Nagymama végre elárulta a titkot: ezektől a hozzávalóktól lesz tökéletes a meggyes piskóta





Nélkülözhetetlen eleme a hétvégének.



Megosztás
Szerző: sv
Létrehozva: 2023.05.15.
életmód recept konyha sütemény

Mi, magyarok szeretjük a finom süteményeket. Híresek is vagyunk arról, hogy igazán remek édességeket készítünk, a háztartások egyik kedvence pedig tagadhatatlanul a piskóta. Ez egy igazi hagyományos sütemény, amellyel nem lehet mellé lőni. Várjunk akárkit is vendégségbe, a meggyes piskóta biztosan el fog fogyni. Nagymamáink azonban még birtokában voltak annak a receptnek, amitől igazán tökéletes lehet a piskóta. Mutatjuk, hogyan készíthetjük el tökéletesre! 

A tökéletes piskóta Fotó: Mindmegette.hu

Az örök kérdés: kell-e sütőpor, vagy sem? Erről a hozzávalóról parázs viták zajlanak már hosszú ideje. A cukrászok álláspontja az, hogy amennyiben azt szeretnénk, hogy kellőképpen magas és szellős legyen a sütemény, akkor tegyünk bele egy kis sütőport, ezzel szemben a legtöbb háziasszony tiltakozik ez ellen – írja a Mindmegette.hu. Mi most egy olyan receptet mutatunk, amelyet még a nagymamáink használtak, ebben pedig nem szerepel sütőpor. 

A MEGGYES PISKÓTA HOZZÁVALÓI:

  • 6 db tojás
  • 1 csipet só
  • 6 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom héja
  • 6 ek. liszt
  • 30 dkg meggy




ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  2. A meggyes piskótához először a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és szép simára kikeverjük. Ízesítjük a citrom héjával, majd óvatosan, két részletben hozzáadjuk a felvert habot, végül beleszitáljuk a lisztet.
  4. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük, majd megszórjuk egy kevés liszttel (ez megóvja a piskótát, hogy ne ázzon el). A meggyel megszórjuk a tésztát, az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd az előmelegített sütőbe toljuk kb. 20 percre. 20 perc után résnyire kitámasztjuk a sütő ajtaját egy gyufásskatulyával, és további 20 percig így sütjük. Ha kell, tűpróbával ellenőrizzük. Az elkészült meggyes piskótát fokozatosan kihűtjük, majd szeleteljük.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás