Az első versszakát mindenki, a másodikat kevesen tudják: te tudod, hogy miről van szó?





201 éve ezen a napon készült el az ország egyik legjelentősebb műve, aminek az első versszakát kisiskolástól nyugdíjasig szinte kivétel nélkül mindenki ismeri. A másodikra viszont csak kevesen emlékeznek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.22.
alaptörvény fashion week Himnusz

Ma van a magyar kultúra napja

1989 óta minden évben arra emlékezünk január 22-én, hogy Kölcsey Ferenc egy nagyobb kéziratcsomag részeként befejezte és megjelölte dátummal Csekén a Himnusz kéziratát még 1823-ban. Ezen a napon tüntetik ki a pedagógusokat is 1993 óta, 2022-ben pedig január 22-ét hivatalos állami emléknappá nyilvánította a magyar Országgyűlés. Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe. Az eredeti címén Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból (röviden Himnusz) Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza, egyben Kölcsey legnagyobb hatású verse, ami először Kisfaludy Károly Aurora című almanachjában jelent meg – írja a Wikipédia. A vers 8 versszakból áll, de a jeles eseményekkor csak az elsőt szoktuk felállva énekelni, így a második versszak – ami egyébként úgy kezdődik, hogy „Őseinket felhozád...” – sokak emlékezetéből kikopott már.

Kölcsey Ferenc, himnusz
201 éve készült el az ország egyik legjelentősebb műve, a Himnusz (Fotó: Mirt Alexander /  Shutterstock)

Sokáig nem volt saját himnuszunk

A magyarságnak a 19. századig nem volt önálló nemzeti himnusza, mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak saját néphimnuszuk volt. Kölcsey mintegy 30 nyelvre lefordított és Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített, össznemzeti imádsággá váló műve több próbálkozás után végül 1989-ben került jogszabályi védelem alá, hiszen ekkor lett az Alkotmány szövegének része.

Az első magyar királyné is ezen a napon született

Bajor Boldog Gizella, I. Szent István király felesége, az első magyar királyné 1040 éve ezen a napon, vagyis január 22-én született. Ahogy Cseh Tamás énekes, színész, zeneszerző, előadóművész és a Katona József színház alapító tagja is, aki ma lenne 81 éves. Január 22-én hunyt el Weöres Sándor író, költő, műfordító, irodalomtudós, immár 35 éve, 1989-ben. Ugyancsak a mai napon hagyta itt a földi létet Telly Savalas görög származású amerikai színész, énekes, akit a magyarok csak a Kojak című tévésorozat nyomozójaként, vagy a Piszkos tizenkettő, illetve a Kelly hősei című filmből ismerhettek. Kevesen tudják, de a 30 éve elhunyt Emmy-díjas amerikai színész énekes is volt.

Megdöbbentő, de még 100 éves sincs a világ egyik legikonikusabb épülete

Az Empire State Building építését 94 éve, 1930. január 22-én kezdték el. New York város 102 emeletes, 381 méter magas épületének megépítésén 3400 munkás dolgozott, főként európai bevándorlók és indiánok. A rohamtempójú építkezés 14 építőmunkás életébe került, de az épület rekordidő, alig több mint egy év alatt készült el, és 1931. május 1-jén már át is adták.

Empire State Building. New York, épület, nagyalma, torony, felhőkarcoló
94 éve kezdték el építeni az Empire State Buildinget (Fotó: GagliardiPhotography / Shutterstock)

Ma is több helyen lesz véradás Budapesten

A Magyar Vöröskereszt három fővárosi helyszínen is tart véradást ezen a hétfőn. Az önkéntes véradóknak – akik fejenként akár három életet is megmenthetnek – nincs másra szükségük a váradáshoz, mint egy személyire és egy tajkártyára. A címek pedig a következők:

  • 07:00–19:00: Közép-magyarországi RVK Intézet (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–18:00: Shopmark (Europark, 1191 Budapest, Üllői út 201.)
  • 12:00–17:30: Sugár Üzletközpont II. emelet (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Szeles, hideg idő lesz

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint az ország nagy részén változóan felhős időre van kilátás, de csak elvétve szállingózhat a hó. Megerősödik a déli szél. Egyelőre marad a hideg téli idő, +2 fok körüli maximumokkal. A fővárosban maximum 3 fok lesz, éjszaka pedig –2. A felhős időben gyenge szél várható. 

Kezdődik a budapesti Fashion Week

A Budapest Central European Fashion Weeket 2024. január 22–28. között tartják a Szépművészeti Múzeumban. A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Budapest BCEFW-et, aminek a fő helyszín mellett az Andrássy úti Hungarian Art and Business épülete ad otthont. A 2024–25-ös őszi-téli kollekciókat bemutató BCEFW-n a legismertebb magyar és régiós tervezők alkotásai mellett az új generáció tervezői is bemutatkoznak. A legmenőbbre éhes fiatalok a Fashion Hub ingyenes programjain fejthetik meg a legújabb divattémákat. További részletek ITT olvashatók ezzel kapcsolatban.





 





Ezeket olvastad már?
Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás