Novák Ádám idei cukormentes ország tortáját, a Zöld málnát érdemes először a Reökben megkóstolni.
A Cukormentes Ország Torta 2024-ben a Zöld Málna lett, melynek alkotója Novák Ádám mestercukrász és csapata, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A zöld pisztácia mousse édes ízét a sópehely és az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki és a rózsavíz teszi különlegessé. A Zöld málnát szárított rózsaszirmok borítják.
Novák Ádám 2006 óta cukrász, 2018-ban lett mestercukrász. Az idei nyertes cukormentes országtorta születési helyén, a szegedi Reökben beszélgettünk, és itt kóstoltuk a saját kezűleg készített Zöld málnáját. Minket meggyőzött, tökéletes az ízharmónia. Nem véletlen, hogy cukormentes kategóriában a II. helyezést is ők hozták el a Fűszeres Vilmos fantázianevű tortájukkal. Sőt a nem cukormentes kategóriában is harmadikok lettek a Fekete gyönggyel!
„Igazi csapatmunka van nálunk, olyan társasággal tudok itt együtt dolgozni, akik folyamatosan inspirálnak arra, hogy jobbat és jobbat hozzunk létre. A pisztáciával régóta szemezgettünk. Szerettünk volna megalkotni egy olyan tortát, aminek ez az egyik fő összetevője. Igazi különlegessége még ennek, hogy a málnát és a rózsát párosítottuk mellé. A pisztácia-málna kombó ötletét egy bonbonkiállítás ihlette, ahol ilyet kóstoltam. Ehhez jött még a sópehely, mint kuriózum, ami nagyon jól bevált, hiszen már a nagymamáktól és az édesanyámtól is azt tanultam, hogy só mindenbe kell, hogy jó íze legyen” - tudtuk meg az alkotótól az év cukormentes tortájáról, amelyet a kollégákon kívül a jó ismerősök és a család is mindig tesztel bevetés előtt.
„A két gyermekem is kóstol, akik 3 és 6 évesek, és nagy kritikusok. Az ő őszinte véleményük alapján lehet változtatni, hogy megkedveljék az adott tortát. Mindig addig kell finomítani, amíg ők azt nem mondják, hogy jó.”
„A pisztáciát háromféleképpen jelenítettük meg a tortában: őrleményként a piskótában, ropogós elemként az aljában és pasztaként a krémben. Korábbról van már egy cukormentes Szicíliai szeletünk, ebben az eperrel hoztuk össze a pisztáciát, ami ugyancsak nagy siker. Végül itt a málnával lett befutó a tortánk” - mesélte a mestercukrász, akinek nagy kedvence ez a piros gyümölcs és állítja, hogy mi, magyarok mind szeretjük a málnát, még jobban, mint az epret.
A Zöld málnát készítő cukrászdák listája itt elérhető.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre