Akár az agyad védelmi rendszerét is károsíthatja az édesítőszer

Ezek a kevésbé ismert egészségügyi problémák. Újabb kutatásokat közöltek az édesítőszerről.



Megosztás
Szerző: CJA
Létrehozva: 2025.07.23. 07:30
Módosítva: 2025.07.23. 12:42
agy rendszer vérrög stroke

A híres édesítőszer, amely proteinszeletektől kezdve energiaitalokban is benne van, sokak számára egy „egészségesebb” alternatívaként ismert. Újabb kutatások szerint viszont az eritrit rossz hatással lehet testünk egyik legfontosabb részére, a jövőben akár stroke-ot és szívbetegségeket is okozhat.

Akár agyad védelmi rendszerét is károsíthatja a híres édesítőszer
Akár az agyadat is károsíthatja a híres édesítőszer – Fotó: Pexels/Mikhail Nilov

Az édesítőszer káros hatásai

A Coloradói Egyetem legújabb kutatása szerint az eritrit károsíthatja a vér-agy gáton lévő sejteket, amely az agy biztonsági rendszere. Ez tartja távol a káros anyagokat, míg a tápanyagokat átengedi.

A kutatások összekötötték az édesítőszert stroke-kal és szívrohammal is. A kísérlet során vér-agy gáton lévő sejteket tettek ki édesítőszernek, és az édesítőszer láthatóan károsította a sejteket, amely hosszú távon vérrögöt okozhat. Az eritrit úgynevezett oxidatív stresszt váltott ki, a sejteket káros molekulákkal árasztva el, miközben egyidejűleg csökkentette a szervezet természetes antioxidáns védekezőképességét. Ez a kettős támadás károsította a sejtek megfelelő működésének képességét, egyes esetekben pedig egyenesen elpusztította őket.

Aggasztó volt az édesítőszer hatása a vérerek véráramlást szabályozó képességére is. Az édesítőszer megzavarta ezt a kritikus rendszert, csökkentve a nitrogén-monoxid-termelést. Ennek eredményeként a vérerek veszélyesen beszűkülnek, potenciálisan oxigén- és tápanyaghiányban tartva az agyat. Ez az egyensúlyhiány az iszkémiás stroke, az agyban lévő ereket elzáró vérrögök által okozott stroke ismert figyelmeztető jele.

Látszólag szabotálta a szervezet természetes védekezőképességét a vérrögök ellen. Normális esetben, amikor vérrögök képződnek az erekben, a sejtek egy úgynevezett „vérrögölőt” szabadítanak fel, amely feloldja az elzáródást, mielőtt az stroke-ot okozhatna. Az édesítőszer azonban blokkolta ezt a védőmechanizmust, így a vérrögök szabadon maradhatnak, és pusztítást végezhetnek – írja az Independent

A kutatás limitált volt, ugyanis a kísérletet edényben lévő sejteken végezték, nem vérerekben, ezért nem feltétlenül viselkednek ugyanúgy, mint az emberi szervezetben. Ennek ellenére az eredmények jelentősek, ugyanis az eritrit sok helyet foglal el az édesítőszerek világában.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.