Ha fogyni akarsz, ez a tíz élelmiszer mindig legyen ott a konyhádban





Egészségesek, telítettségérzetet váltanak ki, számtalan módon felhasználhatóak, és sokáig elállnak a kamrában vagy a konyhaszekrényben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.02.25.
Módosítva: 2023.02.26.
Egészséges étel

Az újévi fogadalmak egyik favoritja az „idén lefogyok/egészségesebben étkezek” lényegű, önmagunknak tett ígéret, ennek betartásához azonban az első nyerő lépés az lehet, ha a konyhánkat egészséges alapanyagokkal pakoljuk tele. A BBC szakértői most tíz olyan élelmiszert ajánlottak, amelyek gazdagok tápanyagokban és könnyű variálni a felhasználási módjukat, mikor tápláló fogást szeretnénk varázsolni belőlük. Elsőre talán megütközést válthat ki, hogy a listán főképp szárított vagy konzervált élelmiszerek találhatók, de a dietetikusok szerint ezek önmagukban egészségesek, csak a felhasználás során tudjuk károsabbá tenni őket.

Fotó:  Pixabay

1. Kurkuma

Az indiai konyha egyik „varázspora” már Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amely nem mellesleg a gyomor jóllakottságérzetének kiváltásában tud komoly eredményeket elérni, továbbá a kollagéntermelés beindításával fiatalon tartja a bőrt és az ízületeket. Ha pedig egy csipet fekete borssal együtt fogyasztjuk, még gyorsabban szívódik fel. Az aranyló fűszert curryk mellett rizses és tojásos ételekhez is felhasználhatjuk, de a kísérletezőkedvű szakácsok szerint palacsintákban és tejeskávékban is megállja a helyét.

2. Lencse

Szárított, konzerv vagy már félig fogyasztásra kész, nem számít, mert minden lencseféle komoly vas- és fehérjeforrás, de folátban és szénhidrátban is gazdag alapanyag, ezáltal magasan tartják az energiaraktáraink töltöttségét. Vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatók menüsorából szinte elmaradhatatlan. Felhasználási módjainak pedig csak a fantázia szabhat határt: remekül passzol salátákba, főételekbe, levesekbe, de tölteléknek vagy köretnek is tökéletes.

Fotó:  Pixabay

3. Csicseriborsó

A lencséhez hasonlóan ezerarcú hozzávaló, amely bővelkedik növényi hormonokban – így nemcsak az alakunkra van kedvező hatással, de a bőrünket is szépíti. Szinte bármilyen fogásba beilleszthető, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a humusz legfőbb alapanyaga, de már hamburgerek műhúsát is egyre nagyobb előszeretettel készítik csicseriből.

4. Kókusztej

A millióképpen bevethető kókusztej a tehéntejben megtalálható ásványi anyagok – kálium, magnézium, vas – többszörösét tartalmazza, és mivel laktózmentes, a tejre érzékenyek étrendjébe is tökéletesen illik, ráadásul erősítő hatással bír az immunrendszerre nézve. A diétázókat azonban elsőre vissza szokta tartani az a tény, hogy a kókusztejben igen magas a telített zsírsavak aránya – azonban ezek olyan zsírfajták, amit a szervezetünk hamar fel tud dolgozni, így nem rakódik le zsírként.

Fotó:  Pixabay

5. Sáfrány

A világ egyik legdrágább fűszere védi a sejteket, óvja a szemeket a látásromlás veszélyeitől, az artériákat is ruganyosan tartja – és nem utolsósorban csökkenti az étvágyat, ezáltal pedig hozzájárul a fogyáshoz. Napfényfűszernek is nevezik, mivel hangulatjavító hatása is van, és a rizottótól kezdve a levesig bármiben jól mutat.

6. Fahéj

A fahéj a népi gyógyászatban is ismert csodafegyver, fájdalomcsillapító hatása mellett karbantartja a vércukorszintet – és ínycsiklandó illatának hála számtalan ételbe belecsempészhetjük. Bár Magyarországon elsősorban édes főételekhez és desszertekhez társítjuk, paradicsomos húsragukba szórva még pikánsabbá és illatosabbá teszi az ebédünket.

Fotó:  Pixabay

7. Konzervparadicsom

A lista talán leginkább meglepő eleme a likopin nevű antioxidáns „őshazája”, amely fenntartja a szív és a bőr egészségét, valamint a K-vitaminnal társulva a csontokat is óvja. A friss paradicsommal szemben akkor érdemes ezt választani, mikor az ételünk sütési/főzési eljáráson is keresztülmegy, ugyanis a konzervált paradicsom melegítve még táplálóbb. Nem beszélve arról, hogy mikor a paradicsomnak nincs szezonja, környezetkímélőbb is a konzervált változatot használni, mint a világ távoli tájairól, vegyszeres kezeléssel frissen tartott, kilométerezreket utazó friss verzióra pénzt kiadni.

8. Olívaolaj

A mediterrán diéta alapköve, amely csökkenti a vérnyomást, javítja a koleszterinszintet és a kognitív funkciókat, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is van. A szakértők azt javasolják, ha tehetjük, akkor extra szűz olívaolajat vegyünk, és mindig az üvegpalackos kiszerelést – használni pedig a világon bármilyen ételhez használhatjuk.

Fotó:  Pixabay

9. Rizs

A magyar konyha egyik kedvenc körete, és már egyre népszerűbb az egészségesebb barna változata is. Igazi ásványi anyag- és vitaminbomba, gazdag fehérjében és rostban, aminek köszönhetően előbb tör ránk a telítettségérzet, a flavonoidok pedig a betegségekkel szemben védenek. A fehérrizs rostszintje ugyan jóval alacsonyabb, minta barnáé, de a szervezetünk olyan gyorsan alakítja át energiává, hogy az atléták körében bevált trükk kimerítő edzés után fehérrizst fogyasztani.

10. Bogyós gyümölcsök

A málna, eper, áfonya és szeder szezonja ugyan nem túl hosszú, viszont a fagyasztás nem károsítja különösebben a tápanyagtartalmát – a téli C-vitamin-utánpótlásra például tökéletes választás a mirelit bogyós gyümölcsök fogyasztása.





 





Ezeket olvastad már?
Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás