Tényleg veszélyesek a közeli lejáratú termékek? Ezekre figyelj!

Amikor élelmiszert vásárolunk, fontos különbséget tenni a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.29. 17:00
vásárlás lejárati dátum fogyasztás

Sokan még mindig idegenkednek attól, hogy közeli lejáratú termék kerüljön a bevásárlókosarukba, holott néhány élelmiszer a lejárati dátum után is nyugodtan elfogyasztható. Így a pénztárcánkat is kímélhetjük – derül ki a Fanny magazin összeállításából.

Amikor élelmiszert vásárolunk, fontos különbséget tenni a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között! (Fotó: Pexels – Képünk illusztráció)

1. Ismerjük fel a különbséget

Az élelmiszereken két hasonló, ugyanakkor eltérő adat van feltüntetve. A fogyaszthatósági idő azt jelöli, ameddig az élelmiszer még biztonságosan fogyasztható, míg a minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.

2. Ne dobjuk a kukába

Ha bontatlan csomagolásban tároljuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatjuk.

3. Eddig fogyaszthatóak

A NÉBIH által indított Maradék nélkül program szerint az olajokat, zsírokat, tejport, sós ropogtatni valókat a minőségmegőrzési idő után 2 hónappal, míg az aszalványokat, müzlit, kukoricapelyheket, fagyasztott termékeket, édes kekszeket, kemény cukrokat, csokoládékat 3 hónappal is megehetjük. Az üdítőitalokat, szörpöket fél évvel a minőségmegőrzési idő után is felhasználhatjuk.

4. Válasszunk hazait

A hazai termékek választásával ellenőrzött, hazai előállítású terméket vásárolunk, emellett hozzájárulunk a termelők támogatásához és a munkahelyek védelméhez, valamint a magyar gazdaság fellendítéséhez is.

5. Ellenőrizzük a csomagolást

Vákuumcsomagolt élelmiszereknél, például konzerveknél a lejárati idő mellett ellenőrizzük a csomagolást is. Ha nincs jól lezárva, vagy megsérült, a teteje fel van puffadva, könnyedén romlásnak indulhat.

6. Ne olvadjon ki!

Soha ne vásároljunk olyan hűtést igénylő élelmiszert, ami nem hideg, vagy ami nincs megfagyva, vagy éppen erősen eljegesedett. Ne feledjük, a fagyasztás nem pusztítja el a legtöbb kórokozót, csak a szaporodásukat akadályozza.

7. Figyeljünk a tárolásra

Figyeljünk arra, hogy a nyers és kész ételeket egymástól elkülönítve tároljuk. A nyers húsokat tegyük a hűtő alsó polcára, így a hús leve nem tud ráfolyni más élelmiszerekre.

8. Legyen szem előtt

A lejárat közeli élelmiszereket tegyük a hűtőben előrébb, hogy szem előtt legyen, és minél előbb használjuk fel valamilyen formában. A csirkéből készülhet saláta, a fonnyadozó zöldségből laktató leves.

9. A fagyasztó a jó barátunk

Amit nem fogyasztunk el időben, annak a mélyhűtőben van a helye! A gyümölcsöt 8 hónapig, a zöldségeket 8-12 hónapig tarthatjuk a fagyasztóban, de megfelelő tárolás esetén a lejárati időn túl is megőrzik a minőségüket.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás