RETRO RÁDIÓ

Reggelente te is fejfájással ébredsz? Mutatjuk, hogy mi lehet az oka, és hogy hogyan enyhítsük





Téged is sokszor kínoz fejfájás ébredés után? Mutatjuk, hogy mik lehetnek az okai, illetve, hogy mivel tudod enyhíteni.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2023.03.26.
Módosítva: 2023.03.26.
fejfájás tippek alvászavar

Mindent jól csinál, korán fekszik, kiegyensúlyozottan táplálkozik és még az ivást sem viszi túlzásba, mégis sokszor úgy ébred, hogy fája a feje? Elég igazságtalannak tűnik, pedig sajnos elég sokan járnak ebben a cipőben.

Számos oka lehet a fejfájásnak, ezeknek többsége azonban nem súlyos probléma Fotó: Shutterstock

Egy 2022-es tanulmány szerint világszerte naponta minden hatodik ember tapasztal valamilyen formában fejfájást. Érdekesség, hogy a fejfájásnak több mint 100 különböző klinikai kategóriája létezik: a csupán néhány órán át tartó apró szúrástól a súlyos, sőt, akár életveszélyes fájdalmakig terjednek. A különböző fejfájásokat különböző okok váltják ki, amelyek közül néhányat nem lehet fejfájás-csillapítóval orvosolni. Előfordulhat például, hogy dehidratáltság miatt fáj a fejünk, vagy akár a túl hosszú ideig tartó napozás következménye is lehet.

A reggeli fejfájás gyakori, és sokféle okból jelentkezhet, melynek többsége nem súlyos. Kutatások szerint a leggyakoribb okok közé tartozik a megfázás, az influenza vagy a stressz. Azt is kimutatták, hogy a legtöbb reggeli fejfájástól szenvedő ember alvászavarokkal is küzd.

Miért fáj a fejem, ha mindent jól csinálok?

A fejfájásnak számos oka lehet, melyek közül néhányat most közelebbről is megvizsgálunk. 

Többműszakos munka

A kutatások szerint a reggeli fejfájást a cirkadián ritmuszavarok is okozhatják, vagyis amikor a szervezet úgynevezett természetes „testórája” felborul, például a többműszakos munka miatt. A természetes testóra és a tényleges alvás időpontja közötti eltérés miatt előfordulhat, hogy nem alszunk eleget, ez pedig ébredéskor fejfájást válthat ki.

Ez, valamint a hálószobában lévő allergének vagy a kivételesen hideg szobában való alvás mind ronthatják az alvás minőségét.

Alvászavarok

Az alvászavarok is okozhatnak fejfájást, mivel az agynak ugyanaz a része irányítja az alvást, a hangulatot és a fájdalmat is, így ez felébreszthet. Épp ezért az álmatlanság a reggeli migrén egyik fő oka.

A reggeli fejfájás az alvási apnoe egyik legfontosabb figyelmeztető jele is, amelyről sokan nem is tudják, hogy fennáll. Az állapot következtében a légutak az éjszaka folyamán beszűkülnek, és átmenetileg leáll a légzés. Ez másnap fejfájást és fáradtságot, valamint éjszakai horkolást okoz.

Mentális és fizikai egészségügyi problémák

A depresszió és a szorongás is a krónikus reggeli fejfájás vezető okai, mivel összefonódnak az álmatlansággal. Emellett a gyógyszerek, köztük az aszpirin, valamint a fájdalomcsillapítók és a koffein elvonási tünetei gyakran okoznak krónikus fejfájást és migrént. Nem meglepő módon a fejfájás az alkoholnak is lehet az eredménye, illetve a magas vérnyomás és a sztrók is okozhat fejfájást.

Hogyan szabaduljunk meg a fejfájástól?

A The Sun összegyűjtött néhány tuti tippet, lássuk is, mik ezek!

  • Hideg borogatás: A homlokra helyezett hideg borogatás csodákra képes a migrén esetén. Egy rongyba csomagolt jégdarab, egy zacskó fagyasztott borsó, vagy akár egy hideg zuhany is enyhíthet a fájdalmon. Tartsuk a borogatást a fejen 15 percig, majd tartsunk 15 perc szünetet.
  • Fűtőpárna: Ha feszültség miatt fáj a fejünk, akkor helyezzünk melegítőpárnát a nyakunkra vagy a tarkónkra. Ha az arcüregünk fáj, akkor pedig tartsunk meleg ruhát a fájó területhez, illetve egy meleg zuhany is segíthet.
  • Enyhítsük a nyomást: Az is okozhat fejfáját, ha túl szoros a copfunk. Ezeket a „külső nyomásos fejfájásokat” a túl szoros kalap, fejpánt vagy akár úszószemüveg viselése is előidézheti.
  • Tompítsuk a fényeket: Az erős vagy villódzó fények is kiválthatják a migrént. Ha hajlamosak vagyunk az erős migrénekre, akkor célszerű napközben sötétítő függönyökkel eltakarni az ablakokat, a szabadban pedig viseljünk napszemüveget. 
  • Kerüljük a túlzott rágást: A rágógumizás nemcsak az állkapcsunknak rossz, de még fejfájást is okozhat. És ez nemcsak a rágógumira igaz, hiszen ugyanez igaz a körmök, az ajkak, az arcod belseje, illetve az olyan tárgyak, mint a tollak rágására is. Ha pedig éjszaka csikorgatjuk a fogunkat, érdemes megkérdezni a fogorvosunkat szájvédővel kapcsolatban.
  • Igyunk egy kis koffeint: Igen, jól látod. Még ha elsőre furcsának is tűnik, a kis mennyiségű koffein gyakran enyhíti a fejfájást, sőt, még a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatását is fokozhatja. Persze a túl sok koffein már megzavarhatja az alvást és különböző típusú fejfájásokat okozhat. A lényeg a mértékletesség. 
  • Gyakoroljuk a jógát: Legyen szó nyújtásról, jógáról, meditációról vagy progresszív izomlazításról, ha megtanulod, hogyan lazíts, amikor fáj a fejed, az segíthet a fájdalmon.
  • Korlátozzuk az alkoholfogyasztást: Az alkohol a gyakori fejfájásban szenvedők körülbelül egyharmadánál kiválthatja a migrént. Kimutatták azt is, hogy sokaknál feszültséget és halmozott fejfájást okoz.




 





Ezeket olvastad már?
Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás