Hasznosítsuk fel újra a konyhában a megmaradt sokját és tojást! Tökéletes reggelid lesz belőle!
Húsvét vasárnapján szeretjük ráérősen falatozva elfogyasztani a kiadós ünnepi reggelit. A kalács mellé az asztalra kerül a főtt tojás, sonka. A hagyományos reggelik helyett adunk néhány új ötletet az ünnepre.
Mézes-mustáros mázas sonka
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):
1 db kb. 1,2 kg-os füstölt, főtt sonka (pl. comb)
75 ml narancslé
2 evőkanál méz
1 csapott evőkanál mustár
1. A főtt sonka tetejét kb. 1-1,5 cm mélyen, rácsos alakzatban irdaljuk be, majd tegyük a húst egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott sütőtálba.
2. A narancslevet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a mézet és a mustárt. Forraljuk fel, majd mérsékeljük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg sziruposra sűrűsödik.
3. Kenjük át a sonka tetejét a szirup kb. felével, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percet, majd kenjük meg a maradék sziruppal, és süssük tovább 15-20 percet. A sütési idő utolsó 5 percében meg is grillezhetjük a hús tetejét.
4. Miután kihűlt, szeleteljük fel a sonkát, és tálaljuk kaláccsal, zöldségekkel.
Tipp:
A sziruphoz adhatunk egy késhegynyi őrölt gyömbért vagy fahéjat is.
Tojáskrémes-sonkás bundás kenyér
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (8 darabhoz):
4 db főtt tojás
1 evőkanál mustár
1 teáskanál csemege reszelt torma
só
16 szelet toast kenyér
16 kisebb szelet sonka (kb. 150 g)
200 ml napraforgóolaj a sütéshez
5 db tojás
1. A megpucolt főtt tojásokat törjük krémesre a mustárral és a tormával, ízlés szerint sózzuk meg. Az összes kenyérszelet egyik oldalát kenjük meg a krémmel.
2. A kenyerek felére tegyünk sonkaszeleteket, és fedjük be a többi kenyérrel. Jól nyomkodjuk össze.
3. Egy serpenyőben melegítsük fel közepesen forróra az olajat. Közben egy mélytányérban verjük fel a tojásokat, és mártsunk meg benne a töltött kenyerek minden oldalát. Csepegtessük le, majd az olajban süssük aranybarnára, és tegyük konyhai papírtörlőre.
4. Tálaljuk zöldségekkel vagy salátával a bundás kenyereket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre