Itt a tél, a gyümölcsök sem esnek olyan jól nyersen. Ha összesütjük az almát egy darab sertéstarjával, na az mindjárt egy tökéletes meleg étel!
A csípősre fordult, téli időben a gyümölcsök is jobban esnek melegen. Főételeinkkel kombinálva pedig egyenesen tökéletesek: különleges zamatot adnak a húsnak és egyben akár önálló köretként szolgálnak. Ezúttal egy egyszerűen összerakható, egybesütött almás-tarját ajánlunk télelőre.
1kg sertéstarja (csont nélkül)
1,5-2 kg alma
1kg vöröshagyma
só, bors ízlés szerint
Az almát megmossuk és vastag szeletekre vágjuk. A felét belerakjuk egy mély, fedeles jénai tál aljára. Erre ráfektetjük a sózott, borsozott tarjadarabot, amelyet előtte úgy vagdostunk be, hogy majdnem teljesen felszeleteltünk, csak éppen az alját hagytuk egybe, és nem vágtuk át. A bevágott szeletek közé bedugdossuk a vastagon felkarikázott hagymadarabokat. Tetejét az alma másik felével borítjuk be. Mehet rá a fedél, és be a sütőbe. Az almából és hagymából kifővő lé és a tarjában lévő zsiradék elegendő a sütéshez, semmit nem kell hozzáadnunk.
Az almát nem hámozzuk meg! A héjában lévő hasznos tápanyagokat nem dobjuk ki, sütés közben összeérik a héj a hússal, így az is meg tudja enni, akinek nyersen problémát okozna az almahéj fogyasztása.
Amikor már megpuhult a hús, tegyük az almásköret tetejére, és úgy pirítsuk meg, hogy a szaftos-pempős almaesszencia mellé ropogós sülthúst ehessünk.
Alma
Ismerjük a mondást: Naponta egy alma - az orvost távol tartja. Ez a magas C-vitamin tartalmú gyümölcs egyben gazdag A- és B vitaminforrás, de folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi az emésztést, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre