zónák a nyitómérkőzés estéjén.

@ripost.hu Szoknyás skótok, éneklő magyarok az Eb-n Megtaláltuk a szállást, itt pihent Marco Rossi csapata a nagy nap előtt #ripost #eb #sport #foci #futball #köln #marcorossi #valogatott #meccs ♬ eredeti hang – Ripost - Ripost

A legváratlanabb találkozás

Düsseldorfban június 17-én 21 órakor rendezték az osztrák-francia meccset. Aznap reggel érkeztem meg a városba, és délelőtt villamossal mentem a belvárosba. Azt hittem, csendes utam lesz, tévedtem. Az osztrák szurkolók már 10 órakor a villamoson énekeltek, megadták az alaphangot az esti meccsnek.

A legdurvább fújolás

A Magyarország-Svájc meccs előtt a mieink buszát videóztam a kölni stadion déli oldálán. Itt a svájciak voltak fölényben, és elképesztő fújolásba kezdtek, amikor megérkezett a magyar válogatott. Azóta sem értem, mire volt ez a nagy tüntetés és füttykoncert... 

A legmeghatóbb pillanat

A 2016-os Európa-bajnokság első magyar meccsén, Ausztria ellen is különleges volt hallgatni a himnuszt Bordeaux-ban, és ez Németországban sem változott. A három mérkőzésünk közül számomra Kölnben szólt a legjobban, ott volt a legerősebb az élmény, körülöttem többen is törölgették a szemüket a meghatottságtól. 

A legnagyobb bunkó

Ha már magyar himnusz... A Magyarország-Németország meccs előtt az egyik német újságíró nem állt fel a himnuszunknál. Hiába szóltak neki, kérték, végig ülve maradt. Természetesen nem hagyták szó nélkül, megdobták papírgalacsinnal, de az erélyesebb felszólítás sem hatotta meg a német zsurnalisztát, aki viszont a német himnuszra már felpattant, és állva hallgatta végig... Kétség kívül, ő volt az Eb legnagyobb bunkója.

Ülve maradt a magyar himnusznál a német újságíró Fotó: Szabó Tamás

A legjobb riválisok

A skót szurkolók magasan vitték a prímet ezen az Eb-n, a mieink mellett ők voltak a leghangosabbak, és a leglelkesebbek. Ráadásul indokolatlan helyeken tűntek fel. Láttam őket Gelsenkirchenben és Düsseldorban is, pedig arrafelé semmi dolguk nem lett volna, hiszen egyetlen mérkőzésük sem volt a két városban. Azzal indokoltak, imádják a futballt, csak meccsre jöttek...

Euro 2024: Scotland - Hungary
A skótok mindenhol feltűntek az Eb-n Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A legkitartóbb magyar szurkolók

Stuttgartban a németek elleni meccset követően nagyjából 21 és 22 óra között bukkantak fel a magyar válogatott játékosai, akik a buszhoz igyekeztek. A skótok elleni mérkőzés után ez még később, bőven éjfél után történt meg. Mindkétszer akadt olyan kitartó magyar szurkoló, aki a kerítésen túl megvárta a játékosokat, és kiabálva kért aláírást. A magyar játékosok nem hagyták csalódni őket, Kerkez Milos és Szoboszlai Dominik is oda ment egy fotóra, aláírásra.

Szoboszlai aláír Fotó: Szabó Tamás

A leghangosabb vonulás

A magyar szurkolók a nyolc évvel ezelőtti marseille-i vonulás mintájára Kölnben és Stuttgartban is szervezetten sétáltak a stadionhoz. Mindhárom emlékezetesre sikeredett, ráadásul ezúttal alagútakon is keresztül kellett haladni, ami külön élményt jelentett. A stadion környékén többen és többen csatlakoztak a menethez, amely így óriásira duzzadt. A skótok annyira jó fejek voltak, hogy néhányan csatlakoztak a magyarok vonulásához...

A legrémísztőbb pillanat

Varga Barnabás ütközése élőben, a média tribünről nem látszott rendesen. Percekig nem tudtuk, mi történt pontosan, mert a monitorunkon nem ismételték meg azonnal a jelenetet. Azt láttuk, ami a pályán történik, Szoboszlaiék rángatják, siettetik a hordágyas csapatot, majd paravánokat hoznak, eltakarják Vargát, amivel a három évvel ezelőtti, Christian Eriksen esetet idézték, és ettől mindannyian megrémültünk. Mellettem a francia L'Equipe kollégája dolgozott, ő kérdezte, ki fekszik a földön? Teltek a percek, otthonról kaptam az infókat, mire a média tribünön végre megismételték a jelenetet. Nyomasztó, és félelmetes percek voltak.

A legdicsőségesebb pillanat

Amikor a skótok elleni meccs 100. percében labdát szereztünk a saját 16-osunknál, és megindult a magyar kontra, többen is felálltunk a helyünről. Mire Sallai keresztlabdája eljutott Csoboth Kevinig, a magyar újságírók zöme már talpon volt a média tribünön, ahol amúgy kifejezetten tiltják a szurkolást, az "érzelmek kifejezését", mert mint mondják, az egy munkaterület. Nos, Csoboth góljánál fütyültünk a szabályokra, ugráló magyar újságíróktól zengett a média tribün. 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás