RETRO RÁDIÓ

Méreg helyett ősi módszerek a nyugodt alvásért





A lakosság nagy többségét érinti a probléma, már csak a régi praktikák segítenek. A megoldás garantált.



Megosztás
Szerző: vn
Létrehozva: 2023.03.26.
alvás életmód álmatlanság praktikák megoldások béke

Számos tényező befolyásolhatja a békés álomba szenderülés folyamatát, legyen szó munkahelyi stresszről, esti kikapcsolódási nehézségekről, magányról vagy egészségügyi problémákról. A minőségi alvás azonban életünk minden területére hatással lehet. Éppen ezért nagyon bosszantó, amikor éjszaka nehezen alszunk el, esetleg sokkal előbb felkelünk, és már nem tudunk visszaaludni. Egy friss kutatás szerint akiknek sikerül kiépíteniük egy megfelelő, egészséges alvási rutint, sokkal tovább élnek.

Fotó:  Pixabay

Ezek a bizonyítottan hatékony módszerek segítik az alvást!

1. Belső béke

Tudományos tény, hogy ha pozitívan reagálunk a minket érő ingerekre, akkor megváltozik a gondolkodásunk, és több jó dolog történik velünk. Ez segíthet minket lelkileg ellazulni, ami biztosan békésebb, nyugodtabb alvást jelenthet. Ezért alvás előtt mindig szánjunk egy percet arra, hogy összeszedjük azokat a dolgokat, személyeket, eseményeket, történéseket, melyekért hálásak lehetünk.

2. Inkább hagyjuk a csudába!

A negatív érzések, főként a szorongás, a frusztráció vagy a magány megnehezítik az alvást. Egy terápia szerint ezeket úgy küzdhetjük le a leghatásosabban, ha megváltoztatjuk hozzáállásunkat. Ne másokat és ne a helyzetet akarjuk átformálni, mert nem járunk sikerrel. Viszont ha megfogadjuk, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, akkor a külső hatások nem fognak stresszt okozni.

3. Mint gyerekkorunkban

Minden rossz éjszaka után pótoljuk az alváshiányt. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a szervezet kompenzálni fog és egyik rossz este fogja követni a másikat. Tehát szundítsunk napközben! A legalkalmasabb idő a rövid alvásra dél és három óra közti időtartam, ilyenkor éberségi szintünk kissé lecsökken, így könnyebben átadhatjuk magunkat a lecsillapodásnak.

4. Nyugodt agy

A háborgó elme a minőségi alvás legnagyobb ellensége. Ha megpróbáljuk elcsitítani gondolatainkat, olykor csak még rosszabb lehet a helyzet. Jobb, ha megpróbáljuk tudatosan felismerni a szükségtelen gondolatokat és inkább a jelen pillanatra, a nyugodt légzésre koncentrálnunk helyettük. Ebben segít a légzésgyakorlat, vagy az „itt és most” tudatosítása. Vagyis: mély levegő be és ki, közben pedig figyeljük aktuális környezetünket.

5. Kevesebb koffein, több mozgás

Érdemes odafigyelni, hogy ne igyunk túl sok koffeintartalmú italt, lehetőség szerint váltsunk inkább gyógynövényes vagy koffeinmentes alternatívákra. A testi aktivitás szintén nélkülözhetetlen, a séta, a tánc, vagy egy kis kocogás rengeteget számít. Csökkentsük minimálisra az alkoholfogyasztást és különösen figyeljünk rá, hogy esti étkezésünk könnyű legyen! Ha ezeket a tanácsokat megfogadjunk, sokat segíthetünk alvásunk minőségén, ami általános egészségünkhöz és jókedvünkhöz is hozzájárul.





 





Ezeket olvastad már?
Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás