10 trükk, amivel hetekig friss marad a kávé

Ébredéshez vagy ebéd után: egy jó kávé csodákra képes. De vajon mitől marad friss?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.05. 14:00
kávé praktika frissesség

Azzal talán mindenki egyetért, hogy a kedvenc feketénk akkor az igazi, ha igazán friss és zamatos. A Fanny magazin összegyűjtötte, milyen praktikákkal érhető ez el, akár több ideig is!

Coffee
Egy jó kávé illata, íze maga a varázslat (Fotó: Zadorozhnyi Viktor /  Shutterstock)

1. Őrizzük meg az ízét

A friss kávé közkedvelt intenzív ízét a benne található olajok és vegyületek adják, ezek azonban idővel bomlani kezdenek, amit meggyorsíthat a nem megfelelő tárolás. Az őrölt kávé gyorsabban veszít az ízéből szemben a szemessel, mivel nagyobb felületen érintkezik oxigénnel.

2. A tárolás a kulcs

Az őrölt kávé helyes tárolása nemcsak praktikus dolog: a fekete zamatosságának megőrzése minden ínyenc kávéfogyasztó számára alapvető cél, hiszen az illat legalább annyira a kávézási élményrésze, mint az íz.

3. Óvjuk a fénytől

Az őrölt kávé legjobb helye a fénytől, hőtől és nedvességtől védett, szobahőmérsékletű vagy hűvös kamra, zárt konyhaszekrény. A napfény és hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, így gyorsabban elveszti az ízét. Kerüljük az ablakot és a tűzhely közelét is.

4. Üvegbe zárni tilos

Fontos, hogy felnyitás után ne tartsuk az őrölt kávét egy hónapnál tovább az eredeti csomagolásban. A legjobb átlátszatlan, légmentesen záródó, vákuumos, fém vagy kerámia dobozba áttölteni. Kerüljük az áttetsző üveget, mert ezen keresztül fényt kaphat.

5. Csavarjuk rá szorosan

Sokan szeretik szaglászni a kávét, ám a gyakori nyitogatás árt az aromának. Az eredeti zacskót légmentesen zárjuk vissza csipeszekkel, akár ragasztószalaggal. Ha pedig áttöltöttük, ne felejtsük rácsavarni a tetejét!

6. Ha szelepes a zacskója

Léteznek vákuumos, vagy újrazárható csomagolások is. Ez utóbbi egyirányú szeleppel rendelkezik, így a felnyitás után is védik a kávét az oxidációtól. Ha ilyen csomagolásban van, nem kell áttölteni másik tárolóba.

7. Sose tartsuk a hűtőben

Kávét ne tegyünk hűtőbe, mert könnyen benedvesedhet, ezáltal megváltozhat a kávé íze. A szemeset viszont légmentes csomagolásban betehetjük, mert így nem jut bele nedvesség.

8. Bírja a fagyasztást

Megfelelő vákuumzárással minimum egy hónapra mélyhűtőbe is helyezhetjük az őrölt kávét, ha például több időre elutazunk, esetleg egészségügyi okokból szüneteltetjük a mindennapos kávéfogyasztást.

9. Többször, keveset

A friss élményhez célszerű a kinyitás után egy hónapon belül felhasználni az őrleményt. Inkább vásároljuk kisebb kiszerelésben, de gyakrabban.

A friss őrleményt ne tartogassuk egy hónapnál tovább (Fotó: Pixabay)

10. Főzés előtt daráljuk

Ha saját magunk őröljük a kávét, tegyük azt közvetlenül, vagy maximum 15 perccel a főzés előtt, ezzel igazán intenzív aromát kaphatunk. Ha nagyobb mennyiségben készítenénk elő, figyeljünk a megfelelő tárolásra.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás