RETRO RÁDIÓ

Kiderült: az ágyneműn múlik a pihentető alvás





Megdöbbentő, milyen gyakran kéne ágyneműt cserélni. Szakember válaszol arra, mikor és hogyan tartsuk frissen ágyunkat.



Megosztás
Szerző: vn
Létrehozva: 2023.03.29.
alvás életmód otthon édes otthon egészség higiénia

A megfelelő higiénia nagyon fontos az alvás során is, mégis sokan vannak, akik bele sem gondolnak, hogy az ágynemű rengeteg baktériumot tartalmazhat. Tény, hogy elsőre tisztának tűnhet, ennek ellenére a bőrkiütéseket és a különféle allergiákat sokszor a ritkán cserélt huzatok okozzák.

Fotó: Pixabay

A szakember szerint a különféle légúti megbetegedésekben szenvedőknek érdemesebb gyakrabban kimosni az ágyneműt. Egészen pontosan legalább kéthetente, de ideális esetben hetente egyszer kell cserélni. Ha vannak háziállatok, vagy fennáll az allergia vagy asztma esélye, akkor viszont javasolt 3-4 naponta kimosni a huzatot.

A jól időzített ágyneműcsere az alvásminőséget is javítani fogja.

A The Fine Bedding Company vezetője arra is figyelmeztet mindenkit, hogy fokozott éjszakai izzadás esetén nem célszerű megvárni a két hetet. Ilyen esetekben érdemes hetente friss ágyneműt húzni, a különféle kórokozók elszaporodása csakis így kerülhető el. Ugyanis a szennyeződések, az elhalt hámsejtek, a testolajok, a verejték és a poratkák mind felhalmozódhatnak az ágyneműn.

A poratkák, és más apró élőlények bőrirritációt válthatnak ki, miközben súlyosbíthatják az asztma tüneteit. A bőr számára szintén problémát okoz a ritkán cserélt ágynemű. Alvás során az arc hozzáér a párnához, paplanhoz, a különféle apróbb szennyeződések, az elhalt hámsejtek pedig eltömíthetik a pórusokat, ami pattanásokat okozhat.

De az ágynemű mosása sem mindegy, ezeket a textíliákat érdemes magasabb hőfokon tisztítani, legalább 40 fokon, míg a szakértő szerint a 60 fok a legideálisabb. Az alvási környezet az egyik fő összetevő, amely erősen befolyásolja az alvás minőségét, és ezáltal az egészséget és a hangulatot. Ezért gondoskodni kell az ágynemű rendszeresen mosásáról, legalább évente kétszer a paplant és a párnát is célszerű kimosni.





 





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás