Így pakolj a hűtőbe, hogy ne romoljanak meg az ételek

A helyes tárolás napokkal, hónapokkal is növelheti egy étel élettartamát.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.09.08.
Módosítva: 2024.09.08.
hűtő tárolás étel

Nagybevásárlás vagy nagyobb családi összejövetelek, ünneplések után mindig nagy kérdés: és akkor most mit hova rakjunk? A legnagyobb fejtörést ilyenkor a hűtést igénylő ételek okozzák. Márpedig a helyes tárolás sokat segít abban, hogy tovább elálljanak. De hogy mennyi is az annyi? Meddig lehet őket maximum tárolni egy tojás, felvágott vagy épp sajt esetében? Mutatjuk!

hűtő, konyha
Így tárold ételeidet a hűtőben. 

Húsfélék

Egy egészben lefagyasztott szárnyas egy évig is eláll, darabolva azonban csak 9 hónapig. A darált hús nyersen csupán 2-3 hónapig maradhat a fagyasztóban. Ha szeleteket akarsz fagyasztani, nagyobb adagot is feldolgozhatsz úgy, hogy a szeletek közé fóliát helyezel, így fagyottan is le tudsz emelni annyi darabot, amennyire éppen szükséged van.

Tojás

A hűtő ajtajában lévő polcok a legmelegebb helyek, ezért ide azok a termékek kerüljenek, amelyek nem igényelnek különösebben alacsony hőmérsékletet. Ilyen például a tojás. Nem szükséges megmosni mielőtt bepakolod, arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A főtt tojás maximum 1 hétig tárolható hűtőben, függetlenül attól, hogy meghámoztad-e, vagy sem. A nyers és a főtt tojást mindig tartsd elkülönítve. A nyers tojást tartalmazó ételeket és a majonézes saláták maradékát az elkészítésüket követő 24 órán belül el kell fogyasztani!

Vaj

Ezt is érdemes a hűtő ajtajába pakolni, hogy friss és kenhetően puha maradjon. Ha nem használsz rendszeresen vajat, vágd kisebb darabokra, és az apró kockákat fagyaszd le.

Sajt

A lágy sajtok egy-két hétig, a kemények három hétig is megőrzik frissességüket. A legjobb, ha folpackba csomagolva vagy légmentesen záródó műanyag dobozban rakod el a hűtő felső polcára. Itt átlagosan 8 fok körüli hőmérséklet uralkodik, ami garantálja, hogy a finomságok aromája megmaradjon.

Felvágottak

Gépsonka, szalámi és társaik – a csomagolás felbontásától számított három napon belül javasolt az ilyen termékeket elfogyasztani. Lehetőleg a zöldségesrekesz feletti polcon tárold őket: ez a hűtőszekrényben a „Déli-sark”, természetesen azért emlegetik így, mert itt van a leghidegebb.

Fűszernövények

A zöldfűszereket ajánlott aprítva, adagonként lefagyasztani, eltehetjük rúd formában, műanyag zacskóban, vagy a jégkockatartó rekeszeibe tömködve. Később így mindig annyit vehetünk elő, amennyi éppen szükséges.

Joghurtok

A hűtőszekrény középső polcán körülbelül 5 fok van, már elég hideg ahhoz, hogy meggátolja a baktériumoknak szaporodását, vagyis itt ideálisak a feltételek a tejtermékek (például a krémsajt, joghurt, túró) számára. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten azonban a tejtermékek íze érezhetően megváltozik.

Gyümölcsök és zöldségek
Ha nem megfelelően tárolod a piacon beszerzett friss gyümölcsöket, hamar tönkremennek: megfonnyadnak, elfáradnak, veszítenek vitamintartalmukból. A hűtő alsó részében, ahol körülbelül 10 fok van, lehetőleg egymástól elválasztva, mosatlanul, a műanyag zacskóból kiszedve ajánlatos elhelyezni őket.

A gyümölcsök általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Okosabb tálcán lefagyasztani a megtisztított gyümölcsöket, majd fagyott állapotban tölteni adagonként zacskóba, dobozba, mert így nem sérülnek, és kiengedéskor is egyben maradnak, ami a bogyós gyümölcsök esetében különösen fontos – írja a Mindmegette.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás