A klasszikus tejberizs krémesítve, sok friss idénygyümölccsel rétegezve, kehelyben kínálva., és jól lehűtve kiváló házi desszert akár fagyi helyett is. Természetesen most is gondolunk a különböző ételallergiák miatt diétázókra: ez a gyümölcsrizs hibátlan édesség lehet a glutén-, és tejérzékenyek számára is.
1 kis bol (kis mély tálka) rizs
Négyszeres mennyiségű tej (rizstej) a bol méretéhez képest
2-2,5 dl tejszín (növényi tejszín)
kristálycukor (eritrit, édesítő) ízlés szerint
50-60 dkg nyers gyümölcs (eper, mangó, banán, körte, cseresznye, meggy, málna, alma)
tejszínhab (választható)
A rizst állandó kevergetés mellett megfőzzük úgy, hogy amikor már majdnem kész, akkor kicsit lefedjük, hadd dagadjon. Ez alatt apróra vágjuk a gyümölcsöket, illetve eperből vagy málnából egy kis adagot valamilyen édesítővel átrottyantunk, hogy legyen öntetünk.
A kész tejberizst édesítjük annyi kristálycukorral vagy mással, amilyenre számunkra megfelel, majd hozzáöntjük kézi habverős áthabosítással a tejszínt.
A gyümölcsökkel és a krémes tejberizzsel rétegesen töltjük meg a fagylaltoskelyhet, tetejét díszítjük, öntettel locsoljuk. Hűtés után tejszínhabbal vagy anélkül kínáljuk!
A kelyhekbe adagolt gyümölcsrizst tejszínhab nélkül hűtsük, azt csak közvetlenül a fogyasztás előtt tegyük rá, ha kér a vendég – egy kis plusz eperöntettel, vagy hab nélkül csorgassunk még egy kis darabos eperszószt, amikor kínáljuk.
Magába a „tejberizsbe” én nem tettem cukrot, csak egy kis vaníliát, mert az epret egy kevés eritrittel rottyantottam fel öntet gyanánt, és a gyümölcs, valamint a plusz cukor elegendő édességet adott a rizsnek is.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre