Így lesz tökéletes a húsvéti sonka – 7+1 tuti tipp

Az ünnepi asztal megkerülhetetlen dísze a húsvéti sonka. Érdemes alkalmazni a következő praktikákat!Megosztás
Szerző: B.P.
2023.04.01. 12:00
húsvét recept

Krisztus feltámadásának ünnepe összehozza a családokat, a rég nem látott szeretteinkkel való találkozás döntően az ünnepi asztal körüli beszélgetésekben csúcsosodik ki. Ezért sem mindegy, mennyire tökéletes az ünnepi menü központi eleme, a sonka! Számtalan recept ismert, ugyanakkor az elkészítéshez, főzéshez ajánlott praktikák mind hozzájárulhatnak a nagyszerű végeredményhez. Jöjjön 7+1 tipp a tökéletes húsvéti sonkához!

Fotó: Bors

1. Az elkészítés előtti este pont annyi hideg vízbe kell beáztatni a nyers, füstölt húsvéti sonkát, ami éppen ellepi. Így kiázik belőle a fölösleges só. Főzéskor viszont friss vizet használj, amibe tehetsz három-négy gerezd fokhagymát, nyolc-tíz szem borsot, valamint egy babérlevelet is.

2. Ha nem sonkát, hanem füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt főzöl, nem kell előző este beáztatnod (ez érvényes a kötözött sonkára is). Megteszi, ha a főzés napján 1-2 órára beáztatod, majd friss vízben, amihez adhatsz fokhagymát elkezded. Fontos, hogy a kötözött sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a madzagot pedig közvetlenül a fogyasztás előtt szedd le!
3. Ne szedd le a sonkáról a zsíros réteget, mert száraz lesz!

4. Csak olyan fazekat válassz, amiben teljesen el tudja lepni a sonkát a víz!

5. A húsvéti sonkánál felejtsd el a kuktát! Abban ugyanis gyorsan kifő belőle a zsír, és rágós lesz!

6. Ha sonkát főzöl, aminek a főzési idejét nagyban befolyásolja a súlya (akár 4-5 óra is lehet!), használd a villatesztet! Akkor van kész a húsvéti sonka, ha könnyen kicsúszik belőle a beleszúrt villa, valamint a csont is kihúzható belőle!

7. A tökéletes sonkaszeleteléshez és a kiszáradás elkerülése érdekében hagyd a húst levében kihűlni. Fontos: a meleg sonkát nem lehet a rostjaira merőlegesen, szépen felvágni.

+1. Ha későn kapcsoltál, és elfelejtetted beáztatni a sonkát, akkor sincs veszve minden! Csapvíz helyett enyhén ecetes vízben főzd meg!

(Forrás: Mindmegette)
 

 

Ezeket olvastad már?
A csillagjegyed alapján most megtudhatod, milyen fagyi illik leginkább hozzád

A csillagjegyed alapján most megtudhatod, milyen fagyi illik leginkább hozzád

Stresszes nap elé néznek a Rákok, de nincs minden veszve

Stresszes nap elé néznek a Rákok, de nincs minden veszve

Szereted a banánt? Ezt mindenképp tudnod kell róla

Szereted a banánt? Ezt mindenképp tudnod kell róla

Ilyen hatással lesz a csillagjegyekre a pünkösdhétfő

Ilyen hatással lesz a csillagjegyekre a pünkösdhétfő

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás