4+1 dolog, amit soha ne tegyél a lefolyóba! Ha csak nem akarsz szerelőt hívni vagy megküzdeni a dugulással.
A konyha egyik legtöbbet használt eszköze nem a mikrohullámú sütő vagy a kávéfőző, esetleg a tűzhely, hanem a lefolyó. Így aztán óriási gondot okoz, ha eldugul. Ugyanez a helyzet a vécével is. Márpedig a legtöbbet esetben mindezek mögött az áll, hogy szemetesnek nézzük a lefolyót és olyan dolgokat öntünk bele, amiket véletlenül sem kellene! Ritkább, de cseppet sem szerencsésebb eset, amikor olyasmit küldünk a lefolyóba, amiről úgy gondoljuk, eltünteti a lerakódásokat, ám ehelyett még nagyobb kárt okoz. A Bors 4+1-es listáján kivétel nélkül olyasmik szerepelnek, amiket soha, de soha ne engedjünk le a lefolyón, mert dugulást okozhatnak!
Aki fogott már kávézaccot, tudja, milyen szemcsés anyag, logikusnak tűnhet, hogy a súroló hatásával képes leszedni a vízcsövek belső falán összegyűlt lerakódásokat. Csakhogy a kávézacc olyan masszává képes összeállni, amit komoly dugulást eredményezhet. Hiába ajó szándék: tévhit, hogy a kávézacc tisztítja a csöveket és a lefolyót, épp ellenkezőleg!
Csúszik, csúnya és kezelhetetlen a használt étolaj, az ember mihamarabb szabadulna tőle, így kézenfekvő ötletnek tűnhet a lefolyó, pedig számtalan benzinkúton örömmel és ingyen átveszik és újrahasznosítják a használt étolajat. Ha azonban az étolaj a lefolyóba kerül, literenként akár 100 ezer liter vizet képes elszennyezni, arról nem is beszélve, hogy a csövekben lerakódva zsírdugót alakíthat ki, ami eldugaszolhatja a lefolyót.
Az állati eredetű zsír jól csúszik, pillanatok alatt képes eltűnni a lefolyóban. Ám amikor kihűl a zsír, akkor megszilárdul és masszív akadályt jelenthet a víznek, azaz dugulást okozhat.
Csúnya öngól, ha az ételmaradékot a tányérról a kuka helyett lefolyóba kotorjuk. A főtt rizs simán eltömíteni a lefolyó szifonját, a tojáshéj tovább törik, összegyűlve pedig dugulást okozhat. Arra sem árt figyelni, hogy a megfőtt tészta vagy a krumpli forró főzővizét ne öntsük közvetlenül a lefolyóba, mindig engedjünk hozzá hideg vizet, így megakadályozhatjuk, hogy a tűzforró víz kárt tegyen a csövekben.
Hiába pisis a használt macskaalom, ne húzzuk le a vécén! A sóderszerű anyag ugyanis könnyedén felhalmozódhat a csőhajlatoknál, leszűkítve a lefolyóvíz útját, ez pedig duguláshoz vezethet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre