Ami elromolhat, az el is romlik: ez most a hétvégi időjárásra is igaz





A meteorológusok kiadták a figyelmeztetést.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.11.18.
időjárás havas eső fagy

Észak-Európa felett sarkvidéki, hideg légtömeg alakítja az időjárást, nappal is sokfelé marad fagypont alatt a hőmérséklet, éjszaka Lappföldön és Svédország középső részén a mínusz 20 fok sem ritka. Az Ibériai-félszigeten ugyanakkor a meleg légtömeg és a sok napsütés miatt 25 fok fölé melegszik a levegő. A két térség között ciklonok teszik változékonnyá az időjárást. Ezek hatására idehaza sokfelé várható eső, a hátoldalán pedig hideg légtömeg érkezik.

Fotó: Pixabay

Az ország északkeleti, keleti harmadában helyenként havas eső is előfordulhat. Másutt a többórás napsütést felhőátvonulások zavarják, és helyenként lehet vegyes halmazállapotú, záporos csapadék. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső tájakon viharossá fokozódik, emiatt az ország háromnegyedére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat

Grafika: met.hu

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 10 fok között valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +5 fok között, a szélcsendes helyeken kevéssel 0 fok alatt alakul. A Köpönyeg orvosmeteorológusa szerint a hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok miatt tapasztalható légnyomás-ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az általános tünetek mellett - mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák - várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet - figyelmeztet Pukoli Dániel.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás