Fekete-erdő-dombtorta: praktikus is, nem csak mesés!
Születésnapra dobtam össze egy olyan Fekete-erdő tortát, amihez sem kés, sem villa, sem tányér nem kell az adagoláshoz, mégis mindenki egyformán részt kap a neki jutó falatból, a torta teljes ízélményéből. A Fekete-erdő-dombtorta úgy állt össze, hogy 55 darab mini Fekete-erdő tortácskát raktam egymásra.
Sima kakaós piskóta (akkora, amiből annyi darab korong kijön, ahány éves az ünnepelt)
1 kg mascarpone (kisebb adaghoz a fele, harmada – arányosan)
2 dl tejszín
1 kg magozott meggy
Cukor ízlés szerint
Vaníliás cukor
40 dkg étcsoki
A téglalap alakú házi piskótából pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, annyit, ahány évesnek készül a torta. (Nem baj, ha van tartalék.) A mascarponét a cukorral géppel kikeverjük, majd ha már nem ropog a cukor, akkor fokozatosan hozzáadagolva a tejszínt, a krémet tovább keverjük, míg egy kicsit felhabosítjuk. (Vigyázat, figyelni kell nagyon, mert ha túlverjük, kicsapódik a fehérje, és használhatatlan lesz a krém!)
A krém felébe botmixerrel beledolgozzuk a meggy felét, ebből lesz a meggyes krém. A piskótakorongok felére meggyes krémet, a többire simát teszünk (jó vaskosan!) akár kiskanál, akár nyomóforma segítségével. A meggyesek jönnek alulra a kerek alakú tortás tálcára, rájuk a fehér krémesek, amiknek a tetejére egy-egy szem meggyet is teszünk. Egyiket a másikra téve körkörösen haladva, így halmozzuk fel a tortadombocskát.
Ha kész, a csúcsára nyomhatunk egy rózsát a fehér krémből, aminek a közepébe még pár szem meggyet teszünk – marcipánvirág helyett. Ha kimaradt meggy, azokat az egyes darabok közé dobáljuk, majd a teljes dombra rácsorgatjuk a felolvasztott étcsokit. Mehet a hűtőbe. Kínáláskor csak mindneki megfog egy darabot, és kézből bekapja.
Ha ételérzékenyeknek készül ez a praktikus torta, a piskótát csináljuk GM lisztből vagy maglisztből. A krémhez pedig használhatjuk a tejtermékek növényi megfelelőjét.
A szaggatásból leesett piskótadarabokat egy mély tálba lerakhatjuk, és a tetejét nyakon öntve egy pudinggal vagy tejszínhabbal újabb desszertünk van.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre