Ez lesz a hétvégén: 200 éves Magyarország legismertebb verse





Dupla 200-as évforduló lesz a hétvégén, számos programmal körítve.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.01.20.
Módosítva: 2023.01.20.
ez lesz ma

Ha a Himnuszról van szó, szinte biztos, hogy legalább az első versszakát 10-ből 9 ember fejből tudja szavalni vagy énekelni. Hazánk egyik legismertebb költeménye a hétvégén ünnepli 200. születésnapját. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823. január 22-én véglegesítette a Himnuszt lakóhelyén, Szatmárcsekén. Igaz, a vers eleinte nem kapott nyilvánosságot: először csak szűk hat évvel később jelent meg az Aurora című folyóiratban. 1843-ban az akkori Nemzeti Színház igazgatója írt ki pályázatot azért, hogy a magyaroknak is legyen néphimnusza. De ekkor még Vörösmarty Mihály Szózatában gondolkodtak, amit Egressy Béni pályázata nyert meg. Egy évvel később azonban új pályázatot hirdettek, Kölcsey Himnuszának megzenésítésére. Az eredményhirdetésre 1844. július 2-án került sor, ahol a győztes, Erkel Ferenc nevének elhangzása után játszották el a művet. Ennek ellenére a második világháború után a Dohnányi Ernő-féle zenekari változat terjedt el, amely a trianoni békediktátum után az eredeti zenéhez képest jóval lassabb, szomorkásabb lett. Bár azóta próbálták kicsit gyorsítani a Himnusz zenéjének tempóját, és az Erkel-féle harangszó is visszakerült, azért ez még mindig nem az eredeti, tempós, optimista hangszerelés.

A Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a szobra Fotó: Jászai Csaba

Csak száz éve tisztelgünk előtte állva

A Himnusz első száz évében egyáltalán nem volt szokás, hogy állva kelljen végighallgatni, esetleg énekelni a Himnuszt. Amikor a 100. születésnapra országos ünnepséget rendeztek, Horthy Miklós állami jelképként emlékezett meg a műről. Innentől, azaz 1923-tól szokás felállva hallgatni és/vagy énekelni a Himnuszt.

 

Alig pár évtizede lett hivatalos nemzeti himnusz

Bár a köztudatban úgy él, hogy Kölcsey műve régóta kötelező eleme hazánk ünnepségeinek és a nemzeti sporteseményeknek, kevesen tudják, hogy valójában csak a rendszerváltáskor, 1989. október 23-án foglalták törvénybe azt, hogy „a Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével”. Ezt a rendelkezést a 2011-es alaptörvény is egy az egyben átemelte.

A Parlament előtt lesz közös szavalás

Számos program kíséri majd a bicentenáriumot. Ezek közül az egyiket a Kulturális és Innovációs Minisztérium szervezi, mégpedig a Parlament előtt. Vasárnap 17 órakor a hivatalos állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén 200 gyermek – 100 hazai és 100 határon túli – szavalja majd nemzeti himnuszunkat Novák Katalin köztársasági elnökkel.

A Parlament főlépcsőjén lesz a Himnusz közös szavalása, amelyet a köztévén is élőben nézhetünk Fotó: Balogh Zoltán

Számos programon vehetünk részt Budapesten

A magyar kultúra napja alkalmából fővárosszerte különböző kulturális programok kínálkoznak.

  • Vasárnap 18 órakor az Óbudai Kulturális Központban a Vodku fiai nevű zenekar – kiegészülve Kárász Anna és Adorjáni Bálint színészekkel – énekel Cseh Tamás, Másik János és Bereményi Géza dalaiból.
  • Ugyanebben az időpontban az Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Házban a Grecsó fivérek, Zoltán és Krisztián ad elő egyedülálló irodalmi táncprodukciót. Az est címe: Többet magunkról.
  • Vasárnap délután 5 órától a kispesti KMO Kulturális Központban Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és a Kaláka együttes lép fel. A közös műsorban Kosztolányi Dezső versei szólalnak meg dalokban.
  • A II. kerületi Klebelsberg Kastélyban vasárnap 16 órakor a Kastélymesék sorozat következő állomásaként Écsi Gyöngyi mesemondó előadásában lesz hallható az Angyalbárány című, felnőtteknek szóló mese.
  • A Várkert Bazár irodalmi rendezvényén vasárnap 15 órakor arra a kérdésre keresi a választ Becze Szilvia szerkesztő-műsorvezető, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Szervét Tibor színművész, hogy kinek mit jelent a Himnusz. Az esten a Budapesti Filharmóniai Társaság zenél.
  • Az Urániában vasárnap 18, nemrég elkészült magyar filmet nézhetünk meg vasárnap. Vászonra kerül többek között A játszma vagy az Együtt kezdtük.
  • A Magyar Zene Házában vasárnap nyílik meg a „Nekünk írták a dalt!” című időszaki kiállítás, amely a magyar popzene első három évtizedét mutatja meg a szocializmusból, 1957-től 1989-ig. A kiállítás kreatív, interaktív megoldásokkal vonja be a látogatókat az időutazásba.
Interaktív kiállítás nyílik vasárnap délután a Magyar Zene Házában Fotó: Markovics Gábor/Metropol

Fontos vizsga előtt a fiatalok

Szombaton tartják a központi felvételi vizsgát azoknak a diákoknak, akik szeptembertől középiskolában szeretnének tanulni. A megmérettetés délelőtt 10 órakor kezdődik. A magyarnyelv- és matematikadolgozatokat több mint 71 ezren írják meg. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 ezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin majdnem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint hatezer gyerek vesz részt.

Forgalmi változások a hétvégén:

Delegáció közlekedése miatt tilos lesz megállni:

  • pénteken 6 órától 14 óráig az V. kerületben, a Szalay utca mindkét oldalán Honvéd utca és a Kossuth Lajos tér között.
  • Pénteken 8 órától 20 óráig a VI. kerületben a Munkácsy Mihály utca mindkét oldalán a Szondi utca és a Lendvay utca között.
  • Pénteken 16 órától 22 óráig az I. kerületben, az Ybl Miklós tér mindkét oldalán a Döbrentei utca és a Várkert rakpart között.
  • Szombaton 16 óráig az V. kerületben, az Erzsébet téren a hotellel szemközti oldalon, valamint az Erzsébet tér park felőli oldalán a Harmincad utcától a József Attila utca felé 10 méter hosszan.
  • Szombaton 8 órától 14 óráig a XIV. kerületben, az Állatkerti körúton a Hősök tere és a Gundel Károly út között.

Péntek este 20 órakor megszűnik két, régóta fennálló útszűkület: a XI. kerületben, a Serleg utcában a Ménesi út közelében, illetve a VI. kerületben, a Csengery utcában az Aradi utca előtt.

Péntek este 20 óráig a XIII. kerületben, a Dagály utcában a Jakab József utcánál lezárják a fél útpályát gázvezeték-javítás miatt.

Szakaszos sávzárásra készüljenek pénteken 7 és 15 óra között a Kvassay Jenő úton a Soroksári út és a Hajóállomás utca között, mert kertészek dolgoznak.





 





Ezeket olvastad már?
"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás