Ha szereted, a túrót és az epret együtt is, ezt ne hagyd ki!
Klasszikus Rákóczi-túrós tortaváltozatának indult a történet, azzal ritkán nyúl mellé az ember, ha vendégeket vár. Aztán a hozzávalók előszedegetése közben egyszer csak megláttam a hűtőben egy fél üveg egész szemes eperlekvárt, és elcsábultam. Végül is csak még jobb lehet a csupahab túrós, ha egy kis eperrel is feldobjuk. És tényleg! Nem csak a színének tett jót az üdítő gyümölcs.
A puha vajat a liszttel és egy tojás sárgájával – hozzáadva a citrom reszelt héját – kézzel összedolgozzuk. A tésztagombócot a kivajazott tortaforma közepére tesszük, és onnan egyenletesen kifelé nyomkodjuk a tenyerünk segítségével. Villával átszurkálva, a tésztát picit elősütjük.
Amíg sül, a túrót egy másik tojássárgájával, a citrom levével, ízlés szerint cukrozva (vagy elég csak 2 tasak vaníliás cukor) összetörjük (nem kell géppel), és kicsit darabosan hagyva belekeverjük villával a gyümölcsdarabokat. Az elősütött tésztára, ha már nem forró, vékonyan kenünk egy kis lekvárt (amilyen van, én ehhez narancsot használtam). Mehet rá a gyümölcsös túrómassza, és alacsony hőfokon tegyük vissza 10 percre szikkadni a sütőbe. Amíg sül, a két meglévő tojásfehérjéhez tegyünk még négyet, és a hat fehérjéből maximum 6 kanál cukor fokozatos hozzáadásával verjünk kemény habot.
Amikor már a túrótöltelék nem meleg, egyenletesen osszuk szét a tojáshabot a tetején, formázzuk, és villával díszítsük, ahogy akarjuk (vagy ahogy sikerül), és 180 fokon, alsó-felső sütéssel süssük rá a habot. Amikor már barnul a teteje, és a közepe sem folyik, kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját, és úgy hagyjuk kihűlni a tortát. Még langyosan szedjük le a tortaforma peremét, meleg vizes késsel vágjuk fel, hogy ne sérüljön a hab. Citromszeletekkel díszíthetjük.
A maradék 4 tojássárgájából keverjünk házi majonézt!
Bármelyik mostanában felbukkanó gyümölccsel variálhatjuk a túrót – szabadon válogatva színek és ízek között!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre