Jön Sándor, József, Benedek, de vajon tényleg hozzák a meleget?





A népi hiedelem szerint már most tudható, milyen lesz a nyár.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.03.17.
Módosítva: 2024.03.17.
Sándor József Benedek időjárás szél

A következő néhány napban egymást követi majd Sándor (március 18.), József (március 19.) és Benedek (március 21.) névnapja – a népi hiedelem szerint a három férfi nemcsak a meleget hozza, hanem arról is árulkodnak, hogy milyen időjárásunk lesz nyáron és ősszel.

időjárás, család, nyár, jó idő, napsütés,
A népi hiedelem szerint a következő napok időjárása megjósolja, milyen lesz a nyár (Képünk illusztráció – Fotó: Pexels)

A népi időjóslás szerint, ha ekkor kisüt a nap és kellemesen meleg lesz az idő, akkor a nyár hosszúnak és melegnek ígérkezik, ellenben ha nem süt a nap, akkor  az ősz lesz hosszú és csapadékos, „lucskos”.

Weörös Sándor Tavaszköszöntő című versének sorai is erre utalnak, mely szerint: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!” A vers így folytatódik: „Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél, zsákban Benedek hoz majd meleget, nincs több fázás, boldog aki él.”

A népi megfigyelés külön elnevezéssel jelöli a nagyböjt időszakát jellemző folyamatos, erős szélfúvást: ezek a böjti szelek. Ha sok böjti szél fúj, akkor száraz lesz a nyár, ha nem, akkor csapadékos. Ha egyáltalán nem fúj szél, az sem jó, mert az gyenge termést jelez előre.

No, de tényleg hozzák a meleget?

A Köpönyeg előrejelzése szerint vegyes lesz az időjárás a következő napokban: március 18-án, hétfőn többfelé lesz felhő, melyekből elvétve kialakulhat eső, zápor. Az északi-északnyugati szél több helyen élénk, néhol erős lehet. Reggel északon, északkeleten gyengén fagyhat, majd napközben 8 és 16 Celsius-fok közé melegszik a levegő.

Kedden kezdetben többfelé kisüt a nap, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet, viszont említésre méltó csapadék nem várható. Szerdán sok napsütésre van kilátás, de előtte több helyen fagyhat is. Csütörtökön több felhő lesz az égen, melyek mellett 12 és 18 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Több népi megfigyelés is kötődik ezekhez a napokhoz

A három naphoz népszokások és hagyományok is köthetők, mely szerint Sándor napja az első valódi meleget elhozó nap, amikor elkezdik a takarmánynövények, a zab és az árpa vetését.

József napján a földművesek és a pásztorok is az elkövetkező 40 napot igyekeznek kitalálni. József napja a méhek kasból való kieresztésének napja is. Ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz.

Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltettek a templomban, aminek ettől gyógyító ereje lett, ezért kenőcsként használták az emberek a megdagadt, fájó végtagjaikra.

 





 





Ezeket olvastad már?
Nem erről volt szó: zivatar miatt ezekre a vármegyére adtak ki riasztást

Nem erről volt szó: zivatar miatt ezekre a vármegyére adtak ki riasztást

Csak lassan emelkedik a hőmérséklet, nem szabadulunk a mínuszoktól

Csak lassan emelkedik a hőmérséklet, nem szabadulunk a mínuszoktól

Visszatér a tavasz, eddig örülhetünk a szép időnek

Visszatér a tavasz, eddig örülhetünk a szép időnek

Eső, zápor, zivatar: Nem sok jóval kecsegtet az időjárás

Eső, zápor, zivatar: Nem sok jóval kecsegtet az időjárás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás