Megszólaltak a kutatók: megosztó étel lehet az egészséges élet kulcsa





A magyar gasztronómiában egyáltalán nem ismeretlen a hozzávaló, amelynek fogyasztását javasolják a szakértők.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.15.
gomba szervezet étrend étel

A világ legmegosztóbb ételei között biztosan helyet tudhatna magának a gomba is, amelyet sokan ki nem állhatnak, míg a pepperoni után a leggyakrabban alkalmazott pizzafeltét, és a magyar konyha számtalan fogása épül a csiperkére, a bakonyi harcsaragutól kezdve a gombapaprikásig. Azonban ha az egészséges életmódról van szó, a gomba valahogy mindig kimarad az általános felsorolásokból, miközben számtalan előnyös hatással rendelkezik – írja a BlueZones.

 

Fotó:  Pixabay

A gombafélék gyakorlatilag nem tartalmaznak koleszterint és glutént, miközben alacsony a zsír-, cukor-, só és kalóriatartalmuk, így ott a helyük az egészségtudatos étrendben. Pláne, hogy nagy mértékben megtalálható bennük fehérje, B-vitamin, rost és további olyan ásványi anyagok, amelyek erősítik az immunrendszert.

Évszázadokkal ezelőtt a gomba még az orvoslásban is jelen volt, főképp az ázsiai kultúrák támaszkodtak a termés összetett erejére. Friss vizsgálatok megerősítették, hogy a gombák tartalmaznak négy olyan mikrotápanyagot, amelyek az egészséges öregedés kulcsai lehetnek, mivel – többek között – hatékonyan veszik fel a harcot a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásával szemben, miközben gyulladáscsökkentőként oldják a stresszt, amely hozzájárulhatna a rák, a demencia vagy szívbetegségek jelentkezéséhez.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a gombákban megtalálható egy olyan aminosav, amelyet az emberi szervezet magától nem tud előállítani: az ergotionin, amelyet egyes tudósok már új vitamintípusként kategorizálnak. Egyes gombafajták tízszer annyi ergotionint tartalmaznak, mint bármely más élelmiszer, amely a vörösvérsejtekhez kapcsolódva számolja fel a szervezet, elsősorban az idegrendszer gyulladásait. Vizsgálatok alapján azoknál az embereknél, akik hanyagolják az étrendjükből a gombát, jóval nagyobb az esély a neurológiai kórok kialakulására, mint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak valamilyen formában gombát.

Az eredmények alapján a szakértők azt is vizsgálták, meghosszabbíthatja-e az életet a rendszeres gombafogyasztás, azonban ebben a kérdésben még további kutatásokra van szükségük. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az idegrendszeri betegségekkel szemben ellenállóbbá teszi a szervezetet, így pedig javíthat az életminőségen, ami már önmagában is fél siker.





 





Ezeket olvastad már?
„Az idősebb párommal vesztettem el a szüzességemet – de egyszerűen nem hittem el, amit ezután tett”

„Az idősebb párommal vesztettem el a szüzességemet – de egyszerűen nem hittem el, amit ezután tett”

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik, és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik, és mindent én fizetek”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás