Angliai gólvágó – bemutatjuk Marco Rossi új kiszemeltjét





Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szívesen meghívná a nemzeti együttesbe az angol másodosztályú Blackburn gólvágóját, Sammie Szmodicsot. A 28 éves futballista nagyapja magyar származású.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.01.16.
Módosítva: 2024.01.16.
sammie szmodics góllövőlista Championship Marco Rossi magyar labdarúgó-válogatott

Mélyítené a magyar labdarúgó-válogatott keretét Marco Rossi, az együttes szövetségi kapitánya. Ír sajtóhírek szerint az 59 éves szakember szívesen látná a válogatottban az angol másodosztályú Blackburn Roversben játszó Sammie Szmodicsot.

Sammie Szmodics idén megállíthatatlan az angol másodosztályban (Fotó: AFP)

A 28 éves futballistának a nagyapja magyar származású, így akárcsak Callum Styles esetében, honosítás nélkül egyből bizalmat kaphat. Az ír nemzeti csapatban még nem lépett pályára, 2021-ben meghívták a Magyarország és Andorra ellen készülő keretbe, de sérülés miatt végül nem játszott, később pedig útlevélproblémák miatt nem kapott lehetőséget. A magyar válogatott lépéselőnyben van az írekkel szemben, ugyanis Szoboszlai Dominikék kvalifikálták magukat a nyári Európa-bajnokságra, míg utóbbi lemaradt a kontinenstornáról.

Az biztos, hogy a jelenlegi formáját nézve Szmodics óriási erősítést jelentene a magyar együttesnek. A támadó középpályás nagyszerű idényt fut, az angol másodosztályban 16 góllal vezeti a góllövőlistát, ami komoly statisztika annak fényében, hogy Szmodics nem centercsatár. Értéke 4,5 millió euróra (1,6 milliárd forint) emelkedett a Transfermarkton.

A középpályás legtöbbször jobbal talál be, de a gyengébbik lábával sem ügyetlen. A fejjátéka nem erős, ez betudható annak, hogy Szmodics a 167 centijével az alacsonyabb labdarúgók közé tartozik. Munkabírásával nincs gond, idén eddig 27 tétmérkőzésen lépett pályára, ezalatt pedig 2328 percet játszott, sokat nem pihent a szezonban. Rossinak külön jó hír lehet, hogy amíg a válogatott focistáinak nagy része már hiányzott sérülés miatt a csapatból, addig Szmodicsot elkerülik a problémák, az elmúlt három évben 112 bajnokit játszott és idén is folyamatosan Jon Dahl Tomasson vezetőedző (Blackburn) rendelkezésére áll.

Mentalitása szintén példaértékű, nem véletlen, hogy október végétől kezdve a meccsek döntő többségén már ő volt a Blackburn csapatkapitánya. Hátrány lehet azonban vele kapcsolatban, hogy bár a gólokat ipari mennyiségben termeli, irányítóként nem jeleskedik a passzolás terén. Három asszisztja nem sok, emellett az indításai nem igazán ülnek, apróbb termete miatt pedig döntő többségben elveszíti az ütközéses párharcokat.

16 gólja megsüvegelendő, azonban ez az első átütő szezonja egy erősnek mondható bajnokságban. Szmodics 2021 óta tartozik a Championship kötelékébe, előtte az angol harmad- és negyedosztályban játszott, ahol bár szerzett 23, illetve 31 találatot, de ebben a két ligában nincs igazán magas színvonal. 2021/22-ben a Peterboroughnál 36 bajnokin 6 gól, 1 gólpassz a mérlege, tavaly pedig 34 bajnokin 5 góllal és 2 gólpasszal nyitott a Blackburnben.

Amennyiben Szmodics a magyar válogatottat választja, vélhetően a cserepadról kapna játéklehetőséget, posztján ugyanis Szoboszlai Dominik és Sallai Roland szokott kezdeni Rossinál, Szmodics ráadásul inkább a támadóharmad bal oldalán érzi otthon magát, ott viszont pechére Szoboszlai játszik a válogatottnál. Játékstílusa és szerepköre a leginkább talán Gazdag Dánieléhez hasonlítható, aki így minden bizonnyal kevesebb játéklehetőséghez jutna.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás