Habzsolni fogja mindenki a svéd áfonyatortádat, ha így készíted el





Ennek a glutén-és tejmentes édességnek a receptjét Fazekas Szibilla küldte el nekünk, aki születésnapra készítette el ezt a tortát.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.05.07.
svéd áfonyatorta

„A barátnőm Svédországban dolgozott egy darabig, ezért is örültem, hogy találtam egy svéd áfonyatorta-receptet Stahl Judittól, és ezzel kedveskedhettem neki. Az alapreceptből indultam ki, mert glutén- és tejmentes, de a saját ízlésünk szerint változtattam rajta, és kapásból két tésztalapot készítettem, hogy magasabb legyen a torta. Annyira jól sikerült, hogy még a nem mentesen étkező barátaink is habzsolták.”

Fazekas Szibilla (Olvasói fotó)

Hozzávalók 1 tortalaphoz (ha kettőt csinálunk, duplán)

15 dkg mandulaliszt

2 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt

¾ teáskanál gluténmentes sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál őrölt kardamon

¼ teáskanál só

3 tojás

25 dkg méz

1 biocitrom reszelt héja

½ dl semleges ízű olaj

Svéd áfonyatorta magyarosítva (Olvasói fotó)

Áfonyához

25 dkg áfonya

1 evőkanál méz

1 teáskanál vaníliakivonat

2 teáskanál friss citromlé

Krémhez

4 dl növényi tejszín

1 evőkanál méz

1 teáskanál vaníliakivonat

Ha dupla lapot sütünk, magasabb lesz a torta (Olvasói fotó)

Elkészítés

1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, mandulaliszttel megszórjuk.

2.Összevegyítjük egy tálban a mandulalisztet, a hajdinalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, őrölt kardamont és a sót.

3.A tojásokat géppel habosra verjük, apránként hozzácsorgatjuk a mézet, majd beletesszük a reszelt citromhéjat, és ezt is elkeverjük.

4.A tojásos alaphoz fokozatosan hozzáadjuk a száraz anyagot (amit összevegyítettünk), aztán az olajat.

5.A masszát beleöntjük a tortaformába, és 30 percig sütjük. A formában hagyva rácsra tesszük, míg kihűl.

6.Az áfonyát puhára pároljuk, hozzáadva a mézet, vaníliát és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni.

7.A növényi tejszínt a mézzel és a vaníliával habbá verjük.

8.A tésztaalapot megkenjük a krémmel és a tetejére szórjuk az áfonyát. Ha dupla lapot sütünk, hogy igazi magas tortánk legyen, akkor dupla krémet készítsünk, az első rétegre csak a szűrt gyümölcs levét tegyük, majd a második lap, rá a krém, és a legtetejére kerül az áfonya.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás