Óriási tévhit: ez az anyag nem tisztítja, hanem tönkreteszi a lefolyót





4+1 dolog, amit soha ne tegyél a lefolyóba! Ha csak nem akarsz szerelőt hívni vagy megküzdeni a dugulással.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.20.
lefolyó kávézacc ételmaradék dugulás olaj

A konyha egyik legtöbbet használt eszköze nem a mikrohullámú sütő vagy a kávéfőző, esetleg  a tűzhely, hanem a lefolyó. Így aztán óriási gondot okoz, ha eldugul. Ugyanez a helyzet a vécével is. Márpedig a legtöbbet esetben mindezek mögött az áll, hogy szemetesnek nézzük a lefolyót és olyan dolgokat öntünk bele, amiket véletlenül sem kellene! Ritkább, de cseppet sem szerencsésebb eset, amikor olyasmit küldünk a lefolyóba, amiről úgy gondoljuk, eltünteti a lerakódásokat, ám ehelyett még nagyobb kárt okoz. A Bors 4+1-es listáján kivétel nélkül olyasmik szerepelnek, amiket soha, de soha ne engedjünk le a lefolyón, mert dugulást okozhatnak!

Fotó: Pexels/Polina Tankilevitch

1. Kávézacc

Aki fogott már kávézaccot, tudja, milyen szemcsés anyag, logikusnak tűnhet, hogy a súroló hatásával képes leszedni a vízcsövek belső falán összegyűlt lerakódásokat. Csakhogy a kávézacc olyan masszává képes összeállni, amit komoly dugulást eredményezhet. Hiába ajó szándék: tévhit, hogy a kávézacc tisztítja a csöveket és a lefolyót, épp ellenkezőleg!

Óriási tévedés: nem tisztítja, hanem eldugítja a lefolyót a kávézacc (Fotó: Pixabay)

2. Étolaj

Csúszik, csúnya és kezelhetetlen a használt étolaj, az ember mihamarabb szabadulna tőle, így kézenfekvő ötletnek tűnhet a lefolyó, pedig számtalan benzinkúton örömmel és ingyen átveszik és újrahasznosítják a használt étolajat. Ha azonban az étolaj a lefolyóba kerül, literenként akár 100 ezer liter vizet képes elszennyezni, arról nem is beszélve, hogy a csövekben lerakódva zsírdugót alakíthat ki, ami eldugaszolhatja a lefolyót.

Egy liter – lefolyóba öntött – étolaj akár 100 ezer liter vizet képes elszennyezni, nem beszélve az egyéb károkról (Fotó: Balogh Zoltán)

3. Zsír

Az állati eredetű zsír jól csúszik, pillanatok alatt képes eltűnni a lefolyóban. Ám amikor kihűl a zsír, akkor megszilárdul és masszív akadályt jelenthet a víznek, azaz dugulást okozhat.

4. Ételmaradék

Csúnya öngól, ha az ételmaradékot a tányérról a kuka helyett lefolyóba kotorjuk. A főtt rizs simán eltömíteni a lefolyó szifonját, a tojáshéj tovább törik, összegyűlve pedig dugulást okozhat. Arra sem árt figyelni, hogy a megfőtt tészta vagy a krumpli forró főzővizét ne öntsük közvetlenül a lefolyóba, mindig engedjünk hozzá hideg vizet, így megakadályozhatjuk, hogy a tűzforró víz kárt tegyen a csövekben.

+1. Macskaalom

Hiába pisis a használt macskaalom, ne húzzuk le a vécén! A sóderszerű anyag ugyanis könnyedén felhalmozódhat a csőhajlatoknál, leszűkítve a lefolyóvíz útját, ez pedig duguláshoz vezethet.





 





Ezeket olvastad már?
Ezeknek a csillagjegyeknek ma vigyázniuk kell a romantikával

Ezeknek a csillagjegyeknek ma vigyázniuk kell a romantikával

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás