„Aki szükséget szenved, ne tétovázzon, keressen bennünket” - üzeni a magyar ügyvéd a menekülteknek

Már több mint kétezer ügyvéd csatlakozott három nap alatt a világ számos országából ahhoz a Magyarországról indult kezdeményezéshez, amely az Ukrajnából menekülőknek biztosít ingyenes jogi segítséget.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.09.
Segítségnyújtás

Az ötletadó ügyvéd, Koppány Olivér a LinkedInre és az Instagramra a következő szöveget tette ki:

Irodánk nyitva van és egész hétvégén dolgozunk. Elérhetőek vagyunk kollégáknak, barátoknak, ismerősöknek és ügyfeleknek vagy bárkinek, akinek tanácsra van szüksége, hogy elhagyja Ukrajnát és belépjen Magyarországra, vagy belépés céljából egy harmadik országot keres. Széles körű kapcsolatrendszerünk van, tanácsadóként bárkinek segítünk, akinek erre szüksége van. A megfelelő emberrel kapcsolunk össze, hogy eljuthass A-ból B-be. Kérlek, oszd meg ezt, és ha tudsz valakit, akinek kérdése van vagy szükséget szenved, mondd meg neki, ne tétovázzon, keressen bennünket.

A közösségi oldalain kezdte hirdetni az ingyenes jogi segélynyújtást Koppány Olivér – Fotó: Koppány Olivér

Mi volt a kezdeményezés elindításakor a személyes motivációja, hiszen békében üldögélhetne a kényelmes ügyvédi irodájában, mégsem ezt tette?

Nincs Ukrajnában sem családtagom, sem barátom, egyszerűen csak tennem kellett valamit. Ügyvédek vagyunk, van hozzáférésünk mindenhez, meg tudjuk oldani, választ tudunk adni a kérdésekre. A poszt kikerülése óta régi barátok is rám írtak Washingtonból, hogy a család Lvivben van, ismerünk-e valakit, hogyan és hol jöjjenek át a határon. Jóérzésű ember ilyen helyzetben tenni akar. Az első gondolat az adományozás, és mi lényegében ingyenes szolgáltatásunkkal adományozunk és segítünk.

Ebben a helyzetben, amikor emberek alól a szülőföldet húzzák ki és menekülni kénytelenek, Önök konkrétan miben tudnak segíteni?

Az EU határait nem nehéz átlépni, akár Magyarországnál, Romániában vagy éppen Lengyelországnál. Ám, ha valaki úgy érkezik meg valahová menekültként, hogy senkit sem ismer, akkor segíteni kell neki. Mint ahogyan akkor is, ha megérkezik például Budapestre, de Kanadába szeretne továbbutazni, mert ott élnek a rokonai. Ebben az esetben az a dolgunk, hogy megpróbáljuk összekötni egy Kanadában dolgozó ügyvéddel, aki meg tudja mondani, mit kell ahhoz tennie, hogy eljusson Kanadába.

Ha egy menekült megérkezik a Nyugati pályaudvarra, hogyan találja meg Önöket?

Négy nyelven elérhető weboldalunkon (www.ukrainelegalaid.org) elküld egy kérelmet, és mi minél gyorsabban próbálunk segíteni. Jelenleg két listánk van, az egyik a segítséget kérők, míg a másik segítséget nyújtóké, mi kötjük össze őket. Nem biztos, hogy tudnak segíteni, de legalább van valaki, akivel tudnak beszélni, hogyan tovább. Kaliforniában van egy csapat, aki mesterséges intelligenciával foglalkozik, ők fejlesztik most az egész rendszert. Azon dolgoznak, hogyan lehet egyszerűsíteni a folyamatot. Sok még a dolgunk, hiszen a háború kezdete óta működünk, de az a célunk, hogy minél gyorsabban össze tudjunk kötni egy menekülőt egy bármilyen országban dolgozó ügyvéddel. Szerencsénkre az EU a 90 nap tartózkodást most hosszabbította meg három évre. Ez nagyon jó, mert ha valaki például Amerikába szeretne kimenni, lehet, hogy évekbe telik, mire elintéződhet. Az Egyesült Államok egyelőre még nem adott ki az Ukrajnából menekülőkre vonatkozó külön jogszabályt, de szerintem egyébként hamarosan lesz ilyen.

Tudtak már konkrét segítséget nyújtani?

Hogyne, csak tegnap körülbelül 50 embert kötöttünk össze segítő ügyvédekkel. De itt van például a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodája, a több mint ezer ügyvéddel dolgozó Willkie Farr & Gallagher LLP, akik azon dolgoznak, hogy információs tájékoztatókat és űrlapokat készítsenek a különféle országokhoz igazítva. Remélem, minden hozzánk fordulónak tudunk majd segíteni, mert ez a cél.

Kérdés esetén a következő e-mail-címen lehet segítséget kérni: [email protected]. Igyekeznek mindenféle jogi ügyletben segíteni, és ehhez további ügyvédkollégák jelentkezését várják.

Koppány Olivér az amerikai ügyvédi kamarának is tagja

Koppány Olivér az Amerikai Egyesült Államokban, az American University Washington College of Law egyetemen szerzett jogi diplomát, ezért nem csupán a magyar, de az amerikai ügyvédi kamarának is tagja. Szabadidejében ifjúsági jégkorongcsapatok edzője. 2016-ban Maryland Állam, Montgomery Megyéjében az Év Ifjúsági Jégkorong Edzőjének választották, míg a rákövetkező évben csapata Maryland Állam bajnoki címét nyerte el.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás