Kiestünk, de nyomot hagytunk az Eb-n: 10 magyar sztori, amire örökre emlékezni fogunk

Nem került be a legjobb négy harmadik helyezett közé a magyar válogatott, amely a csoportmeccsek után búcsúzott a labdarúgó-Európa-bajnokságon. A kiesés ellenére sikerült nyomot hagyni a viadalon.



Megosztás
Szerző: Szabó Tamás
Létrehozva: 2024.06.27.
Módosítva: 2024.06.27.
foci Eb 2024 magyar válogatott Németország

Az utolsó pillanatig izgulhattunk, de a csoportkör harmadik fordulója úgy alakult, hogy a magyar válogatott nem jutott be a nyolcaddöntőbe. Újra igazolódott a mondás, miszerint világ- és Európa-bajnokságon soha ne kerülj olyan helyzetbe, hogy más csapat kezében legyen a sorsod. A magyar csapat három ponttal, de annál több emlékezetes történettel zárta a viadalt. A Metropol összeszedte ezeket.

Hungary v Switzerland - EURO 2024
Fotó: Anadolu via AFP

1. Weiler Im Allgäu „magyar” falu lett

A magyar válogatott Weiler Im Allgäuba lakott az Európa-bajnokság alatt, és a helyiek nagyon megszerették csapatunkat. A helységtáblánál együttesünk fotója, és magyarul írt köszöntő volt látható és olvasható két héten át. Két nappal az Eb-nyitány előtt nagyjából ezren gyűltek össze a magyar válogatott edzésén, ami után Szoboszlai Dominikék aláírásokat osztogattak.

2. Szurkolói vonulás

A 2016-os franciaországi Eb sok emlékezetes pillanatot hozott, de az egyik legmaradandóbb a szurkolók marseille-i vonulása volt. Ebből a magyar tábor azóta hagyományt kreált, ezúttal mindhárom meccsen, Kölnben, majd kétszer Stuttgartban megismételte a vonulást, szervezetten sétáltak a szurkolók a stadionig. 

3. Ádám Martin

Ádám Martin csereként 11 percet játszott a magyar válogatott első csoportmeccsén Svájc ellen, de ennyi is elég volt, hogy Európa felfedezze őt magának. Az internet népe, a kommenthuszárok, minősíthetetlen módon a testalkatán viccelődtek. A magyar támadót szerencsére hidegen hagyta a dolog, lazán reagált, majd Marco Rossi szövetségi kapitány egy sajtótájékoztatón a védelmére kelt.

4. Szoboszlai sérülése

Szoboszlai Dominik nem volt egészséges az Eb-n, és ezt a németek elleni vereség után ismerte el. A Liverpool játékosán már Svájc ellen is látszott, hogy nem az igazi, hiszen a rá jellemző extrák nélkül hozta le a meccset. Igaz, gólpasszt adott, de nem tudott a tudásához mérten teljesíteni. Nagy kérdés, hogy mire mentünk volna egy egészséges Szoboszlai Dominikkel az Eb-n?

5. Orban elleni szabálytalanság

A németek elleni meccsen Gündogan a magyar 16-oson belül felöklelte Willi Orbant, aki elesett, és másodpercekkel később gólt kaptunk. Danny Makkelie megadta a találatot, sőt, a VAR sem bírálta felül. Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzést követően nem hagyta szó nélkül a dolgot, úgy vélte, Németországnak nem volt szüksége ilyen jellegű rásegítésre.

6. Skót–magyar buli

A három csoportellenfelünk közül magasan a skót szurkolók voltak a legjobb arcok, a magyar drukkerek velük találták meg az összhangot leginkább a mérkőzés előtt. A két tábor szenzációs hangulatot kreált a stuttgarti stadionban, olyan hangosan énekeltek, hogy még a hangfalakból dübörgő zenét is túlharsogták. A meccs után a magyar drukkerek vigasztalták a skótokat, példaértékű volt a két tábor viselkedése.

7. Varga sérülése

Az Európa-bajnokság legsokkolóbb, legdermesztőbb pillanata Varga Barnabás nevéhez fűződik. A magyar válogatott csatára ütközött a skótok kapusával, majd elterült a gyepen. Azonnal látszott, hogy nagy a baj, hiszen paravánt húztak köré, miközben ápolták. Arccsonttörést és agyrázkódást szenvedett, a stuttgarti kórházba szállították, ahol másnap megműtötték.

8. Csoboth gólja

Varga sérülése miatt tíz percet hosszabbítottak a skótok elleni meccsen, és a 100. percben gólt szerzett a magyar csapat. Egy kontra végén az a Csoboth Kevin volt eredményes, akinek a beválogatását számos kritika érte az Európa-bajnokság előtt. Az Újpest csatára győztes góllal felelt erre, és örök életre szóló élményt, felejthetetlen pillanatokat, totális extázist, örömkönnyeket okozott a szurkolóknak.

9. Varga hazatér

Varga Barnabás hétfőn sikeres műtéten esett át a Klinikum Stuttgartban. Kedden meglátogatta őt a magyar válogatott küldöttsége, szerdán délelőtt pedig repülővel hazatért Magyarországra. A Ferencváros csatára a körülményekhez képest jól van, szerencse a nagy bajban, hogy olyan helyen operálták, amely az arcsérülésekre specializálódott.

10. Zsinórban harmadszor

2016 és 2021 után sorrendben harmadszor szerepelt a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Ugyan nem jutott tovább a csoportjából Marco Rossi együttese, de mindenképpen pozitív a kép, hiszen végre nem egy selejtező jelenti az év meccsét, hanem olyan tétmérkőzéseket játsszunk az Eb-n, amelyeket az egész világ figyelemmel követ. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás