Zseniális módszer: így olvaszd ki villámgyorsan és biztonságosan a húst

Ez a módszer nemcsak csirkemellre, hanem más húsfajtákra is alkalmazható.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.01.28.
konyha ötlet hús

Ne ess pánikba, ha pont főzés előtt jut eszedbe, hogy, bár mindent beszereztél és előkészítettél, a fagyasztóban felejtetted a csirkemellet! Létezik egy gyors és egyszerű megoldás, amivel alig 30 perc alatt biztonságosan kiolvaszthatod a húst, hogy azonnal nekiállhass az elkészítésének.

hús
Ez a módszer nemcsak csirkemellre, hanem más húsfajtákra is alkalmazható (Kép: Pexels – Képünk iIllusztráció)

A hús kiolvasztása sokszor problémát okozhat, főleg, ha már éhesek vagyunk, és a csirkemell még teljesen fagyott – írja a Life. Bár a hagyományos módszerek szerint lassan kellene kiolvasztani, egy élelmiszertudós, Harold McGee szerint a rövid ideig tartó, meleg vízben történő kiolvasztás nem csökkenti az étel biztonságosságát. A lényeg, hogy a hús ne maradjon túl sokáig a veszélyzónában, ami a baktériumok elszaporodásának kedvezhetne.

Először is, győződj meg róla, hogy a csirkemell viszonylag vékony, ne legyen vastagabb 2,5 cm-nél, mivel így könnyebben és gyorsabban kiolvad! Fontos, hogy a csirkemellet egy zárható műanyag tasakba tedd, hogy a víz ne érje közvetlenül a húst.

  1. Készíts elő egy megfelelő tálat: engedj forró csapvizet egy olyan edénybe, ami elég nagy ahhoz, hogy teljesen ellepje a húst. 
  2. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét: a víznek körülbelül 60 °C-nak kell lennie, hogy optimálisan működjön a kiolvasztás. Ha van hőmérőd, használd azt a pontos hőmérséklet mérésére!
  3. Tedd bele a húst: a csirkemellet a zárható tasakban helyezd bele a meleg vízbe. 
  4. Tartsd mozgásban a vizet: időnként keverd meg a vizet, hogy a hús minden része egyenletesen olvadjon.
  5. Kész a kiolvasztás: ezzel a módszerrel a csirkemell kevesebb mint 30 perc alatt kiolvad, és már készen is áll a sütéshez vagy főzéshez.

Ez a gyors módszer nemcsak csirkemell, hanem más húsfajtákra, például steak vagy karaj esetében is alkalmazható. Csak figyelj arra, hogy azok se legyenek vastagabbak 2,5 cm-nél, hogy ne tartson sokáig a kiolvasztás! Ezzel az egyszerű technikával a húst gyorsan és biztonságosan készítheted elő a főzéshez.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás