RETRO RÁDIÓ

Téged is megviselt az óraátállítás? Ezt tedd, hogy jól induljon a napod





Március 26-án vasárnap vette meg kezdetét a nyári időszámítás. Ismét át kellett állítani az órákat, melynek megszüntetéséről 2019 óta röppennek fel pletykák.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.03.27.
alvás tippek életmód óraátállítás

Sokan teszik fel a ugyan azt a kérdést, miért nincs ennek már vége? Az óraátállítás a legtöbb ember szervezetét hetekig megviseli, ami ellen lehet némi ellenszer! Mutatunk 10 olyan hasznos tanácsot, melyek nagyban segítenek, hogy kellemesebben teljenek a napok, ameddig a szervezetünk át nem áll az új időszámításra. 

Fotó: Felix Pergande

A praktikákat a Bors állította össze.

1. Fényfürdő

Ha lehetőségünk van rá, akár ebédidőben is menjünk ki a napra, hiszen egy jó fényfürdő szerotonint termel a szervezetünkben, így a boldogsághormonok segítenek átvészelni ezt a pár napos nehezebb időszakot.

2. Vitaminkúra

Ha csak egy mód van rá, a szintetikus vitaminok helyett fogyasszunk inkább friss primőröket. Már megjelent a retek, de például sárgarépából és más gyümölcsökből kiváló frissítő koktélokat készíthetünk magunknak.

3. Gyalogoljunk minél többet

Bár a kialvatlanság megvisel mindenkit, kiváló módszer lehet a fáradtság leküzdésére, ha kijelölünk magunknak valami olyan napi célt, melyet teljesíteni is tudunk. Ilyen lehet például, hogy nem várunk a buszra, vagy a villamosra, hanem gyalog indulunk el a munkahelyünkre. Vagy éppen haza. A lényeg, hogy lehetőleg napi 10 ezer lépést tegyünk meg, ami kiváló frissítő lehet.

4. Ne liftezzen a vércukrunk

Nagyon nem mindegy, hogy miként táplálkozunk. Vannak olyan ételek, melyek nem engedik meg, vagy legalábbis erősen mérséklik az úgynevezett kajakómát. Nem szabad megengedni, hogy vércukorszintünk drasztikusan leessen, így fogyasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket, mint például a barna rizs, vagy a teljes kiőrlésű kenyér.

5. Reggeli erős mesterséges fény

Számítsunk arra, hogy ha nagyon korán keltünk eddig és már valamennyire világos volt, most még sötét lesz az óraátállítás miatt. Ha ilyenkor valamilyen erős, mesterséges fényforrással vesszük körbe magunkat, az a belső óránkra nagyon jó hatással lesz és a kedvünk is jobbá válik.

6. Ébredés után szauna, vagy váltózuhany

Sokáig ne lustálkodjunk ha reggel csörög az óra, igyekezzünk minél hamarabb kikecmeregni az ágyból. Nagyon hasznos lehet egy szaunával indítani a napot, de ha erre nincs lehetőségünk, a váltózuhany is kiváló "ébresztő" lehet.

7. Relaxáció, akár tibeti hangtállal

Az esti álomba szenderüléshez el kell engednünk a nyomasztó problémákat, ehhez pedig kiváló lehet egy jó relaxációs gyakorlat, vagy éppen a tibeti hangtálak "muzsikájának" hallgatása. Érdemes kipróbálni.

8. Citromfűből készült tea

Az esti lefekvés előtt érdemes készíteni egy jó forró, citromfűből készült teát, amely megnyugtat és ellazít. Csak akkor feküdjünk le, ha már valamennyire álmosnak érezzük magunkat.

9. Kávét már ne igyunk este

Este hat óra után már semmiképpen ne igyunk koffeint tartalmazó italokat. Éberré tesz minket, reggel pedig még keservesebb lesz a felkelés. Emellett a vacsorát is fogyasszuk el 2-3 órával a lefekvés előtt.

10. Lefekvés előtt egy órával kapcsoljuk ki az elektromos kütyüket

Nemcsak a tévénézés, hanem a számítógép, vagy a mobil nyomkodása is káros lehet elalvás előtt, ugyanis az idegrendszert olyan mértékben stimulálja, hogy nem tud ellazulni és a pihenésre koncentrálni. A kék fény pedig akadályozza az alváshoz szükséges melatonin előállítását. Ezért szakemberek azt tanácsolják, hogy elalvás előtt fél órával már ne használjunk semmilyen elektronikus berendezést.





 





Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás