Amikor élelmiszert vásárolunk, fontos különbséget tenni a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között!
Sokan még mindig idegenkednek attól, hogy közeli lejáratú termék kerüljön a bevásárlókosarukba, holott néhány élelmiszer a lejárati dátum után is nyugodtan elfogyasztható. Így a pénztárcánkat is kímélhetjük – derül ki a Fanny magazin összeállításából.
Az élelmiszereken két hasonló, ugyanakkor eltérő adat van feltüntetve. A fogyaszthatósági idő azt jelöli, ameddig az élelmiszer még biztonságosan fogyasztható, míg a minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.
Ha bontatlan csomagolásban tároljuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatjuk.
A NÉBIH által indított Maradék nélkül program szerint az olajokat, zsírokat, tejport, sós ropogtatni valókat a minőségmegőrzési idő után 2 hónappal, míg az aszalványokat, müzlit, kukoricapelyheket, fagyasztott termékeket, édes kekszeket, kemény cukrokat, csokoládékat 3 hónappal is megehetjük. Az üdítőitalokat, szörpöket fél évvel a minőségmegőrzési idő után is felhasználhatjuk.
A hazai termékek választásával ellenőrzött, hazai előállítású terméket vásárolunk, emellett hozzájárulunk a termelők támogatásához és a munkahelyek védelméhez, valamint a magyar gazdaság fellendítéséhez is.
Vákuumcsomagolt élelmiszereknél, például konzerveknél a lejárati idő mellett ellenőrizzük a csomagolást is. Ha nincs jól lezárva, vagy megsérült, a teteje fel van puffadva, könnyedén romlásnak indulhat.
Soha ne vásároljunk olyan hűtést igénylő élelmiszert, ami nem hideg, vagy ami nincs megfagyva, vagy éppen erősen eljegesedett. Ne feledjük, a fagyasztás nem pusztítja el a legtöbb kórokozót, csak a szaporodásukat akadályozza.
Figyeljünk arra, hogy a nyers és kész ételeket egymástól elkülönítve tároljuk. A nyers húsokat tegyük a hűtő alsó polcára, így a hús leve nem tud ráfolyni más élelmiszerekre.
A lejárat közeli élelmiszereket tegyük a hűtőben előrébb, hogy szem előtt legyen, és minél előbb használjuk fel valamilyen formában. A csirkéből készülhet saláta, a fonnyadozó zöldségből laktató leves.
Amit nem fogyasztunk el időben, annak a mélyhűtőben van a helye! A gyümölcsöt 8 hónapig, a zöldségeket 8-12 hónapig tarthatjuk a fagyasztóban, de megfelelő tárolás esetén a lejárati időn túl is megőrzik a minőségüket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre