RETRO RÁDIÓ

Otthon is könnyen elkészíthető a színes zöldséggel töltött harcsafilé





A könnyű és egészséges halhús ma már nemcsak sátoros ünnepeken van otthon is terítéken. Az afrikaiharcsa-filé árát és élvezeti értéket tekintve is jó választás egy házi halas menühöz. Pirított zöldséggel megbolondítva még a kevésbé halpártiak is ráharapnak. Hagyományos krumplipürével vagy fitneszsalátával is kínálhatjuk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.05.07.
recept

Hozzávalók 4 személyre

Töltött harcsafilé bazsalikomos krumplipürével (Szerző felvétele)

2 nagyobb darab afrikaiharcsa-filé (darabonként kb 40 dkg)

1 db zöld színű paprika (nem csípős)

1 db piros színű paprika (kápia)

1 fej lila hagyma

1 tojás

Reszelt sajt, tojás és pirított paprika (Szerző felvétele)

5 dkg ementáli sajt reszelve

só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint

olívaolaj

Töltött harcsa egyben (Szerző felvétele)

 

Elkészítés

A paprikákat kicsumázva vékony csíkokra (1-2 mm), majd kockákra vágjuk. Minél apróbb, annál jobb, hogy a lehető legtöbb víz elpárologjon belőle a pirítás során. Először a paprikát kezdjük el pirítani olívaolajon a serpenyőben, és amikor félig már összefonnyadt, akkor az ugyanilyen apróra vágott lila hagymát is hozzátesszük, és együtt addig pirítjuk, amíg a zöldségek az eredeti térfogatuk felére esnek össze. Fontos, hogy ne pároljuk, hanem pirítsuk, ezért előre sózni nem szabad! Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük az egy egész tojást és a reszelt sajtot.

Összekeverjük a pirított zöldséget a tojással és a sajttal (Szerző felvétele)

A kész tölteléket sózzuk-borsozzuk, és ízlés szerint bazsalikomot, borsikafűt vagy petrezselymet is tehetünk bele. Ezek után a megnyúzott halat előkészítjük.

A különálló húsdarabot levágjuk a filéről (Szerző felvétele)

A fej felőli végén található különálló húsdarabot levágjuk róla, majd deszkára fektetve a vágott felületnél egy éles késsel zsebet metszünk a filébe, lehetőleg minél hosszabban, anélkül, hogy alul vagy felül kilyukasztanánk a húst.

Éles késsel felszúrjuk (Szerző felvétele)

A metszett zsebbe kevés olívaolajat csorgatunk, hogy csúszós legyen, és kanállal vagy tölcsérrel beletöltjük a tojásos zöldségmasszát. Fogpiszkálóval összetűzzük vagy összevarrjuk a vágást, vigyázva, mert a halhús könnyen szakad!

Zöldséggel töltjük meg a hal zsebét (Szerző felvétele)

A megtöltött filét kevés zsiradékban, többször óvatosan forgatva minden oldaláról barnára sütjük, a már megsült felületeken sózzuk és borsozzuk. A hal hamar elkészül, épp csak annyi ideig kell pirítani, ameddig a töltelékben a tojás is megkeményedik, és a hús külseje is ropogós barna lesz. Utána ötperces pihenő következik fedő alatt, utána tálalhatjuk.

Addig pirítjuk, amíg a tojás is megkeményedik a töltelékben (Szerző felvétele)

Tuti tipp

A hal vagy bármilyen hús felszúrásának az a titka, hogy a kés tökéletesen hegyes és éles legyen. A szúrás mozdulatát jól meg kell tervezni, mert ha egyszer a kést kihúzzuk, ugyanoda visszaszúrni nagyon nehéz, így a vágott zseben korrigálni szinte lehetetlen. Ha mégis kilukad valahol a filé, az sem nagy baj, a kibuggyanó töltelék is finom, ha megpirul kicsit.

Váljék egészségünkre! (Szerző felvétele)

+1 tipp

Mielőtt odatesszük sülni, töröljük jó szárazra a halhúst! (Szerző felvétele)

Húst szépen pirítani úgy lehet, ha a hús teljesen szárazan kerül a zsiradékba. Ha nedves, akkor leragadhat. Éppen ezért a megtöltött filét szárazra kell törölni papírszalvétával, vagy tiszta vászonruhával. A sózást is azért kell sütés közben (vagy sokkal korábban) végezni, mert a sótól a hús levet ereszt.





Ezeket olvastad már?
A Centrálban jártunk - Még a konyhába is bejutottunk! - Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk - Még a konyhába is bejutottunk! - Mutatjuk videón

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás