Te tudtad? Ezért vannak szegecsek a farmernadrágon!

Bár úgy tűnhet, csak a díszítést szolgálja, valójában praktikus okra vezethető vissza.



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2024.10.15. 11:30
farmernadrág szegecs érdekesség

Benned felmerült már az a kérdés, miért vannak szegecsek a farmernadrágok zsebeinél? Bár úgy tűnhet, egyszerű díszítőelemként szolgálnak, valójában nagyon is praktikus okból kerültek fel eredetileg. A Levi Strauss &Co. még 1873-ban szabadalmaztatta a tervet, idővel pedig a szegecsek a dizájn ikonikus részévé váltak.

farmer, farmernadrág, zseb
Milyen célt szolgálnak a szegecsek a farmernadrágon? / Fotó: Pexels (Illusztráció!)

Miért is kerültek fel eredetileg a szegecsek?

Azt tudni kell, hogy a farmernadrágot korábban strapabíró munkanadrágként viselték, mivel az embereknek arra volt szükségük, hogy a ruháik tartósak legyenek, különösen, ha fizikai munkát végeztek. Egy jó farmernadrág ugyan nagyon is tartós ruhadarabnak bizonyult, azonban a bányákban dolgozó emberek hamar rájöttek, van vele egy nagy probléma: a farmer a zsebek környékén gyorsan kikopott. Annak érdekében tehát, hogy megerősítsék a varrásokat és egyben tartsák őket, fém szegecseket vezettek keresztül a ruhának ezen a bizonyos gyenge pontján.

A mai, modern világban a farmert ugyan elsősorban már nem munkásruhaként viselik, ennek ellenére a szegecsek továbbra is a farmerek elengedhetetlen részét képezik, pusztán esztétikai okokból, kiegészítve ezzel a megjelenést - írja a Unilad.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás