Ébredéshez vagy ebéd után: egy jó kávé csodákra képes. De vajon mitől marad friss?
Azzal talán mindenki egyetért, hogy a kedvenc feketénk akkor az igazi, ha igazán friss és zamatos. A Fanny magazin összegyűjtötte, milyen praktikákkal érhető ez el, akár több ideig is!
A friss kávé közkedvelt intenzív ízét a benne található olajok és vegyületek adják, ezek azonban idővel bomlani kezdenek, amit meggyorsíthat a nem megfelelő tárolás. Az őrölt kávé gyorsabban veszít az ízéből szemben a szemessel, mivel nagyobb felületen érintkezik oxigénnel.
Az őrölt kávé helyes tárolása nemcsak praktikus dolog: a fekete zamatosságának megőrzése minden ínyenc kávéfogyasztó számára alapvető cél, hiszen az illat legalább annyira a kávézási élményrésze, mint az íz.
Az őrölt kávé legjobb helye a fénytől, hőtől és nedvességtől védett, szobahőmérsékletű vagy hűvös kamra, zárt konyhaszekrény. A napfény és hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, így gyorsabban elveszti az ízét. Kerüljük az ablakot és a tűzhely közelét is.
Fontos, hogy felnyitás után ne tartsuk az őrölt kávét egy hónapnál tovább az eredeti csomagolásban. A legjobb átlátszatlan, légmentesen záródó, vákuumos, fém vagy kerámia dobozba áttölteni. Kerüljük az áttetsző üveget, mert ezen keresztül fényt kaphat.
Sokan szeretik szaglászni a kávét, ám a gyakori nyitogatás árt az aromának. Az eredeti zacskót légmentesen zárjuk vissza csipeszekkel, akár ragasztószalaggal. Ha pedig áttöltöttük, ne felejtsük rácsavarni a tetejét!
Léteznek vákuumos, vagy újrazárható csomagolások is. Ez utóbbi egyirányú szeleppel rendelkezik, így a felnyitás után is védik a kávét az oxidációtól. Ha ilyen csomagolásban van, nem kell áttölteni másik tárolóba.
Kávét ne tegyünk hűtőbe, mert könnyen benedvesedhet, ezáltal megváltozhat a kávé íze. A szemeset viszont légmentes csomagolásban betehetjük, mert így nem jut bele nedvesség.
Megfelelő vákuumzárással minimum egy hónapra mélyhűtőbe is helyezhetjük az őrölt kávét, ha például több időre elutazunk, esetleg egészségügyi okokból szüneteltetjük a mindennapos kávéfogyasztást.
A friss élményhez célszerű a kinyitás után egy hónapon belül felhasználni az őrleményt. Inkább vásároljuk kisebb kiszerelésben, de gyakrabban.
Ha saját magunk őröljük a kávét, tegyük azt közvetlenül, vagy maximum 15 perccel a főzés előtt, ezzel igazán intenzív aromát kaphatunk. Ha nagyobb mennyiségben készítenénk elő, figyeljünk a megfelelő tárolásra.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre